Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Van 2 westim. Az egyik fajtisz...

Van 2 westim. Az egyik fajtiszta, a másik is csak annyi szépséghibája van, hogy nagyobb egy picit a füle meg a hátán van egy barna csík. Szeretnék nekik majd kölyköket. Az apára hasonlítanak inkább vagy az anyára? Mire számíthatok?

Figyelt kérdés
2009. febr. 21. 20:27
1 2 3 4 5 6 7
 41/68 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerű: ha barna hátcsík és a kicsit nagyobb fül-ahogy írtad-benne van a fajtasztenderdben, akkor oké. Ha nem, akkor a kutyád nem fajtatiszta, a látens öröklődéssel pedig akkor jön ki rajtuk egy-egy meglepő külső-, vagy idegrendszeri tulajdonság, amikor akar.

Aza helyzet, hogy ha kutyázni szeretnél, akkor nem elég itt, ezen az oldalon kérdezni, én pl elolvasnék mindent de mindent, amit a neten találok, ez alapnak jó, már csak azért is, hogy ne kérdezzek nagy hülyeséget a tenyésztőtől, és hogy ne vegyek be mindent, amit egy pénzéhes állatorvos-látva a tudatlanságomat-állít.

Élőlényekről van szó, nem egy nadrágról vagy cipőről, tehát ez a minimum. Amire készülsz, az akár egyszeri szaporítás nagyon nem etikus dolog az állataiddal szemben, attól hogy eddig türelmesen és megértően válaszoltunk ez tény marad.

2009. febr. 22. 08:52
 42/68 anonim ***** válasza:
100%
szia. Szerintem olvass utánna a Westie standardjának és mindnere kapsz választ.
2009. febr. 22. 09:22
 43/68 A kérdező kommentje:

én már mindent olvastam,nem tudom kinek higgyek kinek nem!

Mert az egyik oldalon ezt írják,a másik oldalon van!

2009. febr. 22. 11:00
 44/68 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

megértem a helyzetedet,régen én is íg gondolkodtam,ahogy Te most!

Az előző két kutyám közül az egy szintén westi volt és kislány,de neki sem volt tökéletes a külseje(hibás harapás,kicsit kisebb termet,rossz pigmentáció)de egyszer én is akartam tőle kölyköket..

befedeztettem és minden jól ment egészen a szülésig,mert 5 kölyök volt benne ebből 4 meg is születte,az egyik elpusztult késöbb sajnos,de az 5.benne maradt,és majdnem elpusztult a kutyám..

sajnos azt kell,hogy mondjam,hogy nem gyerekjáték egy szülés levezetése,és a fedeztetés sem kellemes a szukának,a szülés meg egynesen maga a pokol.

a kutyám jó tulajondonságai közül pedig alig öröklődött át valami a kölykökre és ők sem lettek igazán standartnak megfelelőek.

az előző dokink nekünk nekünk is azt javasolta,hogy egyzser szülnie kell,részben ezért is hagytuk,hogy egyzser legyenek picijei.Ugyanez a kutyám 9 évesen emlőrákot kapott és rá egy évvel méhgyulladást és el is pusztult:(a mai napig nem hevertem ki az elvesztését..

utólag persze kiderült,hogy ezket meg lehett volna előzni az ivartalanítással..

a mostani kutyámat(havanese) már egy másik dokihoz vittük el,ő az első tüzelés utána ivartalanítást javasolta és mondta,hogy mivel nem kiállításra vettünk törzskönyves kutyát,ezért ne ahygjuk szülni,mert felesleges.Javasolta,hogy nézzek utána az interneten az ivartalanítással kapsolatos tévhiteknek,tapasztalatoknak és utána döntsek...

nagyon meglepődtem,hogy az ivartalanítással mennyi betegséget meg lehet előzni:

-emlődaganat

-méh-vagy petefészekrák

-gennyes méhgyulladás

-álvemhesség

-a kutya tovább él 2-3 évvel

-nem tüzel fél évente(ez bizony eléggé megviseli szegényeket..)stb...

és az is kiderült számomra,hogy nem kell,hogy a kutya szüljön egyzser életében ez egy tévhit,amit az állatortvos 3 dolog miatt mondhat:

-pénzéhes(a kölykök felnevelése olyan 150 ezer forint,ha mindent megadsz nekik..)

-lusta,nemtörődöm,nem szakértő igazán(ha igyanis már egyszer szült a kutya,akkor megnagyobbodik a méha és könyebb kivenni,de egy prfofi doki a normál méhet is gyorsan kiveszi...)

-leszarja,hogy hány kutya szenved lánc végén,mehelyeken,gyepiken..

a kutyámat tavaly nyáron ivartalaníttatuk,hiszen nem vagyok tenyésztő,aki pedig nem tenyésztő,az ugyan miért hozna le almot a kutyájától??

és köszöni szépen,remekül van,nem változott semmit a műtét óta(pedig sosem szült!!)

öröklődéstni,genetikai,vérvonal és egyéb ismertek nélkül ezt nem lehet,udod egy-egy tenyésztő a pároztatást akár évekis is tervezi,keresi a tökéletes kant,erngeteg mindent figyelembe vesz..

nem csak összerak két külsőre azonos egy fajtájú kutyát.

sajnos mivel évek óta egy menhelyen vagyok önkéntes meg kell ,hogy cáfoljam,amit mondasz,mert a mehelyeken igenis rengeteg a fajtaszta kutya:

csak néhány a teljesség igénye nélkül:

beagle,német dog,boxer,argentín dog,moszkvai őrkutya,cane corso,bullmasztif,csivava,yorki,WESTI!!!(nem is kevés,most is van egy a Minimenhelyeseknél..),viszla,spániel,tacskó,bearded collie,rotweiler,havanese,bolognese,máltai,berni pásztor,dobermann,kaukázusi,lhasa apso,tibeti terrier,dalmata,németjuhász,angol bulldog,francia bulldog stb.. ugye nem kell sorolnom?

nem véletlen,hogy rengteg a fajtamentő szervezet,és ők is állandó telházzal működnek!

kérlek légy Te is felelősségteljes kutyatartó,néz utána a google-ben pl,hogy kell-e szülni,illetve az ivartalanításnak és dönts okosan..

Rengeteg westi van szaporítónál ebben a pillantban is(nézd meg csak az expressz hírdetéseket),nem lehetsz benne biztos,hogy akár a kutyád kölykei,akár leszármazottjai nem kerülnek egy ilyen helyre,pedig Te tartozol felelősségel értük!

a Kovács családnak,mge Rózsi néninek hiába mmondjuk ,mi állatvédől általában,hogy nem kel egyszer szülnie,ők makacsul hisznek az "igazukban",nem is hallgatják meg a véleményünket,néznek utána..

talán Téged meg lehet győzni,hidd el nem akarunk rosszat,csak kicsit kimerítő a hobi és rendes szaporítók által kitermelt kutyákat menteni saját pénzből..

mert igen,lehet,hogy szerető gazdijuk lesz,de kid tudja -23 év múlva is kellenk-e majd???a 200ezres kutyát is kidobják,hidd el...

a sok buta hobbi kutyatulajdonos ,meg szaporíytó úgyis termlei a kutyákat,ne aggódj nem fognak kifogyni a westik,állandóan vann eladó!

javasolom továbbá,hogy válts dokit,mert még megjárhatjátok,Te és a kutyáid is egyaránt,hogy ilyen pénzéhes a drága..

ui.:a menhelyes,fajtamentős kutyákat sosem hagyják szülni,ivartalanítva annak és semmi bajuk sincs,akkor most hogy is van ez??nem kell szülnie láthatod.

2009. febr. 22. 11:24
 45/68 anonim ***** válasza:
100%
a westi kizárólag fehér színű lehet,a barna csík hibának számít,következtetni enged ráhogy valamelyik őse keverék volt!
2009. febr. 22. 11:26
 46/68 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat.

nem akarom ilyen "kínoknak" kitenni a kuytámat a fialással kapcsolatban.

A későbbiekben tervezem,hogy törzskönyves,győztes westiket fogok venni,és akkor talán amdj azokat.

És akkor ha elsőnek tüzel,érdemes ivartalanítani?

DE annyira aranyosak a picik!!!

És ha a fiut is ivartalanítom,ő is elkerüli a későbbi betegségeket?

2009. febr. 22. 11:39
 47/68 anonim ***** válasza:
100%

igen,érdemes megműtetni,a mi kutyánk(havanese kislány) az első tüzelés után lett ivartalanítva.

ha a fiút is ivartalaníttatod,akkor neki sem lesz prosztata-vagy hererákja,nem fog 5-6 kilót lefogyni,ha tüzel egy kutya környéken bánatában,nem fog szökni és barátságosabb esz más kutyákkal(hímekkel is!!)

fontos,hogy dokit válts szerintem,mert mint az leírtam a hozzászólásomban,valószínű nem igazán jó dokihoz jártok most.

nagyon röülök,hogy így döntőttél!hidd el megéri,csak előnye van a mátétnek,megkönnyíted vele a kutyusaid életét!

a szülés tényleg nem gyrekjáték,ha nem fogallkozik a picikkel a kutya,akkor neked kell őket cumisüvegből szoptatni,a kutyád akár bele is hallhat a szülésbe stb..

íme itt a bizonyíték:

"MEGJELENT A "SZÜLETÉS CSODÁJA" CÍMŰ VIDEOKAZETTA!

Megtekintése mindazoknak ajánlott, akik azért szeretnének a család kedvenc szőrmókjával tenyésztésbe kezdeni, hogy gyermekük megtapasztalhassa a születés csodáját, ez a valós körülmények között felvett film helyettesítheti az otthoni tenyésztés által megszerezhető élményeket, illetve segítségedre lehet a tenyésztéssel kapcsolatos döntésed meghozatalában.

Tapasztald meg azt az élményt, ahogy egy újszülött kölyök előbukkan az anyja testéből, majd az anya elfogyasztja a magzatburkot és a méhlepényt. (A gyerekek többsége elragadtatottan fog sikoltozni a gyönyörűségtől, mikor ezt először láthatja - többségük abban a pillanatban életreszóló cölibátust fog fogadni). Élvezd a látványt, ahogy a tenyésztő kétségbeesett erőfeszítéseket tesz egy halvaszületett kölyök felélesztésére! Nézd meg ahogy a szuka vidáman keresgéli a kölyköt, melyet éppen megszült, és amely éppen most landolt a szemétkosárban, mert csak egy megfeketedett, elhalt magzat volt! Foglald el magad 36 órán keresztül azzal, hogy egyben megtekinted a teljes filmsorozatot, mely hűen visszaadja annak a tenyésztőnek a küzdelmét, kiábrándultságát, kimerültségét, aki azon küzd, hogy segítsen az elhúzódó vajúdással kínlódó szukáján! Figyeld, ahogy a tenyésztő kétségbeesetten próbál segítséget hívni, hogy a haldokló szukát kocsival elszállítsák a legközelebbi állatkórházba, hogy hiábavaló kísérletet tegyenek az imádott családi kedvenc életének megmentésére (a gyerekek látványa teszi teljessé az élményt, akik sírva kérdezgetik, hogy mi történt)! A mókának még nincs vége: nézd, ahogy a tenyésztő és élettársa egy héten kerestül felváltva cumiztat négyóránként egy legyengült kölyköt - miközben megpróbál szárazon, tisztán és egészségesen tartani 13 másikat!

És egy kis kiegészítő látványosság:

Nevess velünk felszabadultan azon a látványon, ahogy a kutyamenhelyen dolgozó hölgy megnyerő arcot próbál vágni, miközben átadjuk neki 8 éves kutyánkat, és gyermekünket győzködjük, hogy higgye el, ez a kedves hölgy nagyon jól gondját fogja viselni szeretett kutyánknak. Borzongj bele a látványba, ahogy később ez a kedves hölgy a nemkívánatos kölyköket, és feleslegessé vált felnőtt kutyákat betuszkolja a gázkamrába, miközben a sírás fojtogatja, majd hazaérve megpróbálja elmagyarázni gyermekének, hogy mivel foglalkozik a munkahelyén! Korlátozott ideig ingyenesen mellékelünk egy további videokazettát, melyet a helyi állatvédő szervezet munkatársai készítettek egy gazdiról, aki spórolásból saját kezűleg, otthonában próbálta meg ivartalanítani kankutyáját! A kazetta második felében megtekinthetjük egy kutyaszaporító bosszankodását, akinek sikerült a lakhelyére bukkanni a telefonszáma alapján - pedig ügyelt rá, hogy soha semmilyen más adatot ne adjon meg magáról! Ez a csodálatos személy rendszerint a helyi bevásárlóközpont parkolójában találkozott az érdeklődőkkel, és itt adta át nekik a 4-5 hetes kölyköket 30000 forintos áron. Meg fogunk lepődni amikor kiderül, hogy az általa évenként eladott 20 kölyök egyetlen anyától és apától származik!

Tehát ha te, vagy egy barátod éppen azon gondolkodtok, hogy a családi kedvencet elkezdjétek tenyészteni, hogy megmutathassátok gyermekeiteknek a születés csodáját, csak szerezzétek be ezt a videokazettát, és egyben megmutathatjátok a halál csodáját is!

ha a tenyésztéssel szeretél a késöbbiekben fogalakozni,ahhoz rengeteget kell tanulnod,utzánajárnod stb,és ne feletsd el,hogy a tenyésztésből nem lehet megélni,hiszen nem nyereséges,ha valaki normálisan csinálja8szomorú,de ezért nincs itthon sok igazi tenyésztő,ernegetegn csak annak mondják amgukat!!)

itt tájékozódhatsz a tenyésztővé válásról:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__158685-hogyan..

sok sikert!

2009. febr. 22. 11:50
 48/68 anonim ***** válasza:
100%

11:24-es válaszoló: minden tiszteletem a tiéd és azt hiszem, többünk nevében köszönöm, hogy leírtad ezt ennyire okosan és türelmesen.

:)

2009. febr. 22. 11:52
 49/68 anonim ***** válasza:
100%

A fiú kutyák könnyebben nevelhetővé, szelídebbé válnak az ivartalanítással. Őnáluk icipici műtét az egész. Ezen kívül here-, nyirokszervi daganatoktól mented meg a kutyádat ezzel és ő is tovább fog élni.:)

Nem kell pároztatni egyik nemet sem az ivartalanításhoz, a műtét után két nappal - a kötéstől, varratoktól eltekintev- olyanok lesznek, mint eddig. A műtét kb fél-3/4 óra, rutineljárásnak számít.

Gyakorlott kutyás révén mi már kerüljük azokat a dokikat,a kik filatatást javasolnak, akár ivartalanítás előtt, akár más miatt! NEM!

Ha ezt javasolja, az sokat elmond róla.

Felelősségteljes döntést kívánok, érezhető, hogy szereted a kutyusaidat!

Szerintem is édesek a picik- javaslom, hogy segíts egy-két menhelyi újszülött felnevelésében ideiglenes befogadóként, sokat segítenél ezzel, ritka gazdi az, aki a piciket szereti... Tanulsz közben rengeteget a kutyákról is- gyakorlatban is elsajátíthatod így azokat az alapokat, amelyeket később, ha tenyésztővé szeretnél válni, tudnod kell.

Sok sikert és köszönjük, hogy Te is felelősséggel, az állat érdekeit a sajátodnál előrébb helyezve gondolkozol!

2009. febr. 22. 11:58
 50/68 anonim ***** válasza:
100%

Már ne is haragudj,de nagyon buta és tanulatlan ember lehetsz,ha már az alapból színhibás kutyádat "tenyésztésbe" szeretnéd vonni!Igaza van az eddigi válaszadóknak,ugyanis a menhelyeken is rengeteg a fajtatiszta kutyus,miért akarod kockára tenni azt,hogy a "te kölykeid" is oda kerüljenek??Westie-t is nem egyszer láttunk már az Illatos úti gyepin vagy menhelyeken!!Attól meg már teljesen kiakadok,ha egy drága állatorvos(tisztelet a kivételnek) azt állítja,igenis szükséges legalább egyszer szülnie a kutyának!!(Nekem is volt westie-m,(szuka) nagyszerű törzskönyvvel és felmenőkkel,de egyszer sem fedeztettem be!)Ha ne adj' Isten neked is színhibás kölykeid születnek,mit fogsz velük kezdeni??Nézd a www.kiskutya.hu weboldalt és lásd mennyi westie-t hirdetnek!!Nem fogod tudni eladni őket...!

Több éve társasági kutyákat tenyésztek,nagyon ritkán van nálam alom és akkor is igencsak meggondolom,hogy bevállaljam vagy sem!Tudok-e elég időt,energiát illetve pénzt áldozni akkor a kölykökre!Nem szeretem a felelőtlen embereket!Te pedig az lennél,ha befedeztetnéd színhibás kutyádat!!

Üdv:Egy tenyésztő

2009. febr. 22. 12:58
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!