Agresszív a kutyám? Mit tehetek?
Van egy 10 hónapos foxi puli keverék kutyám.
Egy nénitől hoztuk el 5 hónapodan, sok tesvére volt, velük lakott.
A tesói közt ő volt a legnyugodtabb, nem ugatott minket.
Mikor hazahoztuk, volt egy viszonylag elég nagy elkerített helye, tetővel, de nem akart bentmaradni, első nap 5 percre tettük be, anyukám mikor kiment hozzá, a sarokban ült, bepisilt és remegett, így ezt nem is erőltettük többet.
Már az első nap estéjén volt egy elég nagy vita a családban, ő ezt végigaludta, de ezek után senkit sem engedett az anyukám és az én közelünkbe a családból sem, ugatott, morgott, aztán abbahagyta, és megbékélt mindenkivel.
Ezek után csak a kapunál ugatta az utcán elhaladókat, amit úgy gondoltunk tök normális.
6 hónapos volt, mikor először sétálni vihettük, akkorra hatottak az oltásai, első séta alkalmával viszont csak megijedt azoktól a kutyáktól akik ugattak rá a kerítések mögül.
Utána kezdődött viszont az, amivel a mai napig nem tudunk mit kezdeni.
Bármilyen kicsire is fogom a pórázt, ugat, ugrál a kerítések mellett ahol kutya van.
A macskákkal nincs baja, itthon is van egy cica, rá sem ugat vagy morog, csak játszanak egymással.
Viszont ha az utcán kutyát lát, teljesen elszáll az agya, rángat, ugrál, ugat ugyan úgy.
Arra tippelek, hogy nyáron egyszer majdnem megharapta a szomszéd kutyája (szabadon mászkált az utcában), ez lehetett neki esetleg egy rossz tapasztalat, és ezért csinálja.
Szocializálni itt nem lehet egyáltalán, egyedül a másik szomszédunk kutyájával játszanak kerítésen keresztül, de nincs hely sem rá, és ami kutya szabadon van, mind agresszív,azok közelébe nem merem vinni.
És ami még nagyobb baj, az az emberekkel való kapcsolata.
Sok barátomat ismeri, őket nem bántja, úgy tekint rájuk mint rám.
De a múltkor egy gyerek akit én ismerek, ő viszont nem, meg akarta simogatni.
Ez neki nem tetszett, de csak morgott, a gyerek viszont tök hirtelen mozdulattal odaugrott hozzám és ki akarta rántani a pórázt a kezemből.
A kutyám neki akart menni a gyereknek emiatt, alig bírtam visszafogni.
Ilyet soha nem csinált még, úgyhogy meg is lepődtem.
Valamelyik nap egy kisgyerek jött oda hozzánk az anyukájával, megkérdezték megsimogathatják-e, mondtam hogy előbb inkább hagyja hogy megszagolja a kezét.
Fogtam persze a kutyát, de a kisgyereknek is neki akart ugrani, az volt a szerencsém hogy a kisfiú nem ijedt meg, és az anyukája sem háborodott fel, bocsánatot is kértem.
Tegnap pedig mamám testvérééknek akart nekimenni, őket nagyon ritkán látja, és csak azután nyugodott le, miután mamám elkapta és rászólt.
Gondoltam rá hogy csak védeni próbál, eléggé kötődik hozzám, és ez nem is lenne baj, ezen a helyen nem árt ha véd, de jobb lenne ha valós veszélyhelyzetben csinálná csak ezt.
Nagyon szeretném orvosolni, mert ezt nem érzem így jónak.
Abban bízom hogy még lehet ezt formázni, mert még fiatal, ezért kértem segítséget.
Ne nézzetek le, légyszi, tényleg tanácstalan vagyok.
Ez van, ha felelőtlenül szaporítótól szerzel kutyát. Maj továbbra is cseszel a kutyával normálisan foglalkozni. Nyilván ha egyszer nem volt felelősségtudat, később sem lesz.
Mi az, hogy ott nem lehet szocializálni? Kocsiba rakod és elviszed kutyaiskolába! Persze mindjárt jön a kifogás, hogy az drága, meg messze van, meg nincs kedved, meg annyira nem fontos a kutya stb.
Miért hagyod ezt a viselkedést neki? Miért nem szólsz rá? Nyilván mert nem tudod és akarod nevelni. A kutyaiskola kifogásait meg még kitalálod.
Elhoztad szar helyről, szar szocializációval, szar genetikával a kiskutyát. Nyilván mert olcsó volt és közel volt. Már a párosítás borzasztó, főleg idióta laikusoknak. Akkor most tessék beletenni a munkát és pénzt!
én normálisan kérdeztem.
nem vettük, örökbefogadtuk.
és 17 éves vagyok, mégis hogyan tudnék beülni az autóba, és elvinni valahova? ha van rá alkalom, visszük, de anyukámék rengeteget dolgoznak.
és nem én hoztam el, mamámék kérték az állatorvost hogy szóljon ha tud kiskutyát, amit el lehet hozni, ők is hozták el, de hamar rájöttek hogy felelősséggel jár, el akarták ajándékozni, mondván hogy "rossz döntést hoztak" amit én nem szerettem volna, mert nem tartottam helyesnek egy állatot csak így tovább passzolni, így teljesen rám maradt, ami természetesen nekem nem teher, mielőtt kiforgatnátok a szavaimat, de sok minden hátráltat abban hogy minden időm rászánjam, pedig ha tudnám megtenném.
és szeretem, bármilyen legyen is, ezért akarok változtatni a dolgokon, mert szerintem az ő életminőségét is rontja ez az egész.
rendesen is el lehetett volna magyarázni, de mindegy.
Ezek tipikus olyan problémák, amik kutyaiskolában kezelhetők, vagy legalábbis nagyon jól el lehet ott kezdeni a folyamatot, aztán otthon is rengeteget kell gyakorolni és ha nagyon megakadsz, trénert kéne hozzá hívni.
Addig is inkább ne engedd, hogy idegenek simogassák és ha jön hozzátok valaki, zárd el, aztán ahogy ő is elkezd normálisabb lenni és te is belejössz, hogy kell a kutya jeleit olvasni és mi rájuk a helyes reakció, fokozatosan bele lehet vinni ilyen szitukba.
Nem tudom, hogy hol laktok és milyen sulik vannak a környéketeken, de az sem opció, hogy tömegközlekedéssel menjetek? Nyilván kell majd egy normális szájkosár, amihez hozzá kell szoktatni. Ha meg nagyon nincs más, rengeteg videó van a témában youtube-on, azokból is lehet valamennyit tanulni.
Van fogalomzavar. Ez nem örökbe fogadás, nem mentés. Ez a felelőtlen állattartás mintapéldája.
És hogy tudtam, hogy jönnek a kifogások a normális tartásra, normális nevelésre és kutyaiskolára! 17 évesen már lehet jogosítványod. 17 évesen felszállhatsz buszra és elmehetsz tömegközlekedéssel a kutyával. 17 évesen hívhatsz házhoz kiképzőt. Azért meg lehetne oldani, ha akarnád. Ha akarnád.
Akartad a kutyát, most már neveld meg! És mivel egyedül nem megy, kérj segítséget!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!