Tenyésztőknél miért nem lehet szín, minta alapján kiskutyát lefoglalni?
Nem egészen értem... miért ne tetszhetne neked egy adott színű kutya?
Egy csomó fajtánál eleve a színek között van árkülönbség is.
Amikor mi a spánielünket vettük, a tenyésztőnél volt fekete és arany színű is, és meg is kérdezte, hogy van-e szín preferenciánk. Mi mondtuk, hogy aranyt szeretnénk, és ő úgy vette fel az előjegyzésünket, és arany kiskutyát is hoztunk el.
Azt el tudom képzelni, hogy ha valaki CSAK a színt, mintát nézi, akkor nem adnak neki a tenyésztők, mert tényleg nem ez a legfontosabb, de akkor is az egyik fontos tényező szerintem.
Amiatt, mivel sokan csak a színre mennek. Rengeteg embernek csak ilyen vagy csak olyan kutya kell, mivel az a divatos.
Ismerősöm tenyésztő. Pár hete beszélgettem vele. Elmondta, hogy jelenleg is 20 ember van nála felírva előjegyzésre. Nála családi, kiállítási és terápiás kutya szerint van ez osztályozva. A kicsik személyiség tesztje után (ha jól rémlik 6 hetes korban van ez, de nem vagyok benne biztos) felveszi velük a kapcsolatot, ha a kiválasztott csoportnak megfelelő kutya van. Akkor már lehet válogatni. Addig felesleges, mivel sosem azt vitték, akit eredetileg akartak.
Mert szeretnek azzal takarózni hogy szakértői a témának, viselkedés alapján választanak.
Elenyésző aki tényleg így gondolja, és olyan kutyát ajánl, ami habitusban okés, nade a tenyésztők 90% küllemtenyésztő.
Sokszor eleve a valószínűleg előforduló színek miatt rak össze párosítást.
De te ne válassz így, mert jajaj, de ő lehozhat almot szín/szőr/alak alapon.
Ezt kettős mércének nevezik.
Ha tényleg nem a forma, hanem a tartalom lenne a lényeg, nem lenne annyi más tulajdonságában leromlott, vagy idegrendszerileg rotty kutya.
Én úgy tudom, hogy lehet, teljesen elfogadott még sportkutyásoknál is.
Amúgy aranyos dolog ez a választás, meg a tenyésztő majd azt adja, amit kérsz temperamentumra... Szerintem ez is olyan dolog, hogy nem fekete-fehér, hanem inkább szürke. X kutyából x-1 ember tud választani, az x. inkább csak elfogadja, ami van (illetve választhat, hogy kell vagy nem) és talán azt is mondhatjuk, hogy van y db, aki bárkinek jó lenne, meg néhány aki "kompromisszumos".
Pont most van kölyök kutyám, elvileg jó helyről és direkt nem írtam színt, nemet a tenyésztőnek, csak, hogy egy élhető kutyust szeretnék, akivel nagyon sokat fogok foglalkozni és versenyezni is fogunk, de kevésbé érdekel, hogy milyen sikeresen, a legfontosabb, hogy legyen egészséges a kutya és a hétköznapokban egy szuper társ (ezt ki is fejtettem, hogy mit jelent számomra). Rábíztam a választást és hát, az utolsó része nagyon nem sikerült jelenleg...
Mert hülyék. Akkor tartsa meg a kutyáit :D itt mindenki a szaporítókat szídja, miközben a törzskönyves németjuhászok és bulldogok életképtelenek, mind a nagyon etikus és állatbarát tenyésztők miatt... ha annyira normálisak lennének a tenyésztők és az állatok érdekeit néznék, idáig el se jutottak volna
Milyen ember az, aki egy szörcsögő, röfögő, levegőért kapkodó kutyát tovább tenyészt?
En azert vettem 7 honapos ovkutyat,h lassam ,h szereti sz oldlgetesem puszilgatasom,meg olt az egyetlen elfogadhato szin es hogy rendes nagydarab legyen ne vmi sovany nyeszlett kisnovesu peldany. Semmi esetre se vettem volna a feketen kivul mas szinut semennyiert.
En felsoroltam,h milyet szeretnek,hogy elek,mit dolgozok,majdnem egesz nap a kutyamellettem van,mit mennxiszer sportolok (alap,h a kutyat viszem ilyenkor ,h o is fusson) .
Semelyik tenyeszto nem irt olyat vissza,h szin alapjan nem valaszthatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!