Jobb 2 kutya mint 1?
Mindig egy kutyám volt egyszerre, nagytestű ,kinti kutya és mind fiú volt. Kíváncsi vagyok, hogy akiknek több kutyájuk van azoknak mi a véleménye, jobb nekik, vagy kevésbé nevelhetőek (mert ugye mindig ott a másik, aki elvonja a figyelmet a gazdiról)?
Leírnátok a tapasztalatotokat?
Nekem 3 nagytestű kutyám van. Igaz több pénz, több energia, de nekik mindenképpen jobb, hogy van kutyatársaságuk, mert legyen akármilyen jó a kapcsolat kutya és gazdája között, a fajtársakat nem pótolja. A gazdi másképp játszik, mint ők maguk között, a gazdi mindig nem lehet a kutyájával, de ők ott vannak egymásnak. Szerintem sokkal jobb nekik kutyatársaságban.
Vannak dolgok amiket egymástól tanulnak, jót is, rosszat is. Tanítani, nevelni lehet őket külön is, de együtt is, kutyáktól függ melyik a jobb módszer.
Nekem 2 kutyám van, mindig úgy gondoltam, hogy egy kutya nem kutya, de nyilvánvaló, hogy ehhez át kell gondolni az anyagiakat, más hátrányát nem látom.
Általában könnyebb is a dolgom kutyanevelés szempontjából, mert különböző dolgokban erősek, és egymástól is tanulnak, így sokkal hatékonyabb, mintha nem kellene kutya-segítségem is (más dolgoktól félnek, más dolgokra reagálnak jól, más helyezetekben jó megoldóképességűek, stb.).
Az igaz viszont, hogy ennek pont a fordítottja is történhet nem jól működő családban, és a kutyák a rosszalkodást vagy a fóbiákat vehetik át egymástól, de annak, aki ezt nem tudja megelőzni jó egyedek kiválasztásával és neveléssel, annak egyet sem ajánlok...
Hát, a legsimulékonyabb a szuka-kan páros, de ismerek néhány hatalmas testű kan kutyát, amely imádja a többi kant is, ennélfogva a többi kanon áll, hogy mennyi dolga lesz a gazdinak összeszoktatáskor.
Nagytestű kanból ismerek német dogot, kaukázusit (!), bordeaux-i dog - roti keveréket (!), németjuhászt (!), labrador-németjuhász keveréket, meg egy másmilyen keveréket, amelyek tárt karokkal várják, hogy önsétáltató társaik bemenjenek hozzájuk, és nem bántják őket, nekik kábé ez a szoci :D Tehát nem lehetetlen, nem ismerem a kutyád; és ebből is látszik, hogy nem a fajta, hanem az egyed a lényeg.
Nekem is egy jókora kan lesz tervezetten a harmadik, minden fenntartás nélkül beengedi a többi kutyát a területére, akár ember hozza, akár magától téved be (ilyenre is volt példa, hogy a tüzelő szukához jártak be a kanok, és ő hagyta).
Nagyon fontos két dolog, az egyik, hogy a már meglévő kutyával rendben legyen a viszonyotok, ne legyenek rossz szokásai, a másik, hogy jól válaszd ki a következőt.
Ha neked domináns a kutyád, akkor kutyákkal megadót, és lehetőleg szukát. Domináns szuka és domináns kan is szerezhet sok fejfájós napot, a nemek ellenkezősége nem garancia. A legfontosabb a két természet összeillősége, és a méret ebbe nem szól bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!