Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire számítsunk? Falkasorrend!

Mire számítsunk? Falkasorrend!

Figyelt kérdés

Én betartom a szabályokat a falkavezérség megszerzését, megtartását illetően. A férjem viszont tojik rá.

Mire lehet számítani, hogy fog vele viselkedni a kutya felnőtt korában, ha maga alá helyezi a falkasorrendben a férjemet?

2011. dec. 12. 10:27
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Ezer és egyedszer, a falkavezérnek joga van tojni is a szabályokra. Önmagában ettől még nem lesz alárendelt, ha egyébként dominánsan viselkedik.
2011. dec. 12. 10:36
 2/17 A kérdező kommentje:

Nem igazán értem a válaszod, de lehet, hogy én fogalmaztam rosszul.

Ha én vagyok a falkavezér, a sorrendben a kutya fölött állok ugyebár, de a férjemet maga alá helyezi a sorrendben a kutya, akkor hogy fog vele viselkedni? Nem fog neki szót fogadni, vagy lehet ennél durvább dolgokra is számítani?

2011. dec. 12. 10:41
 3/17 Akiteki ***** válasza:
100%
Attól függ, milyen a férjed és közted a sorrend. Ha Te hordod a nadrágot és a férjed mindenben alárendelt, akkor előfordulhat, hogy a kutya is fölé kerekedik. Ha egyébként ő a főnök a háznál, akkor pont elég, ha Te neveled a kutyát, amúgy is el fogja fogadni, hogy ő csak az utolsó. Nem kell túllihegni ezeket a dolgokat, normális és következetes neveléssel bármit el lehet érni. Csak mostanában kattantak rá az emberek ezekre a falkavezérség elméletekre. Régebben is működött, csak nem alkalmaztunk mindenféle trükköket, ösztönből tudtuk, hogy mit kell tennünk.
2011. dec. 12. 10:52
 4/17 A kérdező kommentje:

Köszi :)

Olvastam már itt rémtörténeteket amiatt, hogy a falkavezér a kutya lett, úgyhogy ezért tettem fel a kérdést, mi várható nálunk :)

Otthoni viszonyokat nézve a férjem is akaratos és én is, olyan 50-50 :)

De akkor nem lihegem túl.. azért merült fel bennem a dolog, mert pl. ha én mondom neki, hogy ül, azonnal leül, ha a férjem mondja neki, akkor kb. 3x-4x mondja el, mire szót fogad neki a kutya.

2011. dec. 12. 10:57
 5/17 Akiteki ***** válasza:
Persze, mert biztosan más hangsúllyal mondja, meg nem olyan gyakran, mint Te. De azért megcsinálja.
2011. dec. 12. 11:01
 6/17 anonim ***** válasza:
Ha a férjednek megfelel, hogy csak a 3-4-ik szóra ül le a kutya, akkor neki úgy is fogja megtenni. Ha a férjed egy kis kézmozdulattal értésére adná a kutyának már az első ül szónál, hogy valóban le kell ülnie a kutyának, akkor egy idő után nála is ugyan úgy csinálná, mint nálad.
2011. dec. 12. 11:04
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Attól még lehet a férjed ösztönösen domináns, hogy tojik arra, hogy ki megy ki először az ajtóban. Ezek a ritualizált dominancia gyakorlatok arra valók, hogy ha alapból nem sajátod a domináns hozzáállás a kutyával szemben, akkor ezeken keresztül te magad is megtanulod, és a kutyával is tudod éreztetni ismerős helyzetben.

Apám 30 éve kutyázik, és olyan szinten tojik az ilyesmire, hogy égnek áll tőle a hajam, de még a kaja is folyamatosan kint van a kutya előtt. Ehhez képest olyan stabil a kapuszabály, hogy napokig nyitva lehet tökig a kapu, a kutyának esze ágában nincsen kimenni, ha apám elküldi maga mellől, akkor meg sem próbál a közelébe menni, míg nem hívja. Nem a rituálékon múlik a dominancia. Ha a férjed arra is tojik, hogyha valamit el akar érni a kutyánál, de nem sikerül, akkor lehet, hogy maga alá rendeli a kutya, de nem biztos.

Nálunk pl. mindent én csinálok a kutyával, én etetem, én tanítom, én vizsgázok vele, én sétáltatom, a pasim tök következetlen csomó mindenben, de ha nagy ritkán eljön velünk sétálni, látom, hogy a kutya sokkal jobban első szóra szót fogad neki, mint nekem. Ne kérdezd miért. Illetve de, tudom, pont azért mert ő full magazbiztosan félvállról veszi ezeket a dolgokat, de ha hívja a kutyát és az nem jön, akkor őszintén és hitelesen dühös lesz, és ennél több nem kell a kutyának ahhoz, hogy odamenjen. Ellentmondást nem tűrő ember, ha akar valamit azt eléri. Ilyen típus, és ezt a kutya is pontosan tudja, még akkor is, ha amúgy egy csomó hétköznapi szituban tök következetlen.

2011. dec. 12. 11:05
 8/17 A kérdező kommentje:

Igen, ez így van :)

Én tök nyugodtan mondom, a férjem inkább erőteljesebben.

És hát nyilván ő ritkábban, mivel én nevelem a kutyát :)

2011. dec. 12. 11:07
 9/17 A kérdező kommentje:

Köszi mindeninek :) Így már világos :)

Azért erőltetném azt, hogy a kutya fogadjon szót elsőre neki, mert ha bármilyen veszélyhelyzet adódik és pl. póráz nélkül sétálnak, akkor megnézhetjük magunkat, ha csak negyedszerre fogad szót a kutya, lehet az addigra már késő...

Mondogatom neki azt is, hogy egyszer mondja a kutyának, hogy ül, ha nem ül le, akkor érje el bármi mással, hogy leüljön, de ne azt mondogassa neki, hogy ül ül ül... Mert akkor akkor fog leülni a kutya, ha ő is úgy gondolja..

De továbbra is azt hallom, hogy Joey ül ül.

Vagy pl. azt is mondom neki, ha úton megyünk át, minden egyes padkánál leültetjük a kutyát, hogy megtanulja. Na hát ő nem ülteti le.

És ehhez hasonló problémákkal küzdök :S

2011. dec. 12. 11:18
 10/17 rezangyi ***** válasza:
52%
Ez, hogy most jött divatba a falkavezérségi rituáli nem hülyeség.Ez pont azoknak az embereknek van kitalálva akik nem értenek 'kutyanyelven' illetve fogalmuk sincs a kutyanevelésről, tartásról.Ezek a dolgok nekik adnak segítséget, hogyan kezdjék el visszaszerezni a tekintélyüket a kutyáknál.Nyílván aki ösztönösen cselekszik mert rá van hangolva a kutyára, vagy tapasztalt ilyen téren annak nincs szüksége arra hogy cesar millan részeket nézzen napestig.De mindenképpen hasznos megnézni pár részt vagy könyvet olvasni a kutyanevelésről.Az alapvető dolog az hogy te tudj kutyául mert a kutya nem fog emberként viselkedni.Ha megérted mit miért tesz és hogy tartsd kordában semmi problémád nem lesz és alapból te mész ki az ajtón először nem kell ott versengeni:)
2011. dec. 12. 11:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!