Kutyám elszaladt egy nyúl után, jól tettem amit utána csináltam?
Kutyám elrohant egy nyúl után (egy szántóföldön szerencsére, ahol végig láttam). Hiába kiabáltam utána ő csak kergette a nyulat. Elfutott vagy 200 méterre , amikor a nyúl berohant az üregébe. Ekkor a kutyám pár másodpercig még ott szaglászott, aztán visszavágtatott hozzám. Megdicsértem hogy visszajött. Jól tettem?
Más helyzetben, max 20 méterre távolodik el tőlem, idegen helyen annyira sem megy előre. Mindig figyel engem, és visszajön ha hívom. Néha szoktunk erdőben sétálni és nagyon félek, hogy meglát valami szarvast vagy nem tudom mit és elrohan utána a francba. Mert a szarvasnak nincs ürege, szerintem kifulladásig üldözné.
Azért ez korrigálható.
Esetedben a kutyát simán kilőheti a vadőr.
Amúgy tényleg jó, hogy megdicsérted amikor visszajött, mert hívtad, és ezt erősítetted meg benne.
Lehetne gyakorolni pl. hosszú pórázzal ( 10 m ). Kérj meg valaki ismerőst, hogy ingerelje pl. kutyával, és amikor a kutyád el akar szaladni és Te szólsz neki és nem fogad szót, akkor jól megrántod.
Vagy van elektromos nyakörv pont az ilyen féle módszerekre van kitalálva, csak az drágább.
Jól tetted, az utolsó cselekvéssel köti össze a kutya a dícséretet/szidást. Viszont az is látszik, hogy nem te vagy a falkavezér, hisz "vadászatot" csak a falkavezér indíthat, csak úgy, ahogy az összes többi döntést neki kell meghozni.
Az egy dolog, hogy a kutya ösztönlény, de azt az emberi dolgot ráhúzni, hogy "elfojtja magában, és ez csak feszültséget okoz", óriási butaság. A kutya nem ember, nem úgy működik mint mi. Neki a "falkában" betöltött szerepéhez kell alkalmazkodnia. Náluk mindenki elégedett a betöltött pozíciójával, hatalmi harcok is csak akkor vannak, ha az egyik alacsonyabb rangú kutya úgy véli, erősebb mint az alfa. Ilyenkor lerendezik a dolgokat, és a falka élén ugyanúgy a legerősebb fog maradni/fog odakerülni. Ha a kutyáddal kapcsolatban minden adandó alkalommal megerősíted a falkavezérségedet, neki ez teljesen természetes lesz ez, nem lesz parancs nélküli elszaladgálás, szökdösés, és a többi. Persze amint abbahagyod a jelek küldését felé, azonnal kapni fog az alkalmon, és akkor már előkerülhetnek a különböző problémák.
Nem mondom amúgy, hogy mindenkinek jó a falkavezér szerep, egy házőrzőnél pl egyáltalán nem hátrány, ha megugatja az idegeneket. Akkor van baj, ha ezzel már saját testi épségét veszélyezteti a kutya (közvetve, azáltal, hogy bosszantja a szomszédokat, feljelentenek, megmérgezik stb). Ilyen esetben, illetve a társasházban/panelban lakó kutyáknál van igazán fontos szerepe a falkavezérségnek.
Bocs, hogy ennyire elkanyarodtam a témától:) Amúgy örülök, hogy van aki sokat olvas a kutyákról, és nem csak olyan gazdikkal lehet találkozni, akik ilyen esetben pl elvitték volna a nyúl odújához, és megszidták volna :)
további jó kutyázást!
Azt, hogy visszajött dicséretet érdemelt, ez jó.
Viszont amikor a nyulat kergette, lelőhették volna a vadászok, mert a vad zavargatásánál nem akadály, ha jelen van a gazda.
Én közben visszahívtam volna, ha nem jön, elindultam volna felé, és akkor rászóltam volna, hogy tudja, hogy rosszat tett azzal, hogy elszaladt. Előbb-utóbb úgy is jött visszafelé, miután a nyúl beszaladt, ahogy jön feléd, nem szólsz, csak mikor közel ér, hogy nem szabad.
Szerintem ezzel megerősítetted, hogy jól tette, hogy üldözte, ÉS AZTÁN visszajött.
Ahogy írod, pl egy őz nyomát nagyon sokáig képes követni.
Egy kiképzővel is előfordult, hogy elszaladt tőle a rábízott kutya.
Igaz rohant utána, és hívta, nagyon nehezen oda is ment hozzá, de ekkor már nem tudja a kutya hogy mit tett. Csak az jött le neki hogy hívták. Persze megkapta a dicséretet, miközben tök pipa volt a srác, hogy ezért nem fenyítheti.
Viszont hosszú pórázzal meg lett regulázva. Amikor nem ment vissza hívásra, jó nagyot rántott rajta, és a kutya oda is ment csaholva, és ment a juti.
Tudom en egy szadista vadallat vagyok, de hasonlo esetben (alkalmi suketseg) vertem mar le a labarol rohanas kozben az utannadobott porazzal a kutyamat.
Erdekes, egybol megjavult a hallasa. Es meg mindig jobb, mintha valami joszandeku vadasz "miert ne?" alapon agyonlone futtaban...
A visszajovetel meg nem "dicserendo" dolog, hanem _parancs_.
Legalabbis az en fogalmaim szerint.
nagyot nem hibáztál de ezzel csak arra kondicionálod a kutyádat, hogy századikra is kiabálhatod a hívóparancsot és ő döntheti el mikor jön-ergo ha nem jön az is jó neked mert erre tanítod legalábbis-jobb mintha leszidtad volna akkor bizalmát is veszti-így csak tiszteletlen veled szemben, nem sokra tart csak egy kajaadagolónak...ezáltal is csak mélyítheted a problémádat
fontos lenne előbb a behívást szakszerűen, tisztán, érthetően megtanítani és jól begyakorolni 1-2 ezer ismétlés kell ehhez:)+ ami mégfontosabb ki kell vívni erőszakmentesen a tiszteletét és a maximális bizalmát ami csak egy "falkavezérnek" jár és ezt a mindennapi séták struktúrája nagyon is meghatározza, ahogyan a kinti viselkedést is, legyen akár pórázon vagy póráz nélkül, neki úgy kell éreznie, hogy követhet téged és te hozod meg a döntéseket-ha így teszel hallgatni is fog rád
Hát öszintén?
Nem a legjobb ötlet volt,hogy meg dicsérted.Több okból kifolyólag
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!