Engeditek, hogy más gazdi rászóljon a kutyátokra?
Nem rég örökbefogadott kutyusunk még sok esetben makacs, főleg játék közben, nehezen hívjuk be. De a suli folyamatban, gyakorolunk vele rengeteget.
A minap bent voltunk egy futtatóban, ahol szintén bent volt egy kutyus. Futkároztak, és az enyém(aki gyakran morog és ugat játék közben) néha csipkedte a másikat, és ezt legfőképpen akkor szokta ha a másiknak nagyobb/vastagabb a bundája. Vissza is csipkedett a másik, úgyhogy hagytam. Majd elkezdett nyüszögni, ezért a gazdája oda rontott, rászólt a kutyámra és elkezdett felé menni. Természetesen szóltam a kutyámra, de mint mondtam nem 100%os a visszahívás. Viszont a kutyája attól még néha incselkedett az enyémmel. Vette a lapot, úgyhogy elkezdtek tovább játszani, nem volt semmi gond majd ismét nyüszögés, gazdi rám néz hogy hívjam vissza. Természetesen nem fogadott szót erre megint oda lépett a gazdi, kezét emelte, de nem ütött.
Ti ilyen esetben mit tesztek, hagyjátok, hogy más gazdi rászoljon a kutyátokra? Vagy ti rászóltok futtatóban más kutyájára?
Egyébként értem, az én kutyámat kell megnevelni. Folyamatban van, és ha látom hogy játék közben árt a másiknak azonnal megállítom.
Egy frissen orokbefogadott kutyaval ne a futtato legyen a prioritas. Szokjatok ossze, jarjatok suliba, naponta gyakoroljatok sokat, aztan majd esetleg lehet menni, ha van kontrollod a kutya felett. Most ne.
Amugy meg az elso csipkedesnel alap, hogy szolok a sajat kutyamra. Ha ezt nem tettem meg, akkor en nem lepodok meg azon, hogy valaki ra fog szolni a kutyamra helyettem.
Ha nem tudod kontrollálni a kutyádat, akkor ne engedd el! Legfeljebb csak akkor menjetek futtatóba, ha más nincs ott!
Ha a másik kutyának sok a tiéd (ezt a gazdája látja, aki valószínűleg rutinosabb és jobban is látja, mint egy totál kezdő gazda), és te nem akarod kezelni ezt a helyzetet, ne csodálkozz, ha a másik gazda megteszi. Azon csodálkozz, hogy miért nem küldött el téged a fenébe ezek után.
Nem hagyom, hogy mások bármilyen szinten kezeljék a kutyámat, de én tudom kezelni az összes helyzetet, így nincs is rá szükség. Nem is hagyom idáig fajulni a dolgokat. Viszont én már milliószor ordítottam rá, zavartam el, kaptam el és társai mások neveletlen kutyáját, mert a gazda távolról próbálta behívni a kutyáját, nulla sikerrel.
A kutyád sok volt az övének. Ő szólt neked, hogy állítsd le, te nem tetted. Mit vársz?
Mellesleg ha normális kapcsolatot akarsz a kutyáddal és azt akarod, hogy hallgasson rád, akkor ne vidd futtatóba! Ne vidd bele olyan helyzetekbe, amiket nem tudsz kontrollálni!
Hogy tanitod meg neki hogy visszajöjjön játék közben ha nem hagyod elengedni?
Próbáltuk a pórázt, de úgy nem tud játszani, és konkrétan veszélyesebb a pórázon játszani. Elakad a lába stb.
És ebben a pár hónapban így is rengeteget haladunk. Nem 100%os a behívás, de nem mondom azt hogy soha nem jön vissza.
Viszont a kérdés továbbra is fent áll. Hagyjátok hogy rászoljanak a kutyátokra vagy sem?
Hát, intelligensebb lett volna, ha neked szól, de akkor meg azon mimózáskodnál, hogy rád kiabált a csúnya bácsi, hogy tartsd kordában a saját kutyádat. Az, hogy emelte a kezét fenyegetően már igazán nem oké.
És amúgy úgy játszol vele, hogy nem viszed a futtatóba, ha más is van ott. Nem kutyákkal teli futtatóban kell megtanítani a behívást, hanem mielőtt odaviszed. Amúgy a kutya életét menti meg, ha mindig, minden körülmények között behívható, és ezt bizony sok-sok türelemmel és jutalomfalattal fogod elérni, nem más kutyák társaságában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!