Garancia e a törzskönyv arra, hogy egészséges és fajtatiszta kutyát kapok a tenyésztőtől?
Ez az utolsó aztán befejeztem,bár érintett nem vagyok(csak egyszerű gazdi),és a kérdésre véletlenül tudom a választ,ami szerintem tök egyértelmű. 1, Nekem van egy tenyésztő ismerősöm,aki amellett,hogy tenyésztő tanár(Figyeltél?nem él meg a tenyésztésből)
2,Tanyán lakik és kispolákja van.
3,mióta dolgozik(kb10éve)egy erős tenyészpárra gyűjtött,amit 3éve meg is vett Amerikából
4,Előtte is volt 1 kan kutyusa kiválló minősítéssel,nyugodtan tenyészthető lett volna,de mivel a standard felső határát súrolta!ivartalanítva,hobbi kutya lett
5,A kutyái szinte legendásak,mindenhol a legjobb eredményeket gyűjtik be és a szuka 3és fél évesen még csak egyszer szült,nagyon kevés alomszámmal,mert picike.Mégse jutott eszébe az illető hölgynek, hogy átmegy a szomszédba,megveszi occsóért Józsi bá elméletileg ilyen fajta kiskutyáit,aztán berakja a saját szukája alá és mindet betörzskönyvezteti.
6,Egyhamar nem lesznek nála kiskutyák,mert nem a sorozatgyártás a lényeg és a megtollasodás,hanem,hogy a kölyköknek igazán jó helyük legyen- pedig jelentkező lenne dögivel
7,Nem minden a pénzről szól.Nem feltétlenül magunkból kell kiindulni
Nem a törzskönyv garancia, azt valóban bárki kiállíthat, bármit beleírva, még azt se ellenőrzik, hogy a beírt szülők léteznek-e. Ez Magyarországon a MEOE, csak fizesd a pénzt, és már állítják is ki a full kamu adatokkal a papírt. Tudom, kipróbáltuk. Még tagnak se kell lenni, de úgy kétszer annyiba kerül. Néhány fajtaklub próbálkozik alomellenőrzéssel.
A garancia a Tenyésztő, valamint az adás-vételi szerződés. Ilyet minden valódi Tenyésztő szó nélkül köt a vásárlókkal. Már mondtam: nem attól lesz valaki Tenyésző, hogy törzskönyvet ad.
"Nem a törzskönyv garancia, azt valóban bárki kiállíthat, bármit beleírva, még azt se ellenőrzik, hogy a beírt szülők léteznek-e. Ez Magyarországon a MEOE, csak fizesd a pénzt, és már állítják is ki a full kamu adatokkal a papírt. Tudom, kipróbáltuk."
Ez volt a helyes válasz! Köszönöm.
Jó lenne ha a kezdő kutyavásárlókat nem téveszténék meg egy olyan papírral, amit mindenféle ellenőrzés nélkül kiad egy szervezet!
(A tenyésztő szerződésről egy másik kérdésben várok majd választ.)
A törzskönyvben szerepel a tenyésztő neve, tehát a kutyáért élete végig felelősséggel tartozik.
A kérdésre:
Igen, garancia arra, hogy fajtatiszta kutyát kapsz, és biztos, hogy egészségesek, amikor gazdához kerülnek.
A tk. nem garancia arra, hogy egészséges lesz, hiszen van olyan betegség, amit szűrésekkel sem lehet kivédeni.
Viszont azt látom, hogy már megkaptad a megfelelő választ, úgy látszik csak arra vártál, hogy valaki helyeseljen neked (sajnos visszaélés mindenhol van, nem csak kutyás körökben)! Gratulálok, ez ám a jó hozzáállás! Miért is tetted fel a kérdést?
Kedves Vitaindító!
Jó lenne, ha te sem tévesztenéd meg a kezdő kutyavásárlókat azt a téves nézetet sugallva, mely szerint nyugodtan megvehet egy bármilyen kutyát bármelyik kutyagyárostól akármilyen olcsón, mert nem jár vele rosszabbul, mint ha komoly helyről drágábban venné.
Inkább azt kellene elérni, hogy aki kutyát akar, az vegye a fáradtságot és nézzen szét, tájékozódjon, tanuljon, figyeljen és felelőségteljesen válaszzon! Senki sem állítja, hogy a törszkönyv bármire is garancia, azt viszont állítom, hogy annak a hiánya már minimum gyanús! Aki azt rohadt 4500 forintos törzskönyvet is megsórolja, az spórolni fog máson is. Garancia semmire sincs, de jelentősen lehet csökkenteni a kockázatot azzal, ha valaki tudtosan vásárol állatot. Én sem vennék meg bármilyen törzskönyves kutyust bárkitől, de a választás során a legelső szűrőfeltétel ez. Ha nem ad származási lapot, már nézem is a következőt.
Nem tudom, hogy ennyire rosszindulatú vagy, vagy anyagi érdeked fűződik hozzá, vagy egyszerűen csak ilyen buta vagy, de ezzel a kutyáknak sem teszel jót meg a leendő gazdiknak sem.
Bizony! Pont a "nagyok" tesznek meg bármit és meg is tehetik, mert soha nem fognak téged beengedni, hogy DNS mintát vegyél! A MEOE-nek sem az az érdeke, hogy kevesebb törzskönyv legyen, mert akkor bezárhatnak!
Még pár év és ha jól figyelsz és sok "nagy"-nál jársz majd a garázsban is, akkor majd felteszed te is a kérdéseidet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!