Minimálisan megharapott egy idegen kutya, aggódnom kéne veszettség miatt?
Éppen vérzik egy kicsit, kb. 1 centi hosszú karcolt seb, úgyhogy semmi komoly. Nagyvárosban rátámadt a kutyámra, de volt gazdája, viszont az "incidens" után mindketten csak siettünk tovább, nem gondoltam, hogy felsértette a lábamat, amikor megpróbáltam lerugdosni a kutyámról.
Csak nyugtassatok meg, hogy ennyitől még nem lehet baj?
Mivel nem látsz oltási könyvet, 50-50%.
A veszetség vírusba viszont az ember 99%, hogy bele hal. Orvos, mégpedig azonnal.
Én kérném az oltást, hétfőn kezdheted intézni.
Engem egy kóbor kiscica harapott meg minimálisan, engem oltottak.
Minimális az esély, de nem 0%.
#6#
A veszettség, és a tetanusz nem ugyanaz.
Tetanusz fertőzést el lehet kapni bármilyen szúrt, vágott seben keresztül, ha abba bejutnak a tetanuszt okozó baktériumok, (pl szennyezett fém okozta a sérülést), és azok oxigénmentes környezetben szaporodni tudnak, a baktériumok által termelt méreganyag a tetanusz.
Tetanusz ellen van megelőző oltás, ami több évig hatékony.
A veszettség okozója vírus, ami azért terjedhet harapással, mert a nyálban is jelen van, sebbe jutva fertőz.
Szerencsére ritkán fordul elő, de veszélyes betegség a központi idegrendszerre hat, és megelőzni könnyebb, mint gyógyítani.
Azért kérik az oltási igazolást, vagy veszik megfigyelés alá az állatot, ha megharap valakit, hogy kizárható legyen a veszettség, ami nagyon sok emlőst megfertőzhet, pl a kérődző szarvasmarha is lehet veszett.
Leírom mégegyszer, ritkán előforduló betegség, de a súlyossága miatt általában bizonyítékot kérnek az orvosok, hogy az állat nem volt veszett.
" majd visszaszólok, megvesztem-e "
Ha megvesztél, akkor Te nem fogsz visszaszólni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!