Milyen kutyánk legyen? (Kis hangos gondolkodás)
Lassan egy éve élünk együtt a párommal. Vittem a kapcsolatunkba a 10 éves spánielem, fél évre rá a bullmasztifomat is. (Én vagyok a nő)
Neki egy cicája van. Világ életében cicájuk volt. Kutyájuk soha. A három állatka nagyon jól kijött egymással. (Kinti-bentiek.) A kutyáim nagyon jól szocializáltak voltak, sokat utaztunk velük.
Két hónapja el kellett altatni a spánielem. Nem lehetett már meggyógyítani. Egy hónapja exem a bullmacimat is elvitte, mivel az ő nevén van és joga van hozzá.
Azóta csak a cica van. Nekem nagyon hiányoznak a kutyás programok, az asztalnál kunyizás, a séta, a közös úszás. Páromnak is. Nagyon megszerette őket. Neki is hiányzik a kutyás rutin.
Kérdeztem, hogy lehetne-e majd később másik, kutyánk. Mondta hogy persze. De ő mindenképpen kölyköt szeretne. Még sosem volt saját kutyája és ő szeretne majd választani. (Na jó, együtt, de ő mondja ki a véglegest.)
Felvilágosítottam, hogy egy kölyök merőben más, mint egy 10 éves, már megnevelt kutya. Ezen elgondolkodott, de akkor is kölyköt szeretne.
Milyen irányba terelgessem hogy jó legyen neki és nekem is? Van ötlet?
-Kis testű kutyán nem szeretnék. Tehát tacsit, tacsi mixet és egyéb padló cirkálót nem.
-Utazni is szeretnénk majd vele. Túrák után beülni egy étterembe. Tehát giga méretű se legyen most.
-Páromnak első lutyája lesz. Ott leszek ugyan, de na... Tehát ne legyen egy nagyon makacs fajta.
Első körben szuka nj-ra gondolram, vagy valami efféle mixre. (Örökbe fogadnánk. Nem sietünk)
van ötlet?
Border colliet tényleg ne, hacsak nincs nagyon erre specializált életmódotok. Az a kutya baromira dolgozni akar, ha nem vigyázol, össze tereli neked a galambokat a téren, a szomszéd tyúkjait, az összes haszonállatot amit lát, a gyerekeket a játszótéren... És ezt úgy képzeld, hogy a kutya körbe-körbe fut, és oda-oda kap meg hangosan ugat.
A husky szintén egy dolgozó kutya, mehetnékje lesz, mert arra lett kitalálva hogy szánt húzzon órákon át. . És óbéjgatni fog, szóval ha van szomszéd, a husky nem jó ötlet.
A közepes kutyákból a rövid orrúakat se ajánlom, ezeknek garantált légúti problémái lesznek.
Az ilyen whippet meg agár jellegűek meglepő mód baromi lusták egész nap, van nekik 20 perc sprint, aztán rohadnak a kanapén.
De ezek a kutyák viszont félősek, idegileg labilisek, félénkek. Szóval ha nálatok nincs nagyon nyugi, a kutya egy remegő idegroncs lesz.
A német juhászoknál a hátukat kell nézni. Sajnos soknak nagyon kivan a háta, csípője genetikailag, ha olyan a kutya mint egy sípálya, akkor egy állatorvosi számla is lesz mellé.
A német juhász ezen kívül (a labradorokkal együtt) hajlamos büdösödni, különösen idősebb korukban.
A kutya bundáját is nézd. Az uszkár, a pumi, puli az ilyen cocapoo jellegű mixek szőre állandó ápolást és kutyakozmetikust jelent. Van heti 4-6 órád fésülni (pulin a szalagokat szétszedni) , fürdetni, balzsamozni őket? Meg elvinni trimmeltetni pénz is? Ha benemezednek (és nem úgy mint egy ápolt puli, hanem az egész bunda egy tömbbe) akkor az állat iszonyatos fájdalmaknak lesz kitéve ha mozog, beleragad a kaka, az élősködők.
A szetterek jófejek, ha van magas kerítés (2 méter pl nem elég), és viszed sétálni, akkor ideális lehet.
Az "örző-védő" kutyák esetén lutri a másodkézből kapott állat, (pont úgy mint a csivaváknál), nevelés kérdése, hogy milyen, és az emberek egy jó része hajlamos szociopatát nevelni belőlük.
De ettől még nem feltétlen velejéig romlott minden staffy, német juhász, dobbermann stb.
Mondjuk a bullterierek baromi ügyetlenek, felrúgnak mindent, de ezek se a sátántól valóak. Az más kérdés, hogy ha az előző "alfahím" gazdi vascsővel verte-e szegényt, de ez nem a fajta hibája hanem az emberé.
Ugye van cica, mindenkeppen vagy kölyök kell melle, aki szoktathato barmilyen mas alattal, vagy egy cicara tesztelt (pl. ideiglenes befogadonal volt cica es veluk elt) felnott jo valasztas lehet.
Mi eloszor egy felnott 3 eves problemas kutyat fogadtunk be, nem is ez a lenyeg, tudtam mit vállalok, nekem ő kellett. Ideiglenes befogadonal tobb kutya is volt, ő meselte, hogy az egyik ugy kerult vissza, hogy befogadtak macska melle, majd 2. napon elkapta a macskat es vittek is vissza. Ha felnott mellett dontenetek, kerdezzetek ra milyen a viszonya macskakkal, nehogy hasonlo tragedia legyen.
A kolyok viszont lutri, a masik kutyám fogalmam sincs milyen mix, de azt mondtak nagyra fog nőni. Hat 14 kiló lett. Nem baj, megszerettuk, ugyhogy marad. :D Sok gond nem volt vele, kinti-bentiek, soha nem pisilt be, poraz nelkul setal, szepen utazik autoban, minden allattal kompatibilis (vannak meg tyukok, kacsak es 2 nyuszi). Kicsinek is csak a funyirot, pár fát, egy napagyat, meg par kabelt ragott szét. De ebben segitett neki a felnőtt is, volt olyan idoszak, amikor mindketto visszafele fejlodott es egyik belevitte a masikat a hulyesegbe, kb. masfel eves korara komolyodott meg, mostmar biztonsagosan egyedul lehet oket hagyni.
Sziasztok!
November végén lett egy labi-roti mix kiskutyánk. Most 4 hónapos. Nem hiszem hogy van benne roti. Inkább úgy néz ki mint egy fekete mali. 😃
Imádjuk! Nagyon okos és jó kutyus. Még egy töltő kábelen kívül nem tett tönkre semmit.
A szoba tisztaság eleinte nehéz volt. De csak mert én már elszoktam az ilyesmitől, páromnak meg ez volt az első ilyen. Néha szívtam is a vérét, hogy: "Neked kellett lölyök!😛" Lassan egy hónapja szoba tiszta. Az oltásai is mind megvannak. Tavasszal kezdjük az ovit.
Ivartalanítva akkor lesz, ha elérte a végleges test tömegét.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!