Kutyám elszaladt egy nyúl után, jól tettem amit utána
csináltam?
Figyelt kérdés
Kutyám elrohant egy nyúl után (egy szántóföldön szerencsére, ahol végig láttam). Hiába kiabáltam utána ő csak kergette a nyulat. Elfutott vagy 200 méterre , amikor a nyúl berohant az üregébe. Ekkor a kutyám pár másodpercig még ott szaglászott, aztán visszavágtatott hozzám. Megdicsértem hogy visszajött. Jól tettem?
Más helyzetben, max 20 méterre távolodik el tőlem, idegen helyen annyira sem megy előre. Mindig figyel engem, és visszajön ha hívom. Néha szoktunk erdőben sétálni és nagyon félek, hogy meglát valami szarvast vagy nem tudom mit és elrohan utána a francba. Mert a szarvasnak nincs ürege, szerintem kifulladásig üldözné.
Ezzel hogy megdicsérted, értheti azt is hogy értékelted a nyúl utáni vadászatát. Szerintem ezt kéne neki megtanítani, hogy engedély nélkül nem mozdulhat el a közeledből akármi is fut ott. Például meglát egy nagy kutyát, odarohan nem tudod visszahívni komoly verekedés is lehet. Vagy kiszalad az útra bármi előfordulhat..
2011. máj. 7. 15:53
2/23 anonim válasza:
ez ellen nem tudsz mit tenni, vagyis tudsz, de az nem lesz jó....
alapvető ösztöne ez a kutyának, ha leneveled erről, ugyanúgy megmarad az ösztön, csak elfojtja, és az stresszt szül benne az meg indulattá alakul.
2011. máj. 7. 15:55
3/23 A kérdező kommentje:
igen erre gondoltam én is. De ha visszajön amikor hívom nem az utolsó cselekvést(azt hogy visszajött) erősítem meg benne? Én legalábbis mindenhol ezt olvasom. Hogy lehet ezt megtanítani neki?
2011. máj. 7. 15:55
4/23 anonim válasza:
Szerintem jól csináltad, én is így nevelem a kutyám.
Ha nem egyből dicsérted meg hanem megvártad amíg leül és rád figyel akkor igen, mert azt dicséred vele, hogy visszajött.
2011. máj. 7. 15:56
5/23 Akiteki válasza:
Jól tetted. Visszajött és ezért dicséret jár. Ha megbüntetted volna, azt úgy értené, hogy bünti jár azért, mert visszajött.
2011. máj. 7. 15:57
6/23 anonim válasza:
Nekem például kuvaszok vannak, nagy birtokon és ha kiviszem őket sétálni a mezőre mellettem jönnek, ha azt mondom nekik hogy mehettek, akkor elfutnak tőlem pár méterre kicsit játszanak stb...de ha füttyentek és azt mondom hozzám, már rohannak is vissza. Egyszer fordult ez elő, egy kutya után futottak még kölyök korukban, de azóta ha látnak is egy kutyát nem mennek oda. Ezt kell beléjük nevelni. Mondjuk vadászkutya fajtáknál ez 3 szor annyi munka, mert nekik a vérükben van...
2011. máj. 7. 16:00
7/23 A kérdező kommentje:
renben, köszi.
2011. máj. 7. 16:01
8/23 anonim válasza:
Én oda vittem volna a nyúl üregéhez és jól megszidtam volna.
2011. máj. 7. 16:06
9/23 anonim válasza:
Az én kutyámmal is előfordult ilyen!És én leszidtam érte!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!