Ha elütök egy kutyát, akkor is köteles vagyok megállni, ha ott a gazdája? Úgy ok, ha nincs vele senki, de akkor minden a gazdát terhel, nemde? És, ha sietek?
Valaki így gondolja, valaki úgy. Én azt látom, hogy a kutya sokkal önzetlenebbül, odaadóbban, kedvesebben tud szeretni mint bármelyik ember, legyen szó bármilyen kapcsolatról. Kutyákban nehéz csalódni.
Egyébként most nyugodtan le lehet pontozni, de többek között pont az ilyen ember-centrikus gondolkodás miatt tartom értékesebbnek összességében a kutyákat, az állatokat az embereknél. Náluk legalább nem találom ezt az én-függést.
Az viszont biztos, hogy egyfajta lelki világra, értelmi szintre és szellemi értékrendre utal, ha valaki bármilyen körülmények között is képes otthagyni pont egy védtelen kutyát, akit ő bántalmazott, csak mert a törvény itt nem lépne közbe. De a válasz, akkor sem vagy köteles megállni, ha nincs ott a gazdája. Főleg ha sietsz.
Nem tudom elképzelni (nem is akarom) annak az embernek a lelki világát aki elüt majd otthagy egy szegény kutyát... igen, lehet ott a gazdi és annak nincs kocsija, messze van a rendelő és a kutyája vérbe fagyva esély nélkül hal meg a karjaiban...
Én nem mondom, hogy a kutya vagy az ember élete fontosabb a másiknál. Mind a két élet pont ugyanannyira fontos... szeretjük azt hinni különlegesek vagyunk, a teremtés koronái. Pedig biológiailag nem sokban különbözünk a kutyától sem... szerintem pont ez az önmagunk a világ fölé emelő gondolkodás az ami miatt ott tart az emberiség ahol most vagyunk, elválasztjuk magunkat a természettől és innentől kezdve szinte különálló lényként kezeljük magunkat, olyanként aki bármit megtehet.
Ha egy embert elütsz annak fáj, ha egy kutyát elütsz annak is fáj. Nincs különbség.
Ha a saját esküvőmre mennék, akkor is megállnék, ha elgázoltam egy kutyát. Akkor is, ha ott a gazdája, a minimum, hogy megkérdezem mit tudok segíteni. De leginkább elvinném őket az állatorvoshoz.
Akár én vagyok a hibás, akár ő, amiért nem figyelt rá, a kutyának orvosra van szüksége, és nekem ez számít. Nem tudnák többé tükörbe nézni, ha ott hagynám őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!