Milyen kutyánk legyen? (Kis hangos gondolkodás)
Lassan egy éve élünk együtt a párommal. Vittem a kapcsolatunkba a 10 éves spánielem, fél évre rá a bullmasztifomat is. (Én vagyok a nő)
Neki egy cicája van. Világ életében cicájuk volt. Kutyájuk soha. A három állatka nagyon jól kijött egymással. (Kinti-bentiek.) A kutyáim nagyon jól szocializáltak voltak, sokat utaztunk velük.
Két hónapja el kellett altatni a spánielem. Nem lehetett már meggyógyítani. Egy hónapja exem a bullmacimat is elvitte, mivel az ő nevén van és joga van hozzá.
Azóta csak a cica van. Nekem nagyon hiányoznak a kutyás programok, az asztalnál kunyizás, a séta, a közös úszás. Páromnak is. Nagyon megszerette őket. Neki is hiányzik a kutyás rutin.
Kérdeztem, hogy lehetne-e majd később másik, kutyánk. Mondta hogy persze. De ő mindenképpen kölyköt szeretne. Még sosem volt saját kutyája és ő szeretne majd választani. (Na jó, együtt, de ő mondja ki a véglegest.)
Felvilágosítottam, hogy egy kölyök merőben más, mint egy 10 éves, már megnevelt kutya. Ezen elgondolkodott, de akkor is kölyköt szeretne.
Milyen irányba terelgessem hogy jó legyen neki és nekem is? Van ötlet?
-Kis testű kutyán nem szeretnék. Tehát tacsit, tacsi mixet és egyéb padló cirkálót nem.
-Utazni is szeretnénk majd vele. Túrák után beülni egy étterembe. Tehát giga méretű se legyen most.
-Páromnak első lutyája lesz. Ott leszek ugyan, de na... Tehát ne legyen egy nagyon makacs fajta.
Első körben szuka nj-ra gondolram, vagy valami efféle mixre. (Örökbe fogadnánk. Nem sietünk)
van ötlet?
Bocsi, ha orokbe akartok fogadni, akkor a 7-es valaszom nem feltetlenul segitseg, ez elkerulte a figyelmem.
Igazabol akkor el kell menni egy (vagy tobb) menhelyre es korul kell nezni, fajtakat hiaba irunk, hiszen keverek kutyak lesznek.
Persze vannak fajtamentesek is, meg fajtajellegu keverekek, de kolykok ritkan vannak. Ha vannak is, oriasi a kereslet.
Es ugye ezek szapis kutyak, tehat nem biztos, hogy olyan nagyon egeszsegesek.
Pl pont a nemetjuhasznal oriasi gond a diszplazia, amire tenyesztok szurnek, de szapik pont nem foglakoznak ezzel.
Most lehet le leszek pontozva, de biztos nem fogadnek orokbe ilyen kutyat, mert eleg nagy eselye van, hogy porul jarok vele ilyen szempontbol.
Persze a kutyarol nem is beszelve, neki is szenvedes egy ilyen allapot.
Azért részletesen világosítsd fel a párodat, hogy miben más egy kölyökkutya felnevelése, mint egy felnőtt kutya befogadása. Lesz-e rá elég ideje, energiája, türelme, pénze, stb.
Ha örökbe szeretnétek fogadni fajtajellegű kölyökkutyát, akkor a fajtamentőket ajánlom a választott fajtából. Nem gyakran, de időnként vannak kölyökkutyáik is.
A választásnál, ha jól értem, 30 kiló körüli nagyobb testűt szeretnétek. Döntsétek el, hogy hosszú vagy röbid szőrű legyen. Vadászkutya, terelőkutya, vagy őrzővédő. A vadászkutyák általában önfejűbbek. A terelőkutyák gyakran "hiperaktívak", értem ezalatt, túl pörgősek. Őrzővédőt nem javaslok kezdőnek, mert a fejére nőhet.
Én leginkább golden retrievert javasolnék. Általában nyugodt, kiegyensúlyozott, intelligens, könnyen kezelhető kutya egy kezdő számára is. Sok fajtajellegű kutya van belőlük a menhelyeken.
Szerintem, ha opció az örökbefogadás, akkor egyszerűen nézegessétek a menhelyek oldalát és ha valamelyik kölyök megtetszik, nézzétek meg élőben is. Németjuhász keverékből kb mindig lehet találni. Azt figyeljétek még, hogy olyan fajtákból "álljon" a kölyök, akiket valamilyen emberrel együtt elvégzendő feladatra tenyésztettek (pl retrieverek, terelők), nem pedig önálló munkára (pl hajtókutyák, kotorékebek, szánhúzók, pásztorkutyák) és akkor nagy eséllyel együttműködőbb kutyátok lesz, akivel tudtok menni erre-arra. -bár még ez is lutri valamennyire, mert pl pont hétvégén találkoztam egy labival és uszkárral, aki nem hajlandó vízbe menni...-
Off, de szerintem a legbiztosabb egy felnőtt kutyát örökbefogadni, ott nem kapsz zsákbamacskát, ha szánsz rá egy kis időt. Nekem pl fontos volt, hogy póráz nélkül sétáljon, kijöjjön a meglévő kutyáimmal (és nagyjából az emberekkel, más kutyákkal), legalább kicsit játszon és elvarázsolt, hogy imádja a vizet... Nyilván vannak extra problémás kutyák is bőven sajnos, de akire nem vagy felkészülve, azt nem kell örökbe fogadni...
Szerintem is inkább felnőtt kutyában gondolkodjatok, ha a párod kezdő kutyás. Egy kölyökkutya olyan stressz tud lenni, mint egy kisbaba. Mit egyen, mikor egyen, mikor kell kivinni, mikor kell orvoshoz vinni, milyen oltások kellenek, stb. rengeteg gond van vele. És akkor még ott van a nevelése.
Az örökbefogadott, bizonytalan hátterű kiskutyáról pedig senki meg nem mondja, mekkora lesz és milyen természetű lesz. Én pl. örökbefogadtam egyszer egy teljesen kopókülsejű kiskutyát és sokkal inkább terrier lett. Egy másikról meg azt gondoltam, agárkeverék, vékony, tigriscsíkos kutyácska, erre két hónap alatt duplájára hízott és kiköpött labi lett belőle, eltekintve a csíkjaitól. :-D
Labrador, vagy Uszkár.
A párod nem jártas a kutya nevelésben, semmiképpen sem Border Akita, Husky vagy Malinois. Ezek nehéz esetek, magas az energia szintjük. Elvehetik a kedvét a kutyatartástól.
A labrador és az uszkár (közép/standard/óriás) könnyebb falat. Intelligens, alkalmazkodó kutyák és bármit csinálhatsz velük. Viheted ahová akarod, de képes otthon is nyugton maradni. Kiváló az apportjuk, és rengeteg egyszerű trükkel/kis kreatív feladattal lehet az elméjüket is naprakészen tartani.
Ne tévesszen meg, az uszkár vadászkutya volt, és az egyik legjobb úszó, hipoallergén (tehát nem hullik a szőre) és nem kötelező puccos bundát nyírni neki. Eredetileg így néznek ki:
Emellett hobbi agilityre, és egyéb sportokra is teljesen alkalmas, időjárásra sem érzékeny.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!