Hogyan érjem el, hogy a kutyám jobban koncentráljon a feladatra?
Nagyon okos kutya, de ne feljtsd el, hogy kölyök.
Nincs kedve a feladatokhoz, de miattad megcsinálja, de azért mégis 'gyerekből' van, türelmetlen és játszani akar.
Szia, kutyakiképző vagyok, remélem segítek!
Kezdjük mindig az elején, azaz a 'kiképzések' idejét TE szabod meg, nem a kutya. Tehát nem ő dönti el, hogy most neki elege van, hanem addig Kell csinálnia, amíg a falkavezér, azaz TE azt nem mondod, hogy vége, nem szabad ráhagyni hogyha nem engedelmeskedik. Ugyanígy van ez a jétékkal is. Ez azért fontos, mert a rangsort mindig az elején kell tisztázni.
A dícséret nagyon fontos! A pozitív megerősítéssel mindent el lehet érni egy kutyánál. Egyszóval mindig csak a kívánt és a kutya által TÖKÉLETESEN teljesített dologért jár dícséret. A helytelenítés után, vagyis ha rászólsz valamiért, például gödröt és a virágágyás közepén, egy éles 'Nem!'-mel vagy 'Hagyd abba!'-val rászólunk, és ha abbahagyja, azonnal meg kell dicsérni, hiszen nem köti össze a dolgot a dicsérettel( Ástam. Rámszóltak! Abbahagytam, megdicsértek! Egyszóval akkor kapok dicséretet a gazditól, ha nem ások!). Térjünk rá a Te problémádra. HA ilyen pici a kutyus, akkor nem szabad egyszerre hosszú időket gyakorolni vele, mindig sokszor kevesebbet. Tehát napi 4x-5x 5-10 percet. Ahogy idősödik, lehet nyújtani az időket. Ahogy leülteted, és tökéletesen végrehajtotta, nagyon dicsérd meg,örülj neki hogy megcsinálta, játssz vele egy kicsit, ne csak egy felületes 'Jólvan'-t vagy 'Okos vagy'-t dobj oda neki.Pici még, nagyon! (Tapasztalat! Az egyik kutyámat így rontottam el, és másfél év kemény munkába tellett, mire helyrehoztam!) Persze jutalomfalat sem árt meg.(Fontos, puha és könnyen rágható, nagyon apró dolgokaz használjuk pl. virslikarika, mert akkor a kutya a rágásra fog koncentrálni, nem rád). Kényszerítsd ki belőle az az utolsó 'Ül'-t is, persze ha felpattant, szólj rá hogy nem szabad. Ey jó módszer: Fogj egy jó illatos jutalomfalatot, és mutasd meg neki.Hagyd, hogy szaglássza, és szép lassan kezdd el húzni a feje vonala fölött a háta irányába, hogy a fejét fel kelljen hajtania ahhoz, hogy szagolhassa a falatot. Egy idő után le fog ülni, és ha ez megtörtént, add neki a jutalmat, és simogasd meg!
Száz szónak is egy vége: Ne hagyd rá. Csikard ki belőle azt az utolsót is, és utána persze jöhet a játék, ami nagyon fontos ilyen pici korban.
Remélem hasznos tanácsokat adtam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!