Miért gondolják azt sokan, hogy kutyát tartani panelban állatkínzás (vagy legalábbis azt, hogy de rossz szegény kutyának)?
Csak azért kérdezem, mert szerintem nem az a lényeg, hogy kertes ház, vagy bérház, hanem az, hogy mennyit foglalkozik az ember a kutyával, és milyen minőségben. Valamint aki kertesben tartja a kutyát, nem feltétlenül viszi naponta sétálni, lehet, hogy csak hetente egyszer találkozik másik kutyával, de azzal is agresszív, mert nincs jól szocializálva (mert pl. kiskorában még a kertben is le lehetett fárasztani, ezért nem vitték sétálni stb), sokszor láncon van (mert pl. rossz a kerítés) meg hasonló dolgok. Egy bérházi kutya ellenben mindig felfedez valami újat a környezetében, sok sok kutyát ismerhet meg, akivel játszhat, sokkal nyugodtabban kezeli a kutyákat.
Azt viszont hozzátenném, hogy ezek az állítások nem mindenkire jellemzők, egyik részről sem (kertes-panel), és egy nagy testű kutyának tényleg rossz lehet egy minigarzonban élni. De remélem értitek a kérdésem lényegét, és azt, hogy egyik megoldás sem rosszabb a másiknál, a kutya boldogsága a gazdi akaratán múlik... Nem azon hogy panel vagy kertesház. Sztem.
Nekem is a 2. emeleten volt. kistestű kutya volt, és ha nem vesszük magunkhoz meghalt volna már.
Otthon játszottunk vele, pl eldugtuk a labdáját, ő meg megkereste azt nagyon szerette.
1) A kutya panelben akkor is jobban érzi magát, mint láncra verve, vagy a menhelyen(!), ha
2) Nem mozgatja át alaposan, szinte minden nap a gazdája.
Ha foglalkozik vele, mozgatja, akkor szinte mindegy. A kutyák ragaszkodnak a gazdájukhoz, és inkább őt választják, mint a kertbéli kóbor macskákat, ebből kell kiindulni.
Sokszor tényleg több inger ér egy rendszeresen foglalkoztatott és mozgatott panellakó ebet, mint egy kerti blökit, akinek a macskakergetésen, idegenek ugatásán kívül semmi nem történik az életében. Nincsenek idegen szagok, közös séták a gazdival, stb...
14:08as,
igen, a kutya falkaállat, épp ezért ha ott vagyunk, velünk akar lenni. Csak az nem mindegy, hogy amíg dolgozok vagy bevásárolok, a kutyám egy panel előszobájában busong, vagy a kertben sassolja a rigókat:)
Szerintem. Volt panelban is kutyám, igaz akkor heti 2 napot dolgoztam, és akkor is volt bébiszittere:) De a mostani eszemmel és időbeosztásommal nem tartanék kutyát lakásban.
Nem gondolod komolyan, hogy egy panelblökit több inger ér, mint egy kertit?Azért ez enyhe túlzás.
Az a baj, hogy a panelgazdi meg van róla győződve, hogy a kerti kutyát nem viszik sétálni, a kerti gazdi meg azt hiszi, a panelkutya napi 10 percet van a szabadban.
NEm az a fontos, hogy szeretjük a kutyánkat?
Ne legyen ez egy panel kontra kert vitafórum...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!