Akinek volt már kutyája korábban: milyen fajta volt, és hány évig élt?
"Te már döntöttél, úgy látom. Elutasítod a műtétet, a kutyád kárára."
Mondjuk neked tök jó lehet, hogy ilyen okos vagy, és mindenkinél is jobban tudsz mindent.
Ha döntöttem volna, akkor nem írom ki a kérdést.
Egyik barátom szüleinek sem volt ivartalanítva a kutyája, mert minek. Aztán végignézték, milyen, mikor a kutyának gennyes méhgyulladása lesz. Akkor már 12 éves volt a kutya, nem ítélte műthetőnek a doki, késő volt. Azóta is bánják, könnybe lábad a szemük, ha eszükbe jut, és nem csak azért, mert szerették a kutyát, hanem mert az a pokoli szenvedés megelőzhető lett volna az ivartalanítással. Attól, hogy még nem rákos a kutyád, még lehet az később, és van egyéb rá leselkedő veszély is az ivarosság miatt, nem csak a rák.
Egyébként tény, hogy vannak kontár állatorvosok, de vannak jók is, meg kell keresni a megfelelőt. A te "megoldásod", hogy nem ivartalanítod, az csak nettó felelőtlenség. Az, hogy más kutyáitoknál kialakult egy kór, az furcsa, és érdemes lenne utána nézni, hogy mi okozhatja, mert hogy nem az ivartalanítás, az tuti, de ha ennyire gyakori a ti kutyáitoknál, akkor valamit nem jól csináltok.
Kistestűek amúgy lazán elélnek 14-18 éves korig, nem is értem, miért van lepontozva az, aki ezt már leírta. Nagytestűek halnak korábban. Nekem csaucsau és (talán) boxer keverék 9 évet élt, kaukeverék 11-et. Anyám foxija 15-öt.
Nekem egy kis keverék kutyusom volt. Szinte csak házi kosztot kapott és néha egy kis granulátumot.
Az első születésnapomon született és hosszú boldog élete végén 21 évesen pusztult el.
"Az, hogy más kutyáitoknál kialakult egy kór, az furcsa, és érdemes lenne utána nézni, hogy mi okozhatja, mert hogy nem az ivartalanítás, az tuti, de ha ennyire gyakori a ti kutyáitoknál, akkor valamit nem jól csináltok."
Kérlek, ennek olvass utána alaposabban, mert rosszul tudod. A cushing-kór nem életmódbetegség, nem attól alakul ki, hogy a gazda valamit rosszul csinál, ráadásul ezek nem a MI kutyáink voltak, hanem a tágabb családunkban (mindegyik más háztartásban élt, mindegyiket más állatorvos ivartalanította, mással etették őket stb.) mindegyiknél kialakult előbb vagy utóbb, a nem ivartalanítottaknál meg nem. A tibeti terriernél pl. fajtajellemző, de a kórokok/kockázati tényezők között sorolják fel az ivartalanítást is. És nem tudom, mi a rosszabb, ha 12 évesen méhdaganata lesz, vagy ha 9 évesen a cushingba, vagy éppen a kezelés mellékhatásaiba hal bele. A mienkkel sajnos ez történt. Amelyik tovább élt, azokat már idős korukban ivartalanították, de 1-2 éven belül náluk is kialakult.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!