Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mikrochipet 7 kölyök kutyának?

Mikrochipet 7 kölyök kutyának?

Figyelt kérdés

Van 7 keverék kiskutyám. Az új rendelet szerint ha el akarom ajándékozni őket kötelező a mikrochip. Most mit csináljak?? Nincs felesleges 42.000Ft-om erre. Sajnos még a családom megélhetése is komoly probléma. Én nem akarom kitenni őket az utcára vagy mint egyesek agyoncsapni őket!!!

És állítólag ez a rendelet a kutyák érdekeit szolgálja!? Szerintetek most mit csináljak ezzel a 7 kis tündérrel???

2011. jan. 28. 15:32
1 2 3 4 5 6
 11/52 anonim ***** válasza:
89%

De hogy segitsek ebben a gazdinak kimásoltam a rá vonatkozo szabályt ott bevebben is tud olvasni rola magyar állatorvosi kamar oldalán van:

A kutyák mikrochipes megjelölésével kapcsolatosan 2010 második felében a leggyakoribb kérdés az, vajon kötelező-e ma Magyarországon a mikrochipes megjelölés?

A válasz erre a kérdésre a következő: általánosságban nem kötelező, bizonyos feltételek esetében azonban igen.

Melyek ezek a feltételek? Először is a helyi önkormányzatok saját állattartási rendeleteikben előírhatják (és egyre több helyen elő is írják) a területükön tartott kutyák kötelező mikrochipes megjelölését. Ilyen esetekben általában biztosítanak egy ideig valamilyen kedvezvényt a lakosság számára, így például az önkormányzat ingyen adja a mikrochipet, vagy az önkormányzat átvállal más költségeket (pl. a Petvetdata regisztrációt).

A másik kötelezettség 2010. július 1.-től érvényes, és arra az esetre vonatkozik, ha bármilyen okból megváltozik a kutya tulajdonosa. Ezt a kötelezettséget egy 2010. február 28-án megjelent Kormányrendlet (41/2010.Korm.rend.) írja elő, és a rendelet úgy szól, hogy a tulajdon átruházása előtt kell a kutyát megjelölni chippel. Sajnos a rendelet nem rendelkezik arról, hogy ilyen esetben kötelező lenne a regisztráció, így azt az érintett tulajdonosoknak (régi-új) kell eldönteniük. Mi, a Magyar Állatorvosi Kamara részéről feltétlenül ajánljuk a regisztráció elvégzését is, mert ha már kötelező a megjelölés, legyen legalább valami érdemleges haszna is (ha pl. elveszik az állat).

2011. jan. 28. 15:53
 12/52 anonim ***** válasza:
10%
ott van h maga dönti el hogy ön álja vagy eladja igy öket és majd az uj gazdi megcsináltatja én is ugy vetem most h nincsen chipelve és nem is lesz mert házörzö pedig én fajtiszat kutyárol beszélek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2011. jan. 28. 15:55
 13/52 anonim ***** válasza:
88%

Az okoskodóknak, akik szerint nem kötelező és a MÁOK honlapját jelölik meg a sületlenségük forrásaként, kimásolom a honlapról:

"A másik kötelezettség 2010. július 1.-től érvényes, és arra az esetre vonatkozik, ha bármilyen okból megváltozik a kutya tulajdonosa. "

Érted? Bármilyen okból. Tulajdonos. Megváltozik. Egyszerű magyar szavak. Azt jelentik, hogy ha eladod vagy elajándékozod, akkor kötelező, mert ilyenkor megváltozik a tulajdonos. Persze ha a kérdező megtartja mind a hetet, akkor tényleg nem kötelező, de nem hinném, hogy ő ezt akarja.

2011. jan. 28. 15:57
 14/52 anonim ***** válasza:
11%
épp azért irtam én most veszek egy fajtiszat kutyát és épp ezért irtam h én is ugy veszem meg h nincsen benn chip az állatorvosm azt mondta döncsem el de nem találja h muszály lenne mert nekem nincsen vele célom hanem házörzö lesz és nem kiálitási kutya meg külföldre sem viszem!!!akitöl vetem és több tenyésztö is mondta hogy ök nm csinálják meg az uj gazdik dolga pedig nem 2-3ezerért vetem meg a kutyát
2011. jan. 28. 16:21
 15/52 anonim ***** válasza:
88%

Annak az orvosnak nem ártana néha az új szabályokat is elolvasnia. Véletlenül nem az a felfogása, hogy a szukának egyszer ellenie kell?

Az a baj, csak törvényt hoztak és ismét a végrehajtásra, ellenőrzésre valahogy kimaradt a folytatás.

2011. jan. 28. 16:26
 16/52 anonim ***** válasza:
88%

Egy normális állatorvos 2000 Ft-ért már bechippezi a kiskutyát. Mivel kötelező és sokkal több chippet rendelnek a dokik, nagyon lement az ára.

Ha nagyon jó ember akarsz lenni, nyomatsz beléjük egy kombi oltási is, az plusz 3000. Akkor is 35000-ből megvan az összes kutyus. Az oltás árát azért majd a leendő gazditól elkérheted.

Aztán sporolhatsz az ivartalanításra.

2011. jan. 28. 16:40
 17/52 anonim ***** válasza:
86%

A válasz megírásának időpontja: ma 15:53

Drága pici bogaram, jobb lenne a suliba nem csak melegedni járnál és nem csak a kosz ragadna rád... Az legalábbis tuti, hogy a magyar órát erősen hanyagolod, a helyesírásodat figyelve, de fogalmazásból sem jeleskedsz, a szövegértelmezést nem beszélve..... Idézet az általad bemásoltakból:

"A másik kötelezettség 2010. július 1.-től érvényes, és arra az esetre vonatkozik, ha bármilyen okból megváltozik a kutya tulajdonosa. Ezt a kötelezettséget egy 2010. február 28-án megjelent Kormányrenedlet (41/2010.Korm.rend.) írja elő, és a rendelet úgy szól, hogy a tulajdon átruházása előtt kell a kutyát megjelölni chippel."

Lefordítom magyarról magyarra, hogy TE is megértsd: ha születik egy alomnyi kiskutya és megtartod az összeset, akkor nem kötelező bechippezni őket, mert nem változik a tulajdonos. Viszont ha el akarod ajándékozni őket, akkor azt már kizárólag chippes egyedazonosítás után teheted meg. Mivel ugye akkor már változik a tulajdonos személye... Ugyanebből az okból, ha neked egy felnőtt, 2010. július 1-e előtt született kutyád van, nem kötelező bechippezned, ha ezt a helyi állattartási rendelet nem írja elő. Viszont ha el akarod ajándékozni, akkor már nála is kötelező a chippezés!

2011. jan. 28. 16:40
 18/52 anonim ***** válasza:
48%

Ugyanmár, senki!! nem fogja ellenőrizni, hogy a kutyában van-e chip vagy sem....Van ennél nagyobb gondjuk is az önkormányzatoknak, hivataloknak, mint hogy ezt ellenőrizgessék.

Kérdező, nem kell chip, csak keress normális gazdákat a kutyáknak.

2011. jan. 28. 16:50
 19/52 anonim ***** válasza:
48%
csatlakozom az utolsóhoz,legyenek normális gazdái azoknak a kutyáknak elsősorban!!! majd ha azok akarják akkor rakatnak bele chip-et! igen a jogszabály előírja az tény, de az még inkább h senki se fogja ellenőrizni, főleg miután keverékek, be sincsenek jelentve a MEOE-nál, így nem igen tudhatnak h vannak kiskutyák max hirdetésből, ha meg nincs akkor pletykából...bár kétlem h 7 kiskutyáról fog beszélni az egész város, h nem lettek chipeztetve!!!!
2011. jan. 28. 17:06
 20/52 anonim ***** válasza:
82%
Nesze neked törvény :::::::::::::::::..
2011. jan. 28. 17:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!