Egy kutya vagy két kutya?
Van már egy 6 éves kutyusunk. A feleségem teljesen lázba jött, hogy legyen mégegy kutyánk. A meglévő kutyust anno - tudatlanul - egy szaporítótól hoztuk (bár számlát és tanácsokat kaptunk és oltva hoztuk el a kutyát meg rendesen kikérdeztek, hova fog kerülni), ha lesz új kiskutya azt csakis törzskönyves tenyésztőtől hozzuk.
De én erősen hezitálok, mert a kutya gondozása az én felelősségem lenne. Aranyos lenne egy újabb kis szőrgombolyag, de tudom, hogy az első másfél-két hónap mennyi felelősséggel jár: szobatisztaságra nevelés, tanítás, állatorvos, stb.
Plusz egy kutyát még magunkkal viszünk ha nyaralni, kirándulni megyünk, de kettőt már a hotelek sem szoktak fogadni (ezzel mi a tapasztalatotok?).
Nomeg a 6 éves kutyát már simán itthon tudjuk hagyni 6-7 órára is, ha elmegyünk valahova, de a kiskutyát legalább 2 évig nem.
Hogyan tudnám megmondani a feleségemnek, hogy még nincs itt az ideje, anélkül, hogy megbántanám?

Ahhoz, hogy a feleségednek elmagyarázd az aggodalmaidat anélkül, hogy megbántanád, érdemes empatikusan és érthetően kommunikálnod. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek:
1. Beszélgessetek nyugodt környezetben: Válassz egy olyan időpontot és helyet, ahol mindketten nyugodtan tudtok beszélgetni, és nem zavar meg benneteket semmi.
2. Érzelmek kifejezése: Kezdd azzal, hogy megérted és értékeled az ő vágyát egy újabb kutya iránt. Mondd el neki, hogy szerinted is aranyos lenne, és te is szereted az állatokat.
3. Indoklás: Magyarázd el részletesen az aggodalmaidat. Beszélj a felelősségvállalásról, amit egy új kiskutya nevelése jelent, és arról, hogy ez az idő és energia ráfordítás jelenleg nehézséget okozhat.
4. Gyakorlati szempontok:Emeld ki a gyakorlati szempontokat, mint például a nyaralások és kirándulások megszervezése, illetve az, hogy két kutyát nehezebb lehet elhelyezni a hotelekben.
5. Alternatívák: Javasolj alternatív megoldásokat. Lehetne például ideiglenesen befogadni egy kutyát, hogy kipróbáljátok, milyen lenne két kutyával élni

Bocsi, de miaz, hogy egy kutyát 2 éves koráig nem lehet 6-7 órára egyedül hagyni? Több helyen láttam ezt, de elég nagy hülyeségnek tartom.
Ezen felül minden érved valid, mond ezeket így el a feleségednek.

"Plusz egy kutyát még magunkkal viszünk ha nyaralni, kirándulni megyünk, de kettőt már a hotelek sem szoktak fogadni (ezzel mi a tapasztalatotok?)."
Erre válaszolnék: kutyabarát szálláshelyek keresése esetén megoldható. Külföldön van konkrétan kutyás hotel is, mármint ahová direkt kutyával/kutyákkal mennek. Apartman jellegű szállásra is lehet vinni általában két kutyát, ahová egyet lehet. Nyilván nem célszerű egy még nem jól nevelt kölyökkutyával mindjárt nyaralni menni, de pl. jövőre már lehetne, ha mostanában lenne a kölyök.
Azt teljesen jól látod, hogy egy darabig nehézségeket okozna. Ha te lennél az elsősorban, aki foglalkozik vele, ellátja, akkor bizony markáns beleszólási jogod van, hogy legyen vagy sem.
A feleségeddel kommunikálni hadd ne mi tanítsunk meg, régen rossz, ha ezt nem bírjátok megbeszélni.
"még nincs itt az ideje" Ezen viszont elgondolkodnék a helyedben. Ha csak akkor akarsz majd új kutyát, ha a mostani már nem lesz, akkor ez egy érv. De ha úgy gondolod, hogy majd egy-két év múlva talán bevállaltok egy második kutyát, na ott már problémát jelent majd a meglévő kutya kora. Egy hatéves még nem idős, egy nyolcéves már kezd annak számítani, kezdenek egészségi problémái lenni a korból adódóan sok kutyánál. Én egy nyolcéves mellé hoztam kölyköt, nem azt mondom, hogy megbántam, de egy jó évük volt csak együtt, mire az idősebbnek már korlátozni kellett a mozgását egészségi okokból. Mentálisan mondjuk nagyon jót tett neki, de ő eleve sem egyke kutya volt, hanem egy idősebb társát veszítette el a kölyök bevállalása előtt. Szóval számunkra jó döntés volt mindent egybevetve, még ha jelenleg nem is egyszerű két különböző igényű kutyával élni, de ha a ti helyetekben lennék, és komolyan gondolkozom azon, hogy esélyes valamikor két kutya, akkor nem húznám az időt. Nyilván ez csak arra az esetre vonatkozik, ha valahol tulajdonképpen te is szeretnél két kutyát, a nehézségek ellenére. Mert a nehézségek ugyanúgy meglesznek később is, nem lesz könnyebb az a rész akkor sem, ha majd "eljön az ideje".

Kuryafajta és neveltetés függő, nekem kicsit kevesebb mintvnégy hónaposan lett elhozva, simán bírt 8 órát egyedül. Reggel jól kifárasztottam, délelőtt még egy kicsit, késő este amikor hazaértem újra.
Ettől függetlenül azért nem javasolnám mert tökre látszik az írásodból, hogy nem vágysz még egy kutyára. Ne menj bele.. A mostanit vigyétek olyan közegbe ahol van kiskutya, az enyémet us agyon szeretgették annak idején, kiélheti magát. Majd ha feleséged maga vállalja a nevelést és te us szeretnéd, akkor.. Szerintem most nibcs szükségetek plusz egy kutyusra mert az alapján amit és ahogy írsz szerintem csak feszültséget generálna, a kutyusoknak keg nem árt ha olyan helyre érkeznek ahol nagyon várják őket :)) de ez csak az én véleményem :) szerintem élvezzétek a nagy kutyus társaságát :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!