Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Minimálisan megharapott egy...

Minimálisan megharapott egy idegen kutya, aggódnom kéne veszettség miatt?

Figyelt kérdés

Éppen vérzik egy kicsit, kb. 1 centi hosszú karcolt seb, úgyhogy semmi komoly. Nagyvárosban rátámadt a kutyámra, de volt gazdája, viszont az "incidens" után mindketten csak siettünk tovább, nem gondoltam, hogy felsértette a lábamat, amikor megpróbáltam lerugdosni a kutyámról.

Csak nyugtassatok meg, hogy ennyitől még nem lehet baj?

nov. 8. 10:35
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%

Mivel nem látsz oltási könyvet, 50-50%.

A veszetség vírusba viszont az ember 99%, hogy bele hal. Orvos, mégpedig azonnal.

nov. 8. 13:42
 12/32 anonim ***** válasza:
90%

Én kérném az oltást, hétfőn kezdheted intézni.

Engem egy kóbor kiscica harapott meg minimálisan, engem oltottak.

Minimális az esély, de nem 0%.

nov. 8. 13:48
 13/32 anonim ***** válasza:
90%
Megveszté? Ilyen kérdést feltenni
nov. 8. 13:54
 14/32 anonim ***** válasza:
91%

#6#

A veszettség, és a tetanusz nem ugyanaz.

Tetanusz fertőzést el lehet kapni bármilyen szúrt, vágott seben keresztül, ha abba bejutnak a tetanuszt okozó baktériumok, (pl szennyezett fém okozta a sérülést), és azok oxigénmentes környezetben szaporodni tudnak, a baktériumok által termelt méreganyag a tetanusz.

Tetanusz ellen van megelőző oltás, ami több évig hatékony.

A veszettség okozója vírus, ami azért terjedhet harapással, mert a nyálban is jelen van, sebbe jutva fertőz.

Szerencsére ritkán fordul elő, de veszélyes betegség a központi idegrendszerre hat, és megelőzni könnyebb, mint gyógyítani.

Azért kérik az oltási igazolást, vagy veszik megfigyelés alá az állatot, ha megharap valakit, hogy kizárható legyen a veszettség, ami nagyon sok emlőst megfertőzhet, pl a kérődző szarvasmarha is lehet veszett.

Leírom mégegyszer, ritkán előforduló betegség, de a súlyossága miatt általában bizonyítékot kérnek az orvosok, hogy az állat nem volt veszett.

nov. 8. 17:44
 15/32 anonim ***** válasza:
90%
veszettség + tetanusz szokás ilyenkor úgy tudom.
nov. 8. 17:54
 16/32 anonim ***** válasza:
35%
Sajnos de, fennáll a veszélye. Azonnal orvos és próbáld meg felvenni a kapcsolatot a kutya gazdájával, ha ez lehetséges. Ez nem játék, bele is halhatsz.
nov. 8. 18:17
 17/32 anonim válasza:
50%
Oltást kellene kapnod, irány az orvos.
nov. 8. 21:17
 18/32 A kérdező kommentje:
Hát nem jutottam el a 0. napon orvoshoz, úgyhogy majd visszaszólok, megvesztem-e, és az én példámból tanulva mások majd tudni fogják a jövőben, hogy ilyen helyzetben is be kell adatni az oltást.:))
nov. 8. 21:32
 19/32 anonim ***** válasza:
56%

" majd visszaszólok, megvesztem-e "

Ha megvesztél, akkor Te nem fogsz visszaszólni.

nov. 9. 10:53
 20/32 A kérdező kommentje:
Dehogynem, mielőtt még nagyon elharapódzik, de már mutatok tüneteket. :D
nov. 9. 11:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!