Veletek már előfordult ilyen? Idegenek simogatják meg a kutyudat?
Egy villamosmegállóban. Várjuk a villamost, áll mögöttem egy srác a kutyájával. Mögötte egy nő és meg megsimogatta a kutyáját. Erre a csávó őrjöngni kezd, hogy "elnézést, de megengettem hogy hozzányúljon?" "Alapvető kultúra" meg ilyeneket mondott..
Azt tótál kikellt magából. Alig bírtam hogy ne szóljak be neki hogy képes ezt.
Kutyám nekem is van és én egyáltalán nem háborodok fel ha más megsimogatja. Inkább még örülök neki, egyből elindul egy kellemes beszélgetés. Majdnem szóltam az embernek "bocs de te egy akkora barom vagy.." tartottam magam végül..
Erről ti hogy vélekedtek?
Erre mondok egy peldat.
Az en kutyam egy madar lelku kis öleb, a legynek sem tudna artani. Meg egy kis bogartol is kepes megijedni, ha epp olyan kedve van.
Egyszer voltam vele egy allatboltban. Alltam sorban a kasszanal, kutyam a foldon. (Tudtam hogy fel a gyerekektol, okkal, de sohasem bantott senkit.) mogenk beallt a sorba egy kb 2-3 eves kislany az apukajaval. Az apuka elfordult, en meg nem latok a hatam moge sajnos. A kislany megsimogatta a kutyamat, ö pedig odakapott. Nem erosen, a helye sem latszott, csak annyira, hogy ”tudja” a kislany hogy hol a hatar. Az apuka neki allt velem uvoltozni a bolt kellos kozepen, hogy mekkora egy ”neveletlen dögöm” van, es hogy azonnal el kene altattatni stb. Elotte sem, es azota sem kapott oda senkinek, sem embernek, sem allatnak. Azota eltelt 12 ev. Par napja toltotte a 14. evet.
Na az ilyenek miatt KELL megkerdezni, hogy megszabad-e simogatni a kutyat.
Több oka is lehet, pl amit az első írt, meg is haraphatja a kutya, a kutyust váratlanul is érheti.
Egy áruházban pl egy nagyon kedves, de viszonylag nagytestű kutyával volt egy nő, a kutyus olyan szépen nézett rá, hogy muszáj volt megkérdezzem, megsimizhetem-e.
Kiderült, hogy valamiféle kiképző kutya -a részleteket nem tudtam meg-, elmondta a hölgy, hogy jelen pillanatban nem a legszerencsésebb, ha most idegenek simogatással megzavarják, de kivételesen egy picit meg lehet simogatni. Egyébként látszott a kutyán, hihetetlen fegyelmezett, de mégis olyan sóvárgón nézett rám, muszáj volt rákérdeznem.
Lehet ilyen esetben egy kutya kár vakvezető, aki a gazdira kell koncentráljon, vagy rendőrségi kiképzés alatt (pl nem kellene megzavarni a szaglását avval, hogy random emberek simizik), vagy akár más helyzet is lehetett.
Nem beszélve, hogy én bár nem félek a kutyákból (egyszerűen csak az idegesít, amikor hirtelen a kerítések mögül belecsaholnak a fülembe, az rohadt fárasztó, ámbár megértem, hiszen ettől őrző-védő), sose lehet tudni alapon is már eleve engedélyt kérek a gazditól a kutya simogatására.
Hirtelen eszembe jutott egy másik aranyos kutyu, aki olyan aranyos volt, majdnem megfulladtam miatta. Komolyan, játékból ráfeküdt a vékony testemre, alig bírtam alóla kimászni. Ismerősöm hatalmas kutyája.
Na most, képzeljük el ugyanezen hatalmas kutyust az utcán sétáltatva (én kb úgy sétáltattam, mint Károly bácsi Frakkot, kvázi a kutya sétáltatott engem, de komolyan... rántott magával én meg szinte repültem a kutya után... Nem is értem utólag, hogy merték rám bízni, hiszen képtelen voltam visszatartani, ha bevadult volna).
Az utcán valaki csak úgy megsimizné. És ha az is 50 kilós nő/férfi? Mint én? És kedvességből ráfeküdte a simogatóra, mint rám?? Ennek meg van az esélye, sajnos.
Igen, a kutyának valóban nem lesz baja a simitől, de a nyúlkálónak nem biztos, hogy nem lesz, ha odakap az állat, mert amúgy lehet, hogy nem bántana, de hirtelen éri az "inger", akkor megijedhet. Ahogy te is megijednél, ha valaki hirtelen hozzádérne, nem?
Mondjuk, a 11-es jobban figyelhetett volna a kutyára, ha sorban áll egy boltban és nem maga mögött rángatja a flexi végén a kutyát, egy gyereket harap meg, még ha nem is te voltál a hibás, de te leszel keresztre feszítve, arról nem is beszélve, hogy egy vehemensebb szülő nem állt volna meg az ordításánál...
#19!
Nem magam mogott rangattam a flexi vegen a kutyat. ALLTAM a sorban, a kutya a labam mellett ult. A gyerek mogottem allt az apjaval. Az apja elfordult, a gyerek pedig a kutya hatat vegig simogatta, a kutyam pedig mar kapott oda. Ez kb 2 masodperc leforgasa volt. A szemem sarkabol figyeltem a kutyat. Fegyelmezett, jol nevelt, okos kutya amugy. Ott ult a labam mellett, porazra volt kotve, es nezett elore, varta, hogy induljunk. Nem gondolom, hogy az en hibam volt ez az egesz.
#11 voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!