Most engem vagy őt büntetnék meg?
Na.. most beugrott vmi (bullmasztiffos gazdi vagyok).. Mintha rémlene egy olyan, hogy bizonyos kutyafajtákat kötelező szájkosárral sétáltatni közterületen, mondván, hogy veszélyesnek vannak nyilvánítva. A rotti biztos benne van, más most nem ugrik be. És asszem úgy van, hogy el akarják törölni azt, hogy fajtánként legyen a megkülönböztetés, hanem az adott egyedet vizsgálják meg és akkor nem kell szájkosár.
De javítsatok ki, ha tévedek...
Egyébként minket is sok támadás ért, de érdekes módon abból voltak a komoly balhék, ha az én kutyám szabadon jött mellettem, és a pórázos kutya támadott ki, rántotta el gazdáját, vagy szakította el a pórázt.
Állt a járda mellett egy pasi pórázon, fojtóláncon tartva egy nagy fekete-fehér keveréket...Argos-t lábhoz hívtam, hogy elmegyünk mellettük a járdán, erre a pasi beszólt, hogy meg kellene fogni. Mondtam, hogy nyugodjon meg, Argos nem fog odamenni. Erre közölte, hogy az övé igen!!! Mondtam, hogy hát pórázon van, tartsa meg. Majdnem elrántotta a kutya.
Duna-parton bringázunk egy ismerősömmel, a lányával, a vizslájukkal (Nimród) és Argos-sal. Megyünk, beszélgetünk, amikor az egyik beugrónál a bokor mögül kiugrik egy nagy bullmasztiff kan. Argos-t azonnal visszahívtam. Nimródék mentek elől, a bullma azonnal nekiesett a vizsinek. A vizsi gazdi sikított, hogy szedje le a gazdi a bullmát Nimiről, a gazdi nagy nehezen odaér és megfogja a kutyát. Szerencsére Nimród nem sérült meg, de a két gazdi nagyon megijedt...nem egy támadás érte őket, bár Nimród is domináns, de nem verekedős.
Argos-t odébb lefektettem... Mondom a hapsinak, hogy ha nem figyel a kutyájára horgászat közben, akkor miért nem köti meg pórázra??? Legalább egy szájkosarat tenne rá!!!
Erre beszól, hogy Argos-on sincs póráz, szájkosár, és hogy a bullma okos kutya, ül-fekszik-pacsit ad, akárcsak az én kutyám :)))
Mondom neki, hogy lehet, hogy általában megcsinálja őket a négy fal között, de látszik, hogy utcán egyáltalán nem tudja kontrollálni...
Eljöttünk, szerencsére visszafele nem voltak ott.
Ez aznap egy másik vizslával is megtörtént: bullma az út közepén feküdt, vizslás gazdi megfogta a kutyáját pórázra, bringát tolva akart elmenni mellette, erre a bullma nekitámadt a vizsinek. Gazdi reakciója: a vizsla kezdte...no comment
Egy esti sétán egy utcasarkon dumált két idős nő a járdán két flexis szobaizével...Argos-st láb mellé hívtam, a jobb oldalra!!!, megfogtam a nyakörvét, a kis dög flexistől a lábam mellé ugrott, pár cm-n múlt, hogy nem harapott meg. Mázlija volt, hogy kutyám normális, és figyelembe sem veszi a kis zsebkutyákat.
Hirtelen elengedtem egy cifrát, majd szóltam a gazdinak, hogy figyeljen már jobban...még neki állt följebb, hogy Argos nem volt pórázon!!! Amikor a nyakörvnél tartottam, direkt jobb oldalon, hogy ne a kis kutyák felé legyen. Még annyit mondtam a nőcinek, hogy vigyázzon, mert egy másik kutya akár pórázon ilyen támadás esetén kirázhatja bundájából a kicsi cuki kutyuskáját..
Ismerősöm 5 kutyájával és a sajátommal mentem az út egyik oldalán a járdán, a 2 aussie pórázon, az enyém és a 3 sheltie szabadon. Szemben jött egy labradoros nő pórázon, átmentem a túloldalra a konfliktus elkerülése miatt. Mire átértem és rendeztem a kutyákat, a szemem sarkából láttam, hogy a nő a földön fekszik, ekkor már a labi nekiment a kutyámnak és az úttesten verekedtek. A többit a járdán hagytam, az enyémet elkaptam, de a labi nem hagyta abba a bunyót, így el kellett engednem a sajátomat. Gazdi csak sopánkodott...végül lerúgtam a labit, az enyémet meg elvittem. Itt szájkosár kellett volna a labira.
Szintén lakótelep: van egy idős kövér szintén roti-nj keverék, nagyon hasonlít az én kutyámhoz.
Amikor mentünk a buszhoz keresztül a lakótelepen, a kutya kitépte magát a gazdi kezéből pórázostul, és odarohant Argos-hoz. Gyorsan hátraléptem, hívtam a kutyám, aki elkerülést tanúsítva szép lassan fordult ki a helyzetből, de amikor hátat fordított a másiknak, az ráugrott. Elkaptam az enyémet, a másik nem eresztett, ezért a másikat hasbarúgtam, és ment gazdihoz.
Még a pasinak állt feljebb, mikor nem ez volt agy egyetlen story.
Még ő vont felelősségre engem, hogy miért póráz nélkül sétálunk, miért hagyom kint a bolt előtt a kutyámat, mikor az övé közben végig ideges, és különben is miért itt sétálok éppen...no comment.
A két eset után is még sokáig magyarázott nekem...én meg mondtam, hogy nem az én kutyám kezdte a balhét, az enyém fegyelmezetten jön és vár meg a bolt előtt szabadon, és akkor és ott megyek, ahol akarok. Ha találkoztunk, mindig szóltam, hogy kösse meg a kutyát...mormogott, de megfenyegettem, hogy ha még egyszer nekünk jön a kutyája, tuti feljelentem...azóta megköti a kutyáját, ha meglát minket.
Ezen a telepen van még egy idióta alkoholista egy dobi-roti keverék féle kannal. Előző kiskutyámmal bringáztunk, jött a kutya szabadon, gondoltam megszaglássza a kicsit, aztán annyi, gazdi szólt is, hogy nem bánt...Rocky odaért, és azonnal elkapta az enyém nyakát, úgy rúgtam le róla.
Ugyanez a kutya pár hete...kutyafuttató felé mentünk Argos-sal póráz nélkül, láttam a sarokról a sötétben, hogy Rocky jön, de azt hittem, hogy a futtatóban van, hisz a pasi kint nem szokta elengedni...de csak közeledett, és akkor láttam, hogy nem a futtatóban van...gazdi még a világ végén. Tudtam, hogy itt bunyó lesz...lefektettem az enyémet, és elé léptem...halkan morogva, kihúzva magam kezdtem lépkedni Rocky felé...nehezen, de sikerült elzavarni...utána jött ki belőlem a feszkó, fél órán át remegtem :(
Gazdi csak ennyit mondott: bocs...
A Te kutyád nagyon hasonlíthat jellemben az enyémhez (roti-nj keverék kan, 3,5 éves).
Argos is barátságos-közömbös idegen kanokkal is...persze szeret feszíteni, pózolni, farka az egekben, kicsit borzol...mutatja, hogy ki a faszaeb :) De rászólok, és akkor odébbáll, visszavesz az arcából...balhét kimondottan nem kezdeményez, de ha beállnak ketten-hárman egymással szembe mereven, akkor ha nem hívnám el, tuti összecsapás lenne, de csak látszólag verekednek ilyenkor, általában két lábon állva hőbörögnek, de nem is érik a másikat a szájukkal :D
Én simán sétáltatom póráz nélkül bárhol...ha idegen kutya jön pórázon, akkor minden esetben láb mellé hívom a sajátomat!!!
Ha póráz nélkül jön, akkor is magam mellé rendelem, de ha közel értünk a másikhoz és látom, hogy normális kutya, akkor odaengedem ismerkedni...ha feszült a helyzet, akkor továbbküldöm.
A tipikus támadás pedig előre látható legtöbb esetben, bár a beírt eseteinkben hirtelen történt, nem is lehetett rá számítani
Eleinte nekem is nehezen ment, hogy Argos-t egyhelyben tartsam, amíg elzavarom a másik kutyát, most már jobban megy, bár még mindig szeretne beszállni a dologba, de ez az ÉN DOLGOM!
Legutóbb egy sovány önsétáltató staffi támadott hátulról, épp el akartam engedni pórázról az enyémet. Gyorsan visszaraktam pórázra, a hámra kapcsoltam, lefektettem, vinnyogott, de ott maradt. El akartam zavarni a másikat, de csak jött vicsorogva-morogva, szerintem harapni is képes lett volna. Ekkor Argost magamhoz vettem, és kiadtam a "fürkéssz-csibész" parancsot, és csak arra figyeltem, hogy meg tudjam tartani, hisz hámra kapcsoltam direkt. Argos őrjöngött, én kiabáltam, így sikerült nagy nehezen elzavarni a másikat. Izzasztó helyzet volt...a néhány járókelő a közelben pedig megvetően nézett, azt hitték, hogy az enyém kezdte támadni szerencsétlen kóbor kutyát:)
A válasz megírásának időpontja: ma 16:26
Nagyon okos kutyád van, minden elismerésem hozzá. Ettől a póráz nélkül sétáltatástól viszont borsózik a hátam:/ Addig mered így kivinni míg a rendőr bácsi egy sárga csekk kíséretében (azt hiszem 5 számjegyű) nem kér meg rá hogy tegyél rá pórázt. Amúgy a Duna parton nem egy kutyát lőttek már le. Túrázni se viheted így magaddal:/ Erdőbe se javasolt:/ Lehet hogy egyből lehívod akárhonnan, lefekteted, de a szabály az szabály. Természetvédelmi területen azonnal kilőnék:/ (És egy nyikod nem lehetne miatta) A póráz nem csak arra való hogy visszatartsd a kutyát, hanem arra is hogy mindenki lássa ki is a gazda és hogy nem kóbor kutya. Bocsi, de ez így kijött belőlem, mert bármennyire is, de ez is a felelős kutyatartáshoz tartozik:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!