Hám vagy póráz? Melyikkel lehet jobban megfogni ha húz?
Szia!
Logikusan végiggondolva akkor tudod jobban megtartani a kutyát, ha ő minél kisebb erőt tud kifejteni húzáskor. Mivel a hám az egész mellkasát átfogja, teljes testsúlyával bele tud feszülni, ergó egy 20 kg-os kutya is igen erősen tud húzni egy átlag testalkatú embert.
Eleve a hámot a szánhúzó- és egyéb kocsihúzó kutyáknak fejlesztették ki a minél eredményesebb munka érdekében.
Mivel a nyakörv csak a kutya nyakát fogja át, sokkal könnyebb megtartani...különösen, ha a nyakörvet a füle mögé, az álla alá rakod, hiszen akkor kis felfelé rántással megállíthatod.
A húzásról egyszerű lenevelni a kutyát, de az elhatározástól kezdve MINDIG, MINDEN EGYES ALKALOMMAL, KÖVETKEZETESEN meg kell követelni a laza pórázt...és nem lehet olyan alkalom, hogy most sietek, nincs idő ezzel vacakolni :)))
A következő technika nagyon elterjedt és könnyen alkalmazható, bár NAGYFOKÚ TÜRELEM ÉS KITARTÁS KELL HOZZÁ:
Amint megfeszül a póráz, AZONNAL hátraarcot csinálsz, és mész pár lépést az ellenkező irányba, aztán visszafordulsz az eredeti irányba. Amíg laza a póráz, addig sétáljatok ebbe az irányba, esetleg egy szolid dicséret is belefér. Azért nem érdemes túlzásba vinni a dicséretet ebben az esetben, mert a kutyák felbátorodva ekkor ismét erősen húzhatnak.
Én nyakörv párti vagyok, valahogy a hámról mindig a kis yorkshire terrierek jutnak eszembe, akik 15 méterrel a gazdájuk előtt mennek, teljesen neveletlenül, hámmal a mellükön. Ezt úgy mondom, hogy nem egyszer fordult már elő a történelemben, hogy egy kutya annyira húzott, hogy eltörte a nyelőcsövét (persze ritka az ilyen eset, mint a fehér holló, de volt már rá példa ahogy írtam).
Egyszerű a képlet. Meg kell tanítani rendesen sétálni a kutyát (és arra, hogy ha húz, nem fog előre jutni vele) , és akkor teljesen mindegy, hogy mi van rajta.
De ha meg nem húz, akkor miért vennénk rá hámot? Az a munkakutyáknak való.
Szóval én nem is mondanám senkinek, hogy most hám, vagy nyakörv, az a legfontosabb h tanuljon meg húzás nélkül sétálni.
(gondolom a kérdésedben a póráz alatt nyakörvet értettél)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!