Én azt értem, hogy baj ha valaki "szaporító", de ha valaki kérdez a kutyákkal és az elléssel kapcsolatos dolgot miért kell azonnal leordítani?
Nekem a napokban fog elleni a kutyám Ő is fajtiszta,egészséges és megvannak a leendő gazdik. Feltettem egy ehhez hasonló kérdést én is. Olyan bunkó beszólásokat kaptam, h csak lestem!
Mindenki jön a menhelyekkel, meg a fajmentőkkel, meg azzal, h mennyire rossza a kutyának az ellés! Akkor kérdem én: a tenyésztő miért tenyészt? Ő is elveszi a menhelyes kutyák esélyét! Vagy nem? És a kutyának a tenyésztőnél már nem is olyan nagyon rossz és megterhelő az ellés. vagy őt ez nem zavarja?
Ha erre nekem adna valaki értelmes választ, azt megköszönném!
Jaa, és egyet értek az egyik hozzászólóval, miszerint nem mindenki akar pedigree-s kutyát! Van aki egy társat akar! Lehet, h ez másoknak fura, de nem a kutya papírja, meg a díjai határozzák meg, h milyen kutya lesz, és hogy mennyire fogják szeretni!
A tenyésztő ért a tenyésztéshez,fel van készülve a vemhességgel és elléssel kapcsolatos problémákra,azonnal felismeri ,ha baj van.Eleve úgy választja ki a tenyésztésbe vételre alkalmas szukát,hogy megfelelő eü.szűrésekkel,eredményekkel rendelkezzen,egészségileg és idegrendszer szempontjából 100 %-os legyen.
Hónapokig keresi a szukához a vérvonalban,eredményben megfelelő kant,nem szempont,hogy egy "szép"kan van a szomszédban.Már a fedeztetéstől kezdi előkészíteni a szukát az ellésre,alom felnevelésére.
Aaszerint választ kant,hogy a várható alom egyedei mgfeleljenek a fajtajellegnek,javítsák a fajtát.
Minőségi módon neveli fel a kölyköket,oltások,chip,tk stb.alapfeltétel,és nem ad bárkinek kölyköt.Kizárólag ellenőrizhető helyre,adásvételi szerződéssel ad el,garanciát vállal az öröklött betegségeknél vagy akkor,ha az adott egyed mégsem felel meg kiállításokon.
Ha később valamiért a vevő meg akar válni a kutyától,a tenyésztő visszaveszi,és új gazdát keres neki.
Röviden ennyi.Nem véletlen,hogy komoly tenyésztőnél akár egy évet is kell várni kiskutyára.
Azért nem konkurencia a FAJTAmentőknek(mert FAJmentők nincsenek,kedves kérdező),mert tenyésztőtől igényes emberek vesznek kutyát,akik kiállításra,munkára stb.akarják,a FAJTAmentőktől pedig azok,akik X fajta kutyát akarnak kedvencnek(itt jön be a szaporítóktól az ingyen kölyök a képbe:inkább kell a pár hetes ingyen kiskutya,mint az idősebb,felnőtt.Ha nem lennének szaporítók az ingyen kölykökkel,jó eséllyel mentett kutyát venne magához az,akinek nincs sok tízezre tenyésztőtől venni).
Ja és a tenyésztő tudja,mi a különbség FAJ és FAJTA között,amit kedves kérdező még nem tudott megérteni,holott sokszor le lett már írva.
Ezzel szemben mit csinál a szaporító(most kifejezetten az "egyszer hadd szüljön"-féle butaságból szaporítóról van szó)?Alap dolgokról fogalma nincs,arról sem,hogy a kutyája hordoz-e örökletes betegséget vagy megfelel-e a fajtának.Nem fontos,mi lesz a kicsikkel,elviszik ingyen vagy fillérekért "jó helyre" a kicsit,egy év múlva meg egy disznóólban szüli kamionra az almokat,amiről fogalma nincs annak,akinél megszületett.
Ha később gond van a kutyával,általában nem veszi vissza a felnőtt,sokszor elrontott ebet(nincs hely,bántaná a másik kutyám,kisgyerek született stb.a mesék száma végtelen)és jön az,hogy az állatvédőkért,FAJTAmentőkért siránkoznak,hogy azonnal vigyék el a teherré vált kutyát,hiszen ezért vannak.
Folytassam vagy érted már?
Nekem különben rossz helyről elhozott,ivartalanított FAJTAtiszta kutyám van.
Bocs igazad van, FAJTA mentő. Szóval van egy kutya. Ha tenyésztőnél ellik, akkor kisebb trauma éri, mint ha egy olyan gazdinál teszi azt, aki szintén megtesz mindent, amit csak tud. Fura.
Ha csak olyan emberek vennének tenyésztőtől kutyát, akik kiállításokra akarnak vele járni, akkor ugye tudod, h nem sok kutyát adnátok el! Szóval ugyanúgy elveszitek a menhelyes kutyák esélyét!
Azért örülök, h megpróbáltál válaszolni!
Ha tenyésztőnél ellik egy kutya,több esélye van arra,hogy tenyésztőnk időben észreveszi a bajt és segíteni is tud,mint laikusnál.Tudja,mikor és hogyan avatkozhat közbe,mit kell tennie,mikor kell SOS állatorvoshoz rohanni.Arról nem is beszélve,hogy legtöbb ilyen tenyésztő mögött komoly állatorvosi háttér van.
A másik,hogy már a vemhesség alatt betart bizonyos szabályokat(etetés,féregtelenítés stb.)amit egy hozzá nem értő nem tud.
Ritkán,de előfordul szavatossági hiba náluk is.Ha egy szaporítónál fordul elő,legfeljebb elhajt a fenébe,a tenyésztő pedig próbálja orvosolni a hibát.
Van,aki fizei a műtétet,visszaadja a vételár egy részét,de millió variáció van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!