Miért becsülik le a kisméretű kutyákat?
Én is az a kérdést akartam belinkelni válaszként, ahol a "szőke" pics@ nem érti miért van igaza a 16 éves rokonának, de látom már megelőztek. talán az ilyesfajta félrenevelés lehet az oka. És igenis hajlamosabbak a gazdák a kistestű kutyák esetében elrontani a nevelést, már ha egyáltalán van nevelés... Egyszerűen nem tekintik őket kutyának. Akinek nagyobb kutyája van, az többnyire nem babucizik meg atyala-patyalázik, más kérdés, hogy itt is vannak persze hibák, de én úgy tapasztaltam, hogy sokkal gyakoribb, vagy szembeötlőbb az ölebeknél. Személyes nézőpontom pedig, hogy ha az én kandúrom el tud verni egy extra mini yorkit, akkor az én szememben az nem kutya...
Oncogito, úgy látom te nagyon okos vagy és szeretsz mindenbe belekötni, de kicsit mintha meghazudtolnád önmagadat:
"Nekem a keverék kutyák a szívem csücske és nem értem azokat az embereket, akik százezreket adnak egy divatos fajtáért. Mikor egy keverék, akit akár ingyen is örökbe fogadhat, befogadhat ugyanolyan kedves aranyos és kutya."
"Számomra minden kutya egyforma érték, legyen az keverék, vagy ritka fajtatiszta, kicsi, vagy nagy."
Pontosan, egy divatos, százezres fajta is érték, és lehet ugyanolyan hű és szerető társ, mint egy menhelyi keverék. És lehet, hogy még tudod is, mire számíthatsz vele kapcsolatban (betegségek, jellem)... Úgyhogy nem értem miért nézed le, vagy ahogy te fogalmaztál, miért nem érted meg, ha valaki pénzt ad egy kutyáért.
A válasz írója 79%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 20:15
az enyém ugyanilyen mármint a pincsim. nyáron volt pároztatva, azóta még az autóknak is neki megy:( nem harap meg senkit, a nagy kutyákra is csak védelemből ugat és morog, de imád velük játszani, de ha nem érzi magát biztonságban, agresszívvé válik. de ha már odaengedem, ugrál, játszik, bújik mindenkihez. tehát csak a szája nagy:)
18:54:
Egy fajtatisztánál sem lehet tudni, mire számítson az ember, a külsőt kivéve.
És ez a szép benne, menet közben derül ki, hogy milyen a vérmérséklete, a jelleme, az esze, a képessége.
És ez igaz minden kutyára.
Ha neked lenne igazad, ha elég lenne csak a fajtát ismerni, miért válogatnak annyit vakvezető, nyomkövető, terápiás kutya, vagy akár vadász kutya között?
Megsúgom: előbb az egyed képességei döntők és csak utána a fajta. Sőt, még közbe van a faj, a kutya.
Tehát ha én kutyát veszek magamhoz, akkor nagyjából tudom mire számítok. És ha felnőtt keveréket, akkor még a külső is biztos.
És valóban nem értem, hogy miért adnak sokan százezreket egy kutyáért, amikor tízezrével halnak nyomorultul halát gazdi nélküliek.
Ez soha az életben nem lehet indokolt!
Figyelj, kit izgat?
Nekem már mosolyogni sincs kedvem azokon, hogy "vigyázz, torokra megy", és "hű, micsoda pitbull"
4 éve hallom ezeket a "poénokat", és meguntam.
Nem szólok vissza annak, aki ilyet mond. Szerintem egyszerűen buta ember az ilyen.
A nagynéném se ember, mert mindössze 157 centi?
Ne foglalkozz velük, akinek pici kutyája, az úgyis tudja, hogy miért lehet szeretni és becsülni.
19:14 vagyok. a pincsis!
én is babusgatom az enyémet, félreértés ne essék, meg is szidom vagy büntetem, ha kell, de amikor kicsi volt, nem vittük iskolába, mert sajnos nem gondoltuk, hogy szükség lesz rá, illetve nem is volt rá pénzünk, úgyhogy a mi hibánk, hogy ilyen lett a kutyus, mármint nincs vele baj, ért mindent, tudja, mit mondunk neki, csak szófogadatlan. de képzeljétek, pórázon van, szerencsére jó hosszú. füves területen elengedem, más kutyához is odamehet, de nem engedem el út közelben, hogy utána a vasalt hajammal és a tűsarkú csizmámban, műkörmökkel sipítozzak, hogy jaj a bébikém, gyere a mamához....pfff a végén meg elő veszi a tartalék kutyát:(
bocs, ha érthetetlen volt, csak indulatból jött
fajtiszta-keverék? tök mindegy, mindegyiknek van előnye és hátránya is. nekem fajtiszta, de nem azért mert ez volt az elvárás, ilyen kutyát ajánlottak fel, pedig utáltam őket, és megszerettem, sőt imádom:) nem azért vennék tenyésztőtől, mert sajnálom rá a pénzt, hanem mert nincs rá pénzem. egyébként ha tehetném, menhelyi kutyát fogadnék örökbe, de sajna erre most nincs lehetőségem:(
úgyhogy szerintem ez a kérdés is csak felfogás kérdése. mindegyik kutya ugyanúgy tud szeretni:) csak jól kell hozzáállni:)
"És valóban nem értem, hogy miért adnak sokan százezreket egy kutyáért, amikor tízezrével halnak nyomorultul halát gazdi nélküliek."
Miért szülnek a nők annyi gyereket, amikor rengeteg árva vár örökbefogadásra? Ez egy ilyen világ, ha valaki saját gyereket szeretne akkor nem fog örökbe fogadni. És ha valaki wolfspitzet, vagy shibát szeretne, nem fogad örökbe egy tacskó-németjuhász-kuvasz mixet.
"Ha neked lenne igazad, ha elég lenne csak a fajtát ismerni, miért válogatnak annyit vakvezető, nyomkövető, terápiás kutya, vagy akár vadász kutya között? Megsúgom: előbb az egyed képességei döntők és csak utána a fajta."
Megsúgom: ez pont fordítva van. Előbb a fajtát választják ki és utána az egyedet.
Vakvezető kutyának többségében retrievert használnak szinte mindenhol. (természetesen van más is, de az esetek 90%-ban retriever)
Rendőrkutya viszont sosem lesz egy labrador. Lehet h akadna valahol olyan egyed amelyik alkalmas rá, de nincs idő keresgélni. Német juhász vagy malinois előbb találnak olyat amelyik alkalmas erre a feladatra.
Vadász kutyának sem jó akármilyen kutya. Nem véletlen h kitétele a tenyésztésnek a képességvizsga (vadászkutyáknál ill. retrievereknél ez apportkészség, lövésállóság, orrhasználat, vízből elhozás és puhaszájúság) - ezek a fajta öröklött tulajdonságai. Lehet rendelkezik ezekkel más kutya is (nem fajta!, hanem egyed), de akinek célirányosan, valamire - jelen esetben vadászatra - kell egy kutya az nem fog lutrizni és keresgélni.
Egyedül a terápiás kutyánál számítanak szinte csak az egyed tulajdonságai, jelleme. Amikor felnőtt kutyákról van szó. De amikor arról van szó h egy alom azért jön létre h azok majd terápiás munkában vegyenek részt, akkor előbb a homogénen behatárolható fajtából fognak választani almot, ahol aztán 1 naposan tesztelik őket és kiválasztják a legalkalmassabbat.
A fajták nem véletlenül jöttek létre, hanem céllal - azért h az ember a céljainak megfelelő kutyával tudjon dolgozni ma is és 20 év múlva is, mert tudja h pl egy bordernek mindig van terelő ösztöne és jó lesz a birkák mellé.
Abban egyetértek h ha valaki nem dolgozni szeretne a kutyával, hanem csak szeretni akar egy kutyát, akkor ott már másodlagos szemponttá válik, hogy milyen fajta - így akár lehet keverék is. És mielőtt félreértés esnék - bár úgyis biztos h belekötsz majd - nem becsülöm alá a keverékeket, de mivel az állomány heterogén (még egy almon belül is), így specifikus feladatokra a születés pillanatában vagy akár 8 hetesen nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!