Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nagyon hülye ötlet menhelyről...

Nagyon hülye ötlet menhelyről kutyákat elhozni? (Véglegesen örökbefogadni?) Mindjárt kifejtem miért: több ismerősöm azt javasolta, inkább tenyésztőktől két-három drága kutya, mint menhelyről ezeket elhozni. Mivel a menhelyi ebek... Folytatás lent!

Figyelt kérdés

Mivel a menhelyi ebek (hiába lehet őket már fejenként 20-50 eFt körül elhozni, azaz így csupán 60-150 eFt lenne az összeg - valóban olcsóbb, mint tenyésztőktől a fajtatiszták), azt mondták róluk, hogy ők elég nagy százalékban az aljas, vagy csupán nem figyelmes előző gazdák által tönkretett kutyák - így akár veszélyt is jelenthetnek a családra! Kicsikre-nagyokra egyaránt. Plusz mivel (mondták nekem) te olyan kutyákat keresel akikbe szorult némi őrzővédőösztön, így a menhelyi kutyáktól ezt nem tudod biztosra venni, hogy megvan-e bennük, vagy még nyomokban sem.

Vagyis idegrendszerük stabilitása elképesztő rizikófaktor, és mivel nem csupán egy szerető, meleg otthont szeretnénk számukra biztosítani, hanem várnánk, hogy legyen bennük védőösztön is (ha valaki például este az ablakon beront, akkor azért ne nyalogatni kezdje már a rohadék betörőt, és ne csak feküdjön a puha szőnyegen), ez utóbbit nem, vagy nem igazán lehet (szerintük) elvárni a mentett kutyáktól.

Nem tudom merthetem-e ezt így kijelenteni és leírni, de szerintem én (a családfő) valamelyest jobban tartok ezektől a kutyáktól, mint ők tőlem/tőlünk.

jan. 14. 21:35
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%

Az en kutyam nem agressziv, de komoly viselkedesproblemas volt.

Ez a menhelyen nem latszodott, mert sok kutyaval volt egyutt es ott inkabb meghuzta magat a hatterben, de nyilvan itthon mar egyedul volt es teljesen mashogy viselkedett.

Szoval nem tudni elore, hogy otthoni kornyezetben hogy fog viselkedni egy felnott kutya. Csak az vallalja be, aki hajlando ezzel foglalkozni. 🤷‍♀️

Igazabol nagyon sokat lehetett formalni rajta, de sok ido es penz volt.

Nagyon sok. Penzben mar nem is tudom hol tartok, egy ideje nem szamolom. 🤣 De ugye a trener es kutyasuli nem olcso dolog.

Viszont alairom, hogy nem minden menhelyi felnott kutyaval jar igy az ember, de keszulni kell ra, mert lehet.

jan. 15. 11:02
 22/30 anonim ***** válasza:
86%
Elég sok olyan menhelyi kutya van ami fiatal vagy középkorú és nincs különösebb gondja, sok helyen vannak kölykök is. Tulajdonképpen egyébként a nagy részük bár nem túl jól nevelt(mivel nem nagyon foglalkoztak velük) egyébként rendeb van és odafigyeléssel, ha kell kutyaiskolával orvosolható a helyzet. Nagyobb menhelyek a bekerülő kutyák viselkedését pl macska vagy kisebb gyerek közelében is megnézik, hogy kompatibilis e velük. Ha nem csak a közeledben lévő menhely jöhet szóba, akkor vannak még más lehetőségek, illetve oszkár telekocsival haza tudod vinni. Persze tenyésztőtől is nyugodtan vehetsz vagy fajtamentéstől. A gondozók minden szükséges infót elmondanak. A lényeg hogy a számodra megfelelő kutyát találd meg, ami jól beleilleszkedik az életviteledbe.
jan. 15. 11:22
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet általánosítani, nem minden menhelyi kutyával állnak fenn az általad írt problémák. Olyan szervezettől, ahol lehetőség van a kutyák látogatására, előzetes megismerésére, nagyobb valószínűséggel tudnál kiválasztani neked megfelelő habitusú kutyát. Az nem igaz, hogy minden menhelyi kutya az előző tulajdonosa által traumatizált vagy tönkretett, kerülnek menhelyre egyszerűen elhanyagolt fiatal kutyák, olyan kutyák, amelyek eljártak csavarogni és befogták őket (és még mindig nem mindenki chipeltet, hiába kötelező, tehát nem feltétlenül jutnak haza), elárvult kutyák, talált kölykök, akiket kitettek az út szélére és sorolhatnám. Hozzáteszem, van olyan menhely, ami téged illetve a potenciális gazdajelöltet is ALAPOSAN szemügyre veszi, kikérdezi, kimegy hozzá akár házhoz, hogy megnézze a kutya leendő tartási körülményeit, igyekszik megbizonyosodni róla, hogy a kutya megfelelő helyre kerül és hogy jól fogtok működni együtt. Ez ugyancsak elősegíti azt, hogy az ember ne vegyen zsákbamacskát. Persze, lehet olvasni vagy hallani ellenkező esetekről, de éppúgy lehet egy tenyésztőtől vett kutya is, hiába stabil kölyökként, egy ijesztő élmény miatt félős később, soha nem lehet 100%-ig garanciát adni semmire. Inkább csak az esélyek mások.

Oda akarok kilyukadni, hogy természetesen az ideális az, ha az ember a tenyésztő segítségével kiválasztja a neki megfelelő habitusú kölyköt, és annak egy ideális nevelést tud adni, DE teljesen használható kutyák tudnak kikerülni menhelyről is, vagy pl. olyan állatmentőktől, ahol nincs ugyan konkrét menhely, de ideiglenes gazdik fogadják be a lelenceket. Egy fiatal kutya vagy kölyökkutya esetében, ha befogadott is, nagyon sokat tud formálni rajta az új gazdi is, ha erre hajlandó.

Fajtamentés is szóba jöhet, ha bizonyos típusú kutyák/fajták érdekelnek, ott még kevésbé valószínű, hogy zsákbamacskát fogsz kapni. Én a saját fajtám fajtamentését ismerem, ahol bizony részletezik apróra az örökbefogadható kutyáról a tudnivalókat, a problémákat is.

jan. 15. 11:50
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Menj el egy tenyésztőhöz és alaposan ismerd meg a kiszemelt fajtát, az igényeit, előnyeit, hátrányait. Tudd meg, hogy az, amit te nyújtani tudnál, az megfelelő-e ennek a fajtának. Korántsem biztos, hogy alkalmas vagy ilyen őrző védő kutya tartására az otthonod mérete, a család összetétele ( a gyerekeket sokszor magukhoz képest alsóbbrendűnek tekintik ezek a kutyák), a személyiséged, szükséges kutyaiskola elérhetetlensége vagy bármi más miatt. Ezek domináns állatok és aki nem elég kemény kezű, annál veszélyes is lehet. Baráti család hozott el menhelyről talált és problémamentes kaukázusit. Nem csinált semmit kirívót, csupán őrizte a házat és terelte a benne lakókat, mint a birkákat. Odakapott, amikor nem arra mentek, ahova ő akarta. Mikor 2 hete nem tudtak az udvarra lépni, akkor hívtak valakit, aki megfogta és elvitte a kutyát.

Szóval gondold át, hogy alkalmas vagy-e rá

jan. 15. 13:03
 25/30 anonim ***** válasza:
73%

Menhelyen nemcsak félős, bántalmazott kutyák vannak.

El kell menni, körbejárni, látni fogod, melyik csak nyalkodós csóválós kutya, meg melyik bátrabb, fülét hegyező, utóbbiból lehet jó házőrző.

jan. 15. 15:07
 26/30 anonim ***** válasza:
19%
Sétáltatok egy olyat, aki nekem sípolva ugat, mászik a rácsra, nyál össze vissza, de ha kiviszem sétálni, minden idegen autóra emberre egyből fülel, borzol, morog és olyan mély hangon ugat, hogy ki sem néznéd abból a kiskutyából, kb 20 kilós lehet, de az tényleg neki is megy, ha közel jönnek hozzám. Amúgy először velem is bizalmatlan volt, csak el kell nyerni a bizalmát, aztán örök hűséget fogad és az életét adná érted, egy igazi társ féle kutya, sima keverék, de szuper jellem.
jan. 15. 15:10
 27/30 anonim ***** válasza:
0%
Ez valami provokatív trollkérdés? Miért adna ki menhely veszélyes kutyát???
jan. 15. 15:18
 28/30 anonim ***** válasza:
33%

1x hoztam menhelyről németjuci keveréket. Dicsérték agyba-főbe. 10 hónapos volt, csontsovány.

Nálam gyönyörű kutya lett. Rengeteget foglalkoztam vele. Aztán mikor teljesen helyrejött,nekem támadt. Többször is.

Akkor ő elkerült tőlem és eldöntöttem, hogy menhelyről soha többé nem fogadok be kutyát.

NEM a támadások miatt!!!

Egyszerűen teljesen más egy kész kutyát befogadni,mint nevelni 8 hetes korától.

2 kutyám volt,amiket 8 héttől én neveltem. Mindkettő domináns, ivaros kan volt. Soha semmi probléma nem volt velük. Soha! 15-15 évig éltek, egészséges, jól nevelt kutyák voltak!

jan. 16. 08:33
 29/30 anonim ***** válasza:
84%

"Egyszerűen teljesen más egy kész kutyát befogadni,mint nevelni 8 hetes korától."

Ez egy nagyon igaz mondat. Aki ezt nem tudja elfogadni, annak nem való a felnőtt korban örökbefogadott kutya és ebben semmi elítélendő nincs, csak tisztában kell lenni a saját korlátainkkal. Nagy hiba, hogy nagyon sok esetben az állatmentők romantizálják az örökbefogadást, mert az embereknek tévképzeteik lesznek, és azt hiszik, hogy az a normális, hogy a kutya majd végtelenül hálás lesz érte vagy hogy "kész" kutyát kapnak, amelyik nem piszkítja össze a szőnyeget és nem csócsálja meg a bútorokat. A valóság viszont az, hogy ezeknek a kutyáknak a többsége hordoz magával egy "csomagot" (loptam a kifejezést)amiben vannak jó és rossz dolgok, és van amit meg tudsz benne változtatni, és van amit nem. Mondom ezt úgy, hogy volt is, most is felnőtt korban örökbefogadott kutyám van, és most tervezek még egyet örökbe fogadni. Egyszerűen nem mindenkinek való ez a "műfaj".

jan. 16. 09:13
 30/30 anonim ***** válasza:

29!

28 vagyok. Tökéletesen egyetértek!

jan. 16. 13:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!