Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha a chipet nem írják át új...

Ha a chipet nem írják át új tulajdonosra, és történik valami, akkor kit vesznek elő?

Figyelt kérdés

Ha például valakinek van egy pár éves kutyája, és el ajándékozza valakinek, az új tulajdonos pedig nem íratja a nevére chipet, akkor ha bármi történik a kutyával pl. Megtámad valakit vagy éppen rossz gazdához kerül aki bántja és elpusztul a kutya.

Akkor ilyen esetben azt a személyt veszik elő, akinek a nevén van a chip? Akkor is ha már el ajándékozta valakinek, csak az nem íratta át a chipet?

Ez csak egy kérdés, igazából nincs alapja. Csak kíváncsi vagyok, hogy ilyen esetekben ez hogyan működik. És sok kutyát is látok, hogy eladó chippel, de ha a gazda nem írja a nevére a chipet, akkor az eladónak nem kell attól tartani, hogy őt veszik elő ha a kiskutya rossz helyre kerül?

Vagy ha valaki csak el akarja ajándékozni a pár éves kutyáját?

tegnap 17:34
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Senkit. A chippet akár fiktív adatokkal is be lehet regisztrálni.
tegnap 17:51
 2/6 anonim ***** válasza:
64%

Az eladó, ajándékozó érdeke, hogy az eladásról, ajándékozásról két tanú által igazolt iratot készítsenek.

Ha az eladó, ajándékozó bejelenti állatorvosnál, akkor ezt az orvos regisztrálja a nyilvántartásba. Ha az állatorvos elmulasztaná a beregisztrálást, az irattal akkor is bizonyítható a tulajdonosváltozás.

tegnap 17:51
 3/6 anonim válasza:
68%
Én egy kutyust találtam az utcán. Az állatorvost megtalálta a chip alapján az eredeti tulajt és felhívta. Az hölgy azt mondta csinálok a kutyával amit akarok ő már másnak adta és nem érdekli, csak nem lett átjelentve, de nem volt hajlandó elárulni kinek adta. Mivel nem találtam meg a gazdit először, hívtam egy állatmenhelyet, ők az mondták ilyen esetben a chippen szereplő tulajt jelentik fel. Végül is előkerült az új tulaj, szóval kutyus hazament. Összeségében ha chipp a régi tulaj nevén van, nekem azt mondták a felelősség az övé.
tegnap 17:52
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Azt veszik elő, aki a kutyát tartja, tulajdonjogtól függetlenül.
tegnap 18:47
 5/6 anonim válasza:
64%

3. vagyok én csak a saját tapasztalatom írtam le, de erősen lepontozták. Egy érdekes cikket csatolok hasonló esettel kapcsolatban: [link]

"A törvényszék ítéletében hangsúlyosan szerepet kap, hogy ha az állattartó nem tudja bizonyítani, hogy állattartói minősége nem áll már fenn, ha nem tudja azt igazolni, hogy pontosan mikor és kinek ajándékozta el a kedvtelésből tartott ebet, akkor közigazgatási jogi objektív alapú felelőssége egyértelműen fennáll."

De teljességel elfogadom ha nincs igazam, mivel nem vagyok jogász :).

tegnap 19:20
 6/6 anonim válasza:

Magától értetődő, hogy gondoskodni kell az átírásról, mint egy autó esetében is.

Gyakori Kérdéseken a minősítésekben értelmet ne keress, sok hülye visszaél ezzel a lehetőséggel.

tegnap 23:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!