Miért jobb a fajtiszta a keveréknél?
A FAJTAtiszta kutyánál ismertek a felmenők. Tehát ki van zárva a rokonpárosítás (ami a genetikai betegségek hatványozodott előfordulását okozza), szűrtek a szülők, tenyészvizsgásak, tehát a fajta jellemzőit örökítik.
Ha valaki egy fajta kutyát szeretne, akkor így tudja bíztosítani, hogy a megvásárolt kutya tényleg olyan legyen külsőleg és belsőleg ami a fajtára jellemző és minimálisra csökkenti a genetikai betegségek előfordulását.
Ha nem is akarja tenyészteni, akkor sem szeretne egy túl kicsi vagy túl nagy kutyát, egy gyáva németjuhászt, idegbeteg bernáthegyit, vagy lusta beagle-t.
Ha törzskönyv nélkül veszek "elvileg" máltait, yorkit, akkor előfordulhat, hogy másmilyen lesz, mint amit a fajtaleírások alapján elvárok és mivel a felmenői nem tisztázottak sokkal gyakrabban fordulhatnak elő betegségek.
Ha mindegy, hogy milyen külsejű, mindegy milyen természetű kutyát akarok, akkor tökéletes a keverék is. (A törzskönyv nélküli is keveréknek minősül)
Hát azért nem hinném,hogy egy nem FAJTATISZTA kutya eleve roszabb tulajdonságú lenne. Nehogy azt mondjátok,hogy a törzskönyv garancia arra,hogy jobban fog szeretni,vagy a viselkedése jobb lesz. Ez neveleés kérdése szerintem.
A genetika és a betegségek meg más kérdés,de ott is lennének kételyeim. Talán egy FAJTATISZTA kutya fel van térképezve a génjeiben? Dehogyis.
Senki nem mondta, hogy jobb.
A kérdés inkább az, miért baj, ha valaki fajtakutyát szeretne?
Mert már lassan oda jutunk, hogy a sznobizmus az, h "nekem keverékem van, neked fajtakutyád? hú de gáz"
Kedves kérdező!
Miért baj, ha valaki yorkit, máltait, beagle-t vagy akár németjuhászt vagy akármilyen más, de nem keverék kutyát szeretne?
Most komolyan...én sosem akadtam ki, mert valaki nem Converse cipőt vesz, hanem kínait...
Emberek, szakadjunk már le erről a témáról...
Üdv:Keverék kutya gazdája
Én csak abban az esetben vennék/veszek FAJTAtiszta kutyát, ha azt specifikusan az adott fajtára jellemző munkára szeretném használni - mivel az ösztönök, akkor garantáltak. Ezt az egyetlen dolgot lehet jósolni a normális tenyészetből, lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolt kutyáról. Pl. én vizslát vadászatra csakis munkavizsgázott, aktívan vadászó szülőktől vennék. A játszótéri faj(ta)tisztáknál már ezek az ösztönök csupán remélhetők - az ilyen kutyák számomra csak fajtatisztának látszó fajtiszták :oP
Az emberek többsége csupán kinézet, (divat)hóbort alapján választ, amikor fajtatiszta kutyát vesz magához. A legrosszabb, h a többségük nem is veszi figyelembe a fajta igényeit és "használhatóságát".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!