Illik hozzám a Border Collie?
A Border Collie-nak nagy mozgásigényre van szüksége, ezért kérdezném meg tőletek, hogy tényleg illene egy ilyen kutya hozzám (, mármint ,hogy megfelelő mennyiségű időt töltök-e vele):
Mozgás igény szerint:
hétköznapkon:
-reggel (6 körül) fél órás séta
-délben (1 körül) egy - másfél órás séta
-este (felé: 18-19h körül) egy órás séta
+ délben és este úgy (összesen) 1,5h játék (ostanítás)
hétvégeken:
- reggel (7 körül) 1 órás séta
- délben (1 körül) 2 órás séta
- este (19 körül) 1 órás séta
+ 2 óra játékos tanítás
A sétáltatásba beleértem, hogy egyszer gyorsan sétálunk, aztán lassan utána sprint...
Hétvégeken elég gyakran megyünk túrázni a környékre, így a vele töltött idő is megnőne; mivel, mi ha túrázunk, akkor reggel indulás és késő délutáni érkezés van ( persze van amikor tényleg pihenünk, gondolom egy kicsit erre is szüksége van a kutyának).
Olyan hétvége is megesik (főleg nyáron), hogy megyünk biciklizni ide - oda szintén a környéken.
Térigény szerint:
Kertes házban lakunk és nem túl nagy ( kicsi ) udvarunk van , de mivel vidéken élünk itt van a nagy szabadtér tőlünk kb. 1 km-re, úgyhogy ide a kisétálás nem probléma.
Szóval ezek lennének az én pontjaim. Ha valaki tud segíteni ebben a problémában írjon!
Szia,
1. Ne te futtasd a kutyát, fusson magának, a te tempóddal nyilván soha az életbe nem leszel képes kifuttatni. Azaz játssz vele, labdázzatok, etc.
2. Ha már átgondoltad, hogy kutyust akarsz, akkor GONDOLD ÁT ÚJRA. Nem ismerlek, ezért nem is ítélkezhetem, de az ember először fellángol, majd megbán. Mérlegelj, nem-e fellángolás ez a te részedről is. Ha nem, akkor örülünk, menjünk a 3. pontra. :)
3. Ami labilissá teheti a 2. pontra adott pozitív válaszod, az az időbeosztás, amit megadtál. Az, hogy mennyi időt tudsz MOST ráfordítani egy kutyára, jelentéktelen, senkit nem érdekel. Azt kell tudnod, hogy a következő 10-15 évben mennyit tudsz ráfordítani. Átgondoltad? Nagyon nem mindegy, igaz? Ekkora távlatban is pont így leszel képes ellátni a kutyust? Akkor ugorjunk a 4. pontra. :)
4. Azokból az időintervallumokból, még ha 10-15 évig képes is vagy megállás nélkül csinálni, amiket megadtál, vonj le minimum 20%-ot. Kb. annyit fogsz tudni hosszútávon BIZTOSAN is teljesíteni.
5. A kertes ház lényegtelen, egy kutya igényli ugyan a mozgást, vagy nem, de a legfontosabb, hogy hosszútávon fenntartsd a kontaktust vele. Te vagy igazán fontos neki, nem a futás. Az csak az egészségéhez nélkülözhetetlen.
Sokan azt gondolják, hogy a kutyáknak elég a mozgás, ezért a kutya nem való lakásba csak kertes házba, etc. Ne kelljen mondanom, mennyire sok depresszív, szocializálatlan és keserű életet élő kutyát láttam már kertes házban. Még egyszer, neki nem a mozgás a legfontosabb, hanem hogy törődsz vele. Ahhoz meg nem kell naponta két maratont lenyomnod Bundással. Elég egy felet, a többi idődben simogasd, tanítsd, ápold (az nagyon fontos)! :)
Végezetül, hogy példával is szolgáljak. Egy házaspár ismerősömék Finnországban birded collie tulajdonosok. Pásztor kutya, mérföldek vannak már kölyökként is a lábában. Ő egy nap kétszer van lent. Egyszer 1,5-3 óra között, ekkor megállíthatatlanul labdáznak vele, fut, fut, fut és fut, és egyszer 30-40 percet, csak hogy WC igény is egyenletes legyen (persze a nagy séta alkalmával is szokott "intézkedni"). Felváltva, van hogy reggel van a hosszú séta, van, hogy este. Ez már elég rendszer a blökinek.
Én 3 éve vagyok kutyatulaj, egy mozgás-fanatikus mopsz büszke gazdája, ennyi tapasztalat fért eddig bele. :)
SOK SIKERT ÉS RENGETEG KELLEMES PERCET KÍVÁNOK A KUTYUSHOZ
Szia!
1. Igazad van, jó ötlet, hogy ő fusson. De szerintem, ha sétálunk akkor is futhatnánk egy kicsit, szerintem ő is élvezné, hogy ott futok mellette.
2. Igen ezt én is tudom, mivel egy kutya hatalmas felelősséggel jár. Még nem egyszer, hanem vagy 2x átfogom az biztos, jelenlegi elhatározásom szerint igen.
Egyébként elmondom neked, hogy tavaly és tavaly előtt is egy Border Collie-n járt a fejem. Vagy 3 hónapig tartott kiverni a fejemből (magamnak), de ezt is csak azért, mert egy 4. emeleti lakásban laktunk. Nagyon nem lett volna praktikus egy "kifáraszthatatlan" kutyának. Emiatt szomorú is voltam. Most meg már kertes házban lakunk, és így nagyobb a szabad tér.
3. Távlatban is elfogom tudni látni. De ezt nem tudom pontosan megmondani, hogy mit hoz a jövő (mint ahogy te sem tudod megmondani mi lesz egész pontosan jövő héten a programod, akár kutya sétáltatás terén (lehet, hogy elutaztok)) ; de törekedni fogok a bevezetett (tökéletes) rendszerhez.
4. De mi lesz, ha annyira összenövünk, hogy +20% lesz?
5. Ebben tökéletesen igazad van.
Köszönöm szépen!
De még nagyon megfontolom, és megfogadom a jó tanácsokat.
Remélem, helyesen döntök ! :)
A 4. esetében örülünk, ha megtörténik. :) A 2. esetében, éppen ezt magyarázom, mindegy, hogy kertes házban laksz, vagy emeletiben. Az általam említett birded collie is lakásban lakik, nincs kert, de a gazdik ÚGY foglalkoznak vele, és ANNYIT, hogy gyakorlatilag jobb is így a kutyának. Végtére is, így nem egy kertje van, hanem az egész világ :)
Örülök, hogy már sokszor átgondoltad, bízom a sikeres folytatásban. Sok sikert újfent! :)
Igen, de egy kertes házban (kertben) lehet tanítgatni, frizbizni.
Míg egy lakásban nem (legfeljebb a parkban, de: mindenhol jó, de legjobb otthon.)
Én így értem, de azért köszi a válaszokat neked is! :D
Mindig ott. Sok másik kutya között nehezebb lányegesen, de tartósabb, jobb és jobb és jobb. :) Ha meg éppen nem kutyusok közé viszed, akkor is van rengeteg más inger amit megszokhat még. Ha az ingerszegény kertben foglalkozol vele, az utcán, téren, futtatóban, akárhol nem fog semmit úgy csinálni, mint otthon, hiszen túl sok inger éri, amit nem tud feldolgozni, és ez elvonja a figyelmét, feszülté teszi, zavarttá, ettől félni fog és olyat tesz amit te vagy ő megbán (elrohan-elütik, megtámad más embert-kutyát, mert nem tudja értelmezni az ő közeledésüket, hiszen nem tanulta eleget, etc.)
Persze lehet keverni az otthoni kerti oktatást a szabaddal, de ez még nem azt jelenti, hogy a lakásban tartás akárcsak egy kicsit is rosszabb vagy jobb lenne a kertitől. Teljesen egyenrangúak, szubjektív véleményem szerint nem is lehet különbséget tenni közöttük. És a fenti szavaimmal támasztanám alá a még fentebbi tanácsaimat.
De nyilván megérted ezt, elég a tanácsadásból. Alomválasztásra fel, és good luck. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!