Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan érjem el a kutyámnál...

Hogyan érjem el a kutyámnál azt hogyha nyitva van a kapu akkor ne szökjön ki?

Figyelt kérdés
Nem úgy értem hogy mellettem kirohan mikor épp mennék ki a kapun hanem amikor nyitva van és a családból valaki kimegy az utcára és már nem látja akkor ő kisurran. Erről hogy szoktassam le?
2011. márc. 22. 16:02
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó: egyrészt a kutyadoki nem valami isten aki megkérdőjelezhetetlen. Másrészt a kutyák többsége le sem tojik egy kis bökdösést. Figyelemfelkeltésnek jó, de egy normálisabb idegrendszerű kutyát ez nem fog megakadályozni abban hogy kimenjen. És ha mégis akkor mennyire lesz hatásos? Legközelebb ott a csábitó utca, pl pont egy üldöznivaló macska mászkál ott, és akkor elgondolja a kutya, hogy mit is kapna érte ha kimenne? Megböknék? Hát istenem egy bökésnél sokkal izgalmasabb kimenni... Igenis a kutyának valamilyen szinten tudnia kell ki az erősebb. Attól szerintem sem lesz baja ha leszidják.
2011. márc. 22. 16:26
 12/32 anonim ***** válasza:
0%
Nina tán veled is ordibáltak gyerekkorodban? nálunk működiik szép szóval is, meg jutalomfalattal.
2011. márc. 22. 16:29
 13/32 anonim ***** válasza:
100%
Nem lehet mindent szép szóval meg kutyulimutyulival tanitani... És nem minden kutyánál... Ebben egyetértek Ninával...
2011. márc. 22. 16:30
 14/32 anonim ***** válasza:
0%
nálunk sincs "kutyulimutyuli" de ordibálás sem. Normálisan rá van szólva, esetleg visszatessékelve, és ha érti akkor jutalomfalat. Lehet hogy hosszabb a tanulási idő, de szerintem jobb így csinálni
2011. márc. 22. 16:34
 15/32 Ninna ♥ ***** válasza:
100%
Én is így csinálom, de azt kell megérteni, hogy a kérdező nem tudja egy szóval, meg jutalomfalattal lerendezni a kutyáját, még alapvető problémák is vannak náluk. Milyen alapvető probléma ez, hogy felülbírálja a gazdi döntését.. sajnos nagyon gyakori, rangsorprobléma. Itt aztán próbálkozhatsz a kapunál a jutalomfalattal, gondolom sem tiltószavuk nincs, amire hallgatna a kutya, se helyben maradást sem tudnak csinálni extrém körülmények között, szóval marad a normál módon büntetés. Higyjétek el, semmi baja nem lesz egy normális idegrendszerű kutyának ettől..
2011. márc. 22. 16:39
 16/32 anonim ***** válasza:

Minden kutyámnál alap nemcsak a kapu, hanem minden ajtón a ki és a bemenetel megtanulása az első perctől, ahogy hozzám kerül. Amikor lépne, jön a nem!, a megáll . Kicsinél természetesen fizikailag is megakadályozom. Nem is volna kutya a kutya, ha néha nem próbálkozna kipróbálni, vajon él-e még a szabály? Akkor ismét jön a fizikai megakadályozás plusszban .

Tökéletes kutya nincs. Bármikor felül kerekedhet nála az ösztöne. Éppen ezért ajánlatos ismételni, megerősíteni időnként a tanultakat.

2011. márc. 22. 16:43
 17/32 anonim ***** válasza:
32%
jolvan ennek a Ninna-nak nem lehet úgysem megmagyarázni, mert ő nagyon okos, akkor sem ordítunk a kutyára, és ráncigáljuk ennyi.
2011. márc. 22. 16:45
 18/32 anonim ***** válasza:
29%
A legnagyobb probléma azzal van, hogy az embereknek nagyon kevés türelmük van, és ha a kutya nem érti elsőre, akkor azt gondként élik meg.
2011. márc. 22. 16:46
 19/32 anonim ***** válasza:
30%
ez így igaz teljesen jól mondod! Rögtön az van, hogy rangsor gondok meg jajj jajj. Pedig egy kis türelem kellene semmi más.
2011. márc. 22. 16:52
 20/32 anonim ***** válasza:
83%

Ninna, ez már önmagában ösztönkezelés :) Még egy sima falkafutás vagy szélrózsa is ösztönkezelés, de megtolással tényleg felesleges házilag próbálkozni.

És őszintén szólva nem értem azokat, akik szerint nem lehet egy kutyára egy csattanósat ráordítani. Ennek a funkciója ugyanaz, mint az ugatásnak. És ez hasonlít rá a legjobban. A kutyák pedig emlékezetem szerint ugatják egymást, ha valamire figyelmeztetni akarnak.

Én is a legbékésebb nevelés híve vagyok, de higyjétek el nem minden kutyát lehet halk rászólással befolyásolni. Aki ezt állítja az nem látott még igazán domináns gazdi kezéből kicsúszott kutyát.

És ne felejtsük el, hogy itt egy SZABÁLYT szeretnénk felállítani, amit a kutya akkor is betart, ha épp ott sem vagyunk esetleg. Ez nem holmi ülj le és maradj ott, hiszen a kutya élete is múlhat rajta. A szabály pedig ugye úgy működik, hogy ha megszeged, büntetést kapsz érte. Ettől szabály. Engem sem jutalmaz meg senki, amiért nem lopok a boltból, meg nem verekszem az után, ellenben ha megtenném megbüntetnének. Ez nem egy tanult viselkedés (mint pl. köszönök, udvarias vagyok az idősebbel) hanem egy szabály. Még egyszer mondom olyan szabály, amin a kutya élete múlhat.

Ceasart meg hagyjuk már! Ha nekiállsz otthon életeben először libamájpástétomot csinálni, az pont úgy fog működni, mint a Stahl Juditnál? Nekem senki ne mondja, hogy problémás, túlmozgásos kutyát csak úgy el lehet vinni görkorival...

Ez a böködés meg löködés meg nyilvánvalóan már előtte be lett kondícionálva, mint büntetés. Előbb volt a bökés mint figyelmeztetés, utána jött az igazi büntetés. Ezt nem vette a kamera. Akkor vette, mikor már a kutya tudta, hogyha a bökésre nem hagyja abba, akkor jön a büntetés. Ezért működik a bökés. Gyerekek ez tévé! Hollywood, Show business!

Én abszolút a békés módszerek híve vagyok, sosem tennék fojtót a kutyámra, mint ahogy nem is ütném meg soha, de azért az, hogy keményebben fel lépjek ellene, ha rosszat csinál, az igenis szükséges. Főleg ha a kutya életéről van szó. Én igenis megbüntettem a kutyát, ha felzabált valamit az utcán, mert nem akartam, hogy megmérgezzék. Hát őt nem is fogják. És a járdaszabályt is ugyanolyan szigorúan büntetem, mint a kapuszabályt, mert azt sem akarom, hogy elüssék.

És még egy dolog, egy nálam sokkal okosabb ember mondta (Karen Pryor), hogy két probléma van a büntetéssel.

Az egyik, hogy egyáltalán büntetünk, a másik pedig, hogy nem eléggé.

Ugyanis a büntetést mindig az eredménnyel definiáljuk. Ha már büntetünk, akkor az olyan súlyú legyen, hogy többet ugyanazért a bűnért már soha se kelljen büntetni. Ha a büntetés után a kutya újra megpróbálja azt csinálni, amiért a büntetést kapta, akkor az nem volt büntetés. Ha jól büntetsz, akkor egy dologért egyszer, maximum kétszer kell büntetni.

És büntetés alatt továbbra sem a fizikai bántalmazás bármilyen módját értem.

2011. márc. 22. 16:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!