Kiskutya? Nagykutya?
Számtalanszor végig nyálaztuk,de nem tudunk dönteni!
Kölyök kutyánk vagy felnőtt kutyánk legyen?
A kiskutya haláli aranyos,minden egyes trükköt,mozdulatot amit megtanul azt tőlünk tanulná,nincs kétség ha fölé hajolok vagy épp ellegyintek felette hogy támadásnak veszi,hisz ismer kölyök kora óta,hálás,olyan,amilyenre mi formájuk!A másik fele,szaladni vele orvoshoz mert összezabál akármit,ha mákunk van csak kötelező oltásra vinni időben,sérves lehet ha megnyomjuk,éjszakába nyúló pisiltetős séták minden áldott nap hónapokig!De ha felnő vissza gondolván annyira megéri a belefektetett időt!Nem?
A felnőtt kutyus már szobatiszta,vagy ha nem is de egy pár nap és az lesz,ha megmentjük egy rossz helyről 1000szer hálásabb mint egy kölyök kutya,nem szeleburdi,valamennyivel könnyebben tanul,valamennyivel kevesebb idő kell hozzá,és nem zsákbamacska!Olyan amilyen és már nem változik!A másik fele,ki tudja miért válnak meg tőle?Lehet verték,ijesztgették,lehet épp egy rossz mozdulat és fenyegetésnek veszi,lehet hogy a gyerekekre hamis,vagy épp a többi kutyusra,lehet valamilyen betegsége van!
Szeretném ha segítenétek az érveitekkel hogy melyik mellett döntsünk!
Hangsúlyoznám hogy mindenképp KUTYÁT szeretnénk,nem padlócirkálót,hanem egy igazi kutyát!Úgy 30-40 kiló környékén!Mindketten elég temperamentumos vérmérséklettel rendelkezünk,határozottak vagyunk,utálunk gagyarászni!Lassan(1-2 év) tervezett a gólya érkezése is így ez a legfontosabb tényező egy kutyusnál!Valószínűleg kertes házban lenne,de ez nem fontos,mert nagyon szeretünk sétálni,csatangolni erdős sétálókon,ahol csend és nyugalom van!Vízközelben is tudunk lenni akár!Fontos hogy ne pénznyelő legyen,hanem örömforrás!Gondolok itt a súlyos fajtabetegségekre amik nem kikerülhetők és néha vagy sűrűn előfordulnak!Ha van még valami fontos szempont kérdezzetek és leírom!
Várom a kommenteket!:)
Ha egy olyan menhelyről fogadnátok örökbe felnőtt kutyust, ahol tényleg tesztelik, figyelik az ott lévő kutyusokat, akkor az talán jobb. Értem itt arra, hogy megnézik, hogy viselkedik gyerekkel, mit szól, ha az ételéhez nyúlnak, hogy viselkedik pórázon, kan kutyákkal, szuka kutyákkal, kisebb testű vagy nagyobb testű kutyákkal, macskával, idegennel, idős emberrel, stb. Ha ezeket tudják a menhely dolgozói, vagy a kutya ideiglenes örökbefogadói, akkor majdnem egy 100%-os képet kaptok a kutya jelleméről. Ne az első kutyát vigyétek haza, hanem keresgéljetek, mert hogy írtad - baba várható majd - nagyon fontos, hogy a gyerekekkel jól kijöjjön. Ebben az esetben én azt javaslom, hogy felnőtt kutyust vegyetek magatokhoz ;) Hirtelen így egy golden retriever vagy annak keveréke jutott eszembe, amíg olvastam az írásod. Örülök annak is, hogy nem hasraütés-szerűen vesztek kutyát, hanem tényleg nagyon átgondoljátok, hogy mi lenne számotokra és a kutya számára a legmegfelelőbb.
Sok sikert a blökihez! ;)
Nemrég vállaltam az első ideiglenes kutyámat, és én is sokat filóztam ezen. Hogy jó lenne újra babázni, meg azzal tuti nincs semmi defekt, stb.
Aztán belegondoltam, hogy mivel jár. Hány, hasmenése van, mindent megrág, folyton oltásért kell rohangálni, napi ezerszer sétáltatni, türelemmel tanítgatni úgy, hogy totál dekoncentrált, stb.
Én végül felnőtt kutya mellett döntöttem és nem bántam meg. 3 nap alatt beilleszkedett az otthoni rendbe, elsajátította a szabályaimat, rigojáimat, olyan hálás, hogy hihetetlen, ha hívom a legnagyobb játékból is rohan hozzám elsőre. Másfél hónapja van velem, elkezdtünk tanulni is, már ül, fekszik, marad (ezt még gyúrni kell) és láb mellett követ. Ha minden igaz hétvégén már megy gazdihoz.
És tényleg, ha ideiglenestől hozod, akkor nem zsákbamacska, el tudjuk mondani, hogy milyen, hiszen együtt éltünk vele.
Köszönöm az eddigi válaszokat!Nagyon aranyosak vagytok!:)
Hol lehet ilyen "ideigleneseket" találni,amiket írtok és amilyen te is vagy utolsó?Miért vagy csak ideiglenes?Olyan ez mint a menhely csak a kutyának jobb?
A gyerek szeretet a legfontosabb hogy benne legyen a kutyába,nekem most ez a legelső dolog a választásnál!
Az ilyen expresszes hirdetések jutnak eszembe,amikor helyhiány miatt vagy vmi más kifogás miatt akarnak megválni a kutyustól!És arra értem azt,hogy lehazudja a csillagos eget csak hogy szabaduljon,közben meg ki tudja,lehet épp a gyerekét kapta meg csak épp eloltani nincs szíve!Lehet paranoia de messziről jött ember....tudjátok hogy van ez!
Várom még a válaszokat!:)
Én a Noénál vagyok ideiglenes és azért csak ideiglenes, mert ilyen átmeneti szállásra, családban való rehabilitálódásra hatalmas szükségük van a kutyáknak, mielőtt gazdihoz kerülnek. Ha egy a sajátom mellett végleg maradna, akkor nem tudnék többet átlendíteni az átmeneti nehézségein.
Velem pontosan úgy él az ideglenes kutyám, mint a sajátom. Lakásban lakik, parkban sétálunk, elvárásaim vannak, szabályaim, és teszteltem mindenre pontosan azért, hogy nehogy kiderüljön valami gond, ami miatt mégsem ér révbe, hanem visszakerül hozzánk. Aki szívvel csinálja, az mindenki így tesz, hiszen ez a kutya érdeke is, hogy el tudjuk mondani, hogy mitől fél, mire reagál furán, hogy jön ki más állattal, kutyával, gyerekkel, én még fogyatékosokkal is engedtem találkozni, hogy lássam az kihoz-e belőle valami furát.
Általában a fajtamentők kutyái vannak ideiglenesben, illetve a minimenhely projekthez tartozók, meg hát akiknek találnak ideiglenest. A Futrinkásoknál is sok kutya ideiglenes gazdinál van. Most a saját fajtámban dereng egy gazdikereső, akiről kifejezetten írták, hogy imádja a gyerekeket, ha akarod utánajárok, de ő turcsiorrú :)
Szia!
Én ugyanezen gondolkoztam hónapokig. Mindenképp nagytestűt akartam, de hiába vagyok elég tapasztalt kutyás,nem mertem felnőttet hozni a kicsi mellé. Sőt, én nem mertem keveréket sem. Nekem egy berni kölyök lett a tökéletes. Csak mértékkel szeleburdi,és nagyon könnyen tanul. Tökéletes családi kutya, egy jóságos,nagy maci :)
Ja, kicsi alatt a Pici fiamat értettem :)
Előző voltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!