Engeditek, hogy más gazdi rászóljon a kutyátokra?
Nem rég örökbefogadott kutyusunk még sok esetben makacs, főleg játék közben, nehezen hívjuk be. De a suli folyamatban, gyakorolunk vele rengeteget.
A minap bent voltunk egy futtatóban, ahol szintén bent volt egy kutyus. Futkároztak, és az enyém(aki gyakran morog és ugat játék közben) néha csipkedte a másikat, és ezt legfőképpen akkor szokta ha a másiknak nagyobb/vastagabb a bundája. Vissza is csipkedett a másik, úgyhogy hagytam. Majd elkezdett nyüszögni, ezért a gazdája oda rontott, rászólt a kutyámra és elkezdett felé menni. Természetesen szóltam a kutyámra, de mint mondtam nem 100%os a visszahívás. Viszont a kutyája attól még néha incselkedett az enyémmel. Vette a lapot, úgyhogy elkezdtek tovább játszani, nem volt semmi gond majd ismét nyüszögés, gazdi rám néz hogy hívjam vissza. Természetesen nem fogadott szót erre megint oda lépett a gazdi, kezét emelte, de nem ütött.
Ti ilyen esetben mit tesztek, hagyjátok, hogy más gazdi rászoljon a kutyátokra? Vagy ti rászóltok futtatóban más kutyájára?
Egyébként értem, az én kutyámat kell megnevelni. Folyamatban van, és ha látom hogy játék közben árt a másiknak azonnal megállítom.
Nem hagyom, viszont nem engedem, hogy oka legyen bárkinek is rászólnia a kutyámra. De én rászólok és keményen le is állítom mások kutyáját, ha a gazda nem reagál azonnal vagy nincs a helyzet magaslatán és az én kutyámnak bármilyen szinten kellemetlen a helyzet. Szóval teljesen megértem a másik gazdát.
Rég rossz, ha nem tudod hogyan kell tökéletes behívásra nevelni a kutyát. És rég rossz, hogy a nagyon gyenge kapcsolatotokkal ti így eljárkáltok futtatóba. Csak magadnak nehezíted meg a dolgokat így, de ez már a te dolgod.
Nem mindenki reagál egyformán, ha a másik gazdi ilyen bamba élhetetlen, mint te.
Van, aki megpróbál segíteni, és cukin mosolyog rád, neked nyilván az tetszik.
Van, aki rászól a kutyádra, ha már te nem tudsz elég határozott lenni. Ezzel nincs semmi baj, nem kötelező mindenkinek a te kis lelkeddel foglalkozni.
És van, aki védi elég aktívan a saját kutyáját, ütéssel, rúgással, arrább dobással, stb. Na ez az, amit szerintem nem kéne, de örülj, hogy nem ilyet fogtál ki.
Egy ilyen nevelése elején lévő kutyának, meg ilyen hupilila fingja nincs gazdának nem való futtató.
De ha mégis odaviszed, számolj azzal, hogy nem mindenki tolerálja a neveletlen állatot, meg a tedd ki hadd hűljön gazdáját, és nem neked kell, hogy feljebb álljon, ha jogosan számon kérik rajtad, hogy ugyan miért is nem tudsz a kutyádnak parancsolni.
Mint írtam a kutya iskola folyamatban, ami óta rengeteget fejlődtünk. 2 éves kutyust mentettünk, akinek az érkezésére annyit készültünk amennyit csak lehetett.
Ez volt az első ilyen alkalom, amikor a másik kutya nem tolerálta az enyémet, és ez is egy olyan kérdés amit azért tettem fel, hogy okuljak, és máskor ne forduljon ilyen elő.
Az a baj, hogy te hárítod a problémát ahelyett, hogy megoldanád. Ha nem tudod a kutyádat kontrollálni, ne engedd el, ne vidd kutyák közé! Különben ne csodálkozz azon, ha más kontrollálni fogja.
Akkor menjetek futtatóba, ha a kutyád már eléggé kézben van ahhoz, hogy hallgasson rád játék közben is. Nem a kifogás kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!