Mire számítsunk? Falkasorrend!
Én betartom a szabályokat a falkavezérség megszerzését, megtartását illetően. A férjem viszont tojik rá.
Mire lehet számítani, hogy fog vele viselkedni a kutya felnőtt korában, ha maga alá helyezi a falkasorrendben a férjemet?
Nem igazán értem a válaszod, de lehet, hogy én fogalmaztam rosszul.
Ha én vagyok a falkavezér, a sorrendben a kutya fölött állok ugyebár, de a férjemet maga alá helyezi a sorrendben a kutya, akkor hogy fog vele viselkedni? Nem fog neki szót fogadni, vagy lehet ennél durvább dolgokra is számítani?
Köszi :)
Olvastam már itt rémtörténeteket amiatt, hogy a falkavezér a kutya lett, úgyhogy ezért tettem fel a kérdést, mi várható nálunk :)
Otthoni viszonyokat nézve a férjem is akaratos és én is, olyan 50-50 :)
De akkor nem lihegem túl.. azért merült fel bennem a dolog, mert pl. ha én mondom neki, hogy ül, azonnal leül, ha a férjem mondja neki, akkor kb. 3x-4x mondja el, mire szót fogad neki a kutya.
Attól még lehet a férjed ösztönösen domináns, hogy tojik arra, hogy ki megy ki először az ajtóban. Ezek a ritualizált dominancia gyakorlatok arra valók, hogy ha alapból nem sajátod a domináns hozzáállás a kutyával szemben, akkor ezeken keresztül te magad is megtanulod, és a kutyával is tudod éreztetni ismerős helyzetben.
Apám 30 éve kutyázik, és olyan szinten tojik az ilyesmire, hogy égnek áll tőle a hajam, de még a kaja is folyamatosan kint van a kutya előtt. Ehhez képest olyan stabil a kapuszabály, hogy napokig nyitva lehet tökig a kapu, a kutyának esze ágában nincsen kimenni, ha apám elküldi maga mellől, akkor meg sem próbál a közelébe menni, míg nem hívja. Nem a rituálékon múlik a dominancia. Ha a férjed arra is tojik, hogyha valamit el akar érni a kutyánál, de nem sikerül, akkor lehet, hogy maga alá rendeli a kutya, de nem biztos.
Nálunk pl. mindent én csinálok a kutyával, én etetem, én tanítom, én vizsgázok vele, én sétáltatom, a pasim tök következetlen csomó mindenben, de ha nagy ritkán eljön velünk sétálni, látom, hogy a kutya sokkal jobban első szóra szót fogad neki, mint nekem. Ne kérdezd miért. Illetve de, tudom, pont azért mert ő full magazbiztosan félvállról veszi ezeket a dolgokat, de ha hívja a kutyát és az nem jön, akkor őszintén és hitelesen dühös lesz, és ennél több nem kell a kutyának ahhoz, hogy odamenjen. Ellentmondást nem tűrő ember, ha akar valamit azt eléri. Ilyen típus, és ezt a kutya is pontosan tudja, még akkor is, ha amúgy egy csomó hétköznapi szituban tök következetlen.
Igen, ez így van :)
Én tök nyugodtan mondom, a férjem inkább erőteljesebben.
És hát nyilván ő ritkábban, mivel én nevelem a kutyát :)
Köszi mindeninek :) Így már világos :)
Azért erőltetném azt, hogy a kutya fogadjon szót elsőre neki, mert ha bármilyen veszélyhelyzet adódik és pl. póráz nélkül sétálnak, akkor megnézhetjük magunkat, ha csak negyedszerre fogad szót a kutya, lehet az addigra már késő...
Mondogatom neki azt is, hogy egyszer mondja a kutyának, hogy ül, ha nem ül le, akkor érje el bármi mással, hogy leüljön, de ne azt mondogassa neki, hogy ül ül ül... Mert akkor akkor fog leülni a kutya, ha ő is úgy gondolja..
De továbbra is azt hallom, hogy Joey ül ül.
Vagy pl. azt is mondom neki, ha úton megyünk át, minden egyes padkánál leültetjük a kutyát, hogy megtanulja. Na hát ő nem ülteti le.
És ehhez hasonló problémákkal küzdök :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!