Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Minimálisan megharapott egy...

Minimálisan megharapott egy idegen kutya, aggódnom kéne veszettség miatt?

Figyelt kérdés

Éppen vérzik egy kicsit, kb. 1 centi hosszú karcolt seb, úgyhogy semmi komoly. Nagyvárosban rátámadt a kutyámra, de volt gazdája, viszont az "incidens" után mindketten csak siettünk tovább, nem gondoltam, hogy felsértette a lábamat, amikor megpróbáltam lerugdosni a kutyámról.

Csak nyugtassatok meg, hogy ennyitől még nem lehet baj?

nov. 8. 10:35
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
58%
Ugye azt azért tudod, hogy ha a vírus elérte az agyadat ("mielőtt még nagyon elharapózik, de már mutatok tüneteket") onnantól game over?
nov. 9. 11:27
 22/32 anonim ***** válasza:
74%
nov. 9. 11:28
 23/32 anonim ***** válasza:
87%

Miért írtad ki a kérdést?

Annak az esélye, hogy a kutya veszett volt, 1 százalék alatti.

Kellene aggódnod?

Viszont, ha mégis veszett volt, és nem kapsz megelőző kezelést, a a már előrehaladott veszettség 99 százalék fölött halálos az emberre is.

Kellene aggódnod?

El tudod dönteni magad, hisz a válaszok úgysem érdekeltek.

Igen, az a protokoll, hogy kérnek valamilyen bizonyítokot arra, hogy a kutya nem lehet veszett (be van oltva), vagy megfigyelés alá helyezik. Ha ez nem lehetséges, akkor marad a megelőző védőoltás lehetősége.

Nem rohan mindenki az apró sérüléssel orvoshoz, nem halnak bele tömegek, pláne nem veszettségbe, tetanuszba viszont évente belehalnak néhányan.

Kellene aggódnod?

Lényegében fölöslegesen írtad ki a kérdést, vagy aggódsz vagy nem, orvishoz nem mentél el, így csak annyival lehet összegezni, hogy a lottozókhoz hasonló az esélyed, hogy bármi bajod legyen, csak másik előjellel.

nov. 9. 11:39
 24/32 anonim ***** válasza:
100%

6-os: A kutya oltottsága nem befolyásolja a tetanusz oltást, a veszettség ellen ugyanis nem tetanusz oltást adnak. A tetanuszt akkor adják, ha mélyebb vagy roncsolt sebről van szó, és már 5 éve nem kapott az ember tetanusz elleni oltást.

Csak tisztázni szerettem volna, mert ez két különböző dolog, te pedig keverted a válaszodban.

nov. 9. 11:52
 25/32 A kérdező kommentje:
Persze hogy tudom #21, azért mondom, hogy még gyorsan megírom, történt-e bármi, és tudnak belőle tanulni a többiek, jó?
nov. 9. 12:41
 26/32 A kérdező kommentje:
Érdekeltek a válaszok amúgy, de nem jutottam el orvoshoz last minute pénteken, sürgősségin meg körberöhögnek ezzel a karcolással, úgyhogy ezen a ponton nem tudok mit csinálni. Várunk.
nov. 9. 12:44
 27/32 anonim ***** válasza:
100%
Nem röhögnek körbe. Barátom anyját nyúl harapta meg, pedig az meg még csak nem is kutya és ment a Sürgősségire. Menj be, adassad be a Tetanuszt meg veszettség elleni oltást.
nov. 10. 10:20
 28/32 anonim ***** válasza:
50%

"Ugye azt azért tudod, hogy ha a vírus elérte az agyadat ("mielőtt még nagyon elharapózik, de már mutatok tüneteket") onnantól game over?"

Igaz, de szerencsére nem 1-2 nap ez, hamem jóval több, akár hetek.

nov. 10. 10:53
 29/32 anonim ***** válasza:
71%

Zállatorvos elmondja a Veszettség című videójában,hogy a lappangási idő akár (lábon harapottaknál) akár 3 HÓNAP is lehet!

Szóval mire kialakul a tünet, már mindegy!

És a veszettség elleni oltás az oltássorozat a hasfalba. Nem egy oltás.

nov. 10. 14:39
 30/32 A kérdező kommentje:
Nem hasfalba, izomba, és az elsőt a 0. napon kell(ett volna) kapni. De akadjatok le most már róla, én elengedtem, engedjétek el ti is. :)
nov. 10. 15:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!