Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nagyon hülye ötlet menhelyről...

Nagyon hülye ötlet menhelyről kutyákat elhozni? (Véglegesen örökbefogadni?) Mindjárt kifejtem miért: több ismerősöm azt javasolta, inkább tenyésztőktől két-három drága kutya, mint menhelyről ezeket elhozni. Mivel a menhelyi ebek... Folytatás lent!

Figyelt kérdés

Mivel a menhelyi ebek (hiába lehet őket már fejenként 20-50 eFt körül elhozni, azaz így csupán 60-150 eFt lenne az összeg - valóban olcsóbb, mint tenyésztőktől a fajtatiszták), azt mondták róluk, hogy ők elég nagy százalékban az aljas, vagy csupán nem figyelmes előző gazdák által tönkretett kutyák - így akár veszélyt is jelenthetnek a családra! Kicsikre-nagyokra egyaránt. Plusz mivel (mondták nekem) te olyan kutyákat keresel akikbe szorult némi őrzővédőösztön, így a menhelyi kutyáktól ezt nem tudod biztosra venni, hogy megvan-e bennük, vagy még nyomokban sem.

Vagyis idegrendszerük stabilitása elképesztő rizikófaktor, és mivel nem csupán egy szerető, meleg otthont szeretnénk számukra biztosítani, hanem várnánk, hogy legyen bennük védőösztön is (ha valaki például este az ablakon beront, akkor azért ne nyalogatni kezdje már a rohadék betörőt, és ne csak feküdjön a puha szőnyegen), ez utóbbit nem, vagy nem igazán lehet (szerintük) elvárni a mentett kutyáktól.

Nem tudom merthetem-e ezt így kijelenteni és leírni, de szerintem én (a családfő) valamelyest jobban tartok ezektől a kutyáktól, mint ők tőlem/tőlünk.

jan. 14. 21:35
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
13%
Menhelyről elhozni kedves dolog, de kockázatos, és leginkább azok teszik, akiknek nincs pénzük és/vagy nem értenek hozzá.
jan. 14. 22:48
 12/30 A kérdező kommentje:

Nyolcas, nem értetted meg ugye?

Mindenki másnak: köszönöm/köszönjük! Így ez(ek) már árnyalja (árnyalják) a képet...

jan. 14. 22:52
 13/30 anonim ***** válasza:
64%
Te nem értetted. kb mindegy milyen a kutya ha pár perc alatt párszáz forint befektetéssel kiiktatható...
jan. 14. 23:28
 14/30 A kérdező kommentje:
Ne védd azt az álláspontodat, mely már a legelején is látszott, hogy téves! Mivel nem fogtad fel amit írtam (nem csak a részletezésben, hanem egy későbbi hozzászólásban - is).
jan. 14. 23:44
 15/30 anonim ***** válasza:
38%
Igen gyakori és valós veszély h éjjel vki az ablakon beront...
jan. 15. 00:47
 16/30 anonim ***** válasza:
91%

A kérdésedben felsoroltak az adott helyzetben valós problémát jelenthetnek, de a szaporítótól vásárolt kutyák ugyanúgy nem biztos, hogy rendelkeznek a fajtára jellemző ösztönökkel vagy épp ellenkezőleg túl "ösztönerősek" is lehetnek, gyenge idegrendszerrel. Ha biztosra akarsz menni, akkor válassz egy jó tenyésztőt, mert ő ismeri a fajtát és a saját kutyáit is.

Abszolút örökbefogadás párti vagyok, több felnőtt korban örökbefogadott kutyám volt/van, és tény, hogy ezek a kutyák a legtöbb esetben hordoznak valamilyen sérülést. Egy család mellé őrző-védő ösztönökkel rendelkező felnőtt kutyát befogadni tényleg lutri. Más a helyzet kedvtelésből tartott, családi kutyánál, itt kisebb az esélye annak, hogy potenciálisan veszélyt jelenthet.

Megjegyzem kutyás tapasztalat nélkül őrző-védő kutyával kezdeni egyébként is rizikós lehet.

jan. 15. 05:17
 17/30 anonim ***** válasza:
94%

Elnézést, se kedves, se udvarias nem tudok lenni.

Ásd bele magad még jobban a kutya témába, mielőtt bármit is hazaviszel! Ezzel a hozzáállással menj tenyésztő felé, de érhetnek meglepetések. Címszavakban:

- A gyakori viselkedésproblémákat nem véletlenül hívják gyakorinak.

- Tenyésztő és tenyésztő között is hatalmas különbség van. Az is tenyésztő, aki 36 kutyától, MEOESZ szabályzatnak, fajtaklub szabályzatnak, anyám tyúkjának megfelelően 2 évente 1x hoz le almot, értsd: folyamatosan, futószalagon gyártja a kölyköket, meg az is, akinek 1 szukája van, de maximálisan odafigyel. Az mély bugyrokban kellene neked elveszni.

- Mivel gyerekekről is szó van: egy gyerek a legjobb szándék ellenére is qrva könnyen túl tudja nyúzni a kölyökkutyát. Lesztek szívesek alaposan utánajárni, hogy mire figyeljetek, hogy néz ki egy optimális kutya-gyerek kapcsolat. (Segítek: nem úgy mint trendi videókon.)

- 2-3 év, mire egy babakutyából nyugodt, megbízható felnőtt lesz, aki mellé érdemes 2. kutyát hozni. Mivel védelemről beszélünk: egy pár hetes babakutya, vagy egy hormonális kamasz lfsztól sem fog téged megvédeni.

Te a elírás alapján 3 "kész" kutyát szeretnél, amire egyszerűen nincs megoldás.

"Vagyis idegrendszerük stabilitása elképesztő rizikófaktor"

Magyarországon a legnagyobb divat hörögni, hogy ideggyenge a kutya, vagy széttárni a két kezedet, hogy "nincs mit tenni, ideggyenge szegény". Sokkal könnyebb, mint megérteni és tenni valamit. Ideggyenge az, akire a neurológus azt mondja - a kutyák elenyésző százaléka jut el ilyen alapos kivizsgálásra. Ellenben a rengeteg a teljesen szocializálatlan vagy rosszul szocializált kutya.

Menhely és menhely között is hatalmas különbségek vannak. Nyilván alap az, hogy legyen átlátható, amit csinálnak, tudjanak elszámolni a bevételeikkel, a kiadásaikkal és a kutyáikkal - ne csak hangosak legyenek. De sajnos nem mindegyiknek van lehetősége mélységében megismerni a kutyákat, tréningezni vagy pl. városi szituációban megnézni. Véletlenül sem rábeszélni akarlak, ilyen hozzáállással véletlenül se menhelyről vegyél kutyát. Csak finoman jelezném, hogy nem ott van a probléma, ahol gondolod.

jan. 15. 06:04
 18/30 anonim ***** válasza:
87%

Szaporítótól semmiképp nem vennék kutyát. Általában azok az ideggyengék.

Tenyésztőtől vennék (törzskönyveset), HA vállalja, hogy probléma esetén visszaveszi.

És igen, én hoznék ki menhelyről kutyát (fogok is), de nekem nem őrző-védőnek kell.

jan. 15. 09:26
 19/30 anonim ***** válasza:
100%
A menhelyi kutyák rehabilitációra szorulnak. Persze, van, akit nem rossz körülmények közül visznek oda, hanem egyéb okok, meghalt a gazdi, ilyesmik, de szerintem ez elenyésző mértékű. Inkább olyan kutyák vannak ott, akik rehabilitációra, sok figyelemre, türelemre, gondoskodásra, nevelésre szorulnak. Rengeteg munka. Akinek van ehhez türelme, az tök jó. Én nem tudnám kivitelezni. Ezért is lett tenyésztőtől kutyánk. Jók az idegei, jó a természete, kölyökkorától nálunk van, mi neveltük, tudom honnan származik. Nem lesz senki rossz ember ettől.
jan. 15. 10:01
 20/30 anonim ***** válasza:
87%

Őrző-védő egyik kutya sem, amelyiket nem képzed rá. Ez nem vele született dolog, hanem nevelési. Menhelyes kutyát is lehet nevelni. Itt neked nem a menhelyesség számít, hanem hogy milyen idős, milyen hátterű kutya. Nyilván egy 5 éves menhelyi, kitudja, milyen előélettel, nehezebben tanítható, mint bármilyen kölyök, és jó eséllyel már lesznek szokásai, vonásai, amik nem fognak változni ha földhöz vered magad sem.

De egyébként arra a célra, mint amit te magyarázol, én a riasztórendszert ajánlom meg a zárakat... Miért van olyan érzésem amúgy, hogy nulla kutyás tapasztalatod van?

jan. 15. 10:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!