Milyen kutyát ajánlanátok?
Még suliba járok úgyhogy olyan 7-8 órát vagyok távol hétközben. Hétvégen általában nem csinálok semmit, akkor otthon vagyok.
Lakásban lakok és családbarát kutyát szeretnék!
A lakás és hosszú távollét miatt célszerű kistestű és kis mozgási igényű fajtát választani, hogy ne bontsa le a házat, amíg elvagy otthonról, illetve amit könnyen le tudsz mozgatni iskola után.
Unokatesómnak ugyan ezek miatt van yorkshire terrierje.
A méret lényegtelen, az aktivitáson van a hangsúly, a yorki ugyanúgy szétszedi a kanapét meg a szőnyeget, ha nincs vele foglalkozva.
Golden retriever vagy a labrador retriever szokott lenni általában a kezdőkutya, mert bár nem ezek a leglustábbak, viszont "könnyű" tartani őket és elképesztően alkalmazkodóképesek a gazdához.
Megsúgom, hogy az emberek 80%-a aki kutyát tart dolgozik 8 órát + utazás, úgyhogy a sokkal elterjedtebb az, hogy a kutya bent van addig, ezért lényeges előtte reggel a lefárasztása, utána elfekszenek simán 8 órát. Egy felnőtt kutya 12-14 órát alszik egy nap.
Amit gondolj végig a választással kapcsolatban:
Egy kutya 10-15 évig a társad lesz.
Abból, hogy iskolás vagy, sok minden nem derül ki, de lesz érettségid, egyetemi vizsgáid lesznek. Leszel beteg. Lesznek szerelmeid, esetleg házasságod.
Gondold végig. (Bocs most feltételezni tudok, de a lényeg nem változik) most vagy mondjuk 15 éves a kutya 30 éves korodig a barátod marad, akit minden nap etetni, háromszor sétáltatni, rendszeresen orvoshoz vinni kell. Ez mind idő és pénz.
Tudod vállalni?
A következő 15 évben megvannak azok az emberek, akik segítenek, ha mondjuk (csak példa ne történjen meg) eltöröd a lábad? Ha nem lesz munkád?
Most a negatívumokat gyűjtöttem össze, de ezeket én sem gondoltam végig 14 évvel ezelőtt, amikor egy kóbor kutyát befogadtam. (most a nejem lábánál alszik)
Amit javaslok: Vegyél egy nyakörvet és pár hónapig naponta 3X sétáltasd meg (egy Fifi feliratú cetli ugyan ilyen jó) Akkor vállalj kutyát, ha a nyakörvet esőben, hóban (na jó ez most egy darabig nem várható), náthásan, dolgozat előtt buli után és egyéb nehezítő tényező ellenére is megsétáltattad naponta 3X.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a napi 3 séta alap esetben nagyon jó dolog, de vannak esetek (nekem a komoly fejfájás, kéztörés, éjszakai munka utáni reggeli séta), amikor az ember az ellenségének sem kívánja.
Egy kutya családi program. Beszéld meg az egész családdal, hogy milyen legyen.
Amikor Csibész befogadtuk, akkor látogattuk a környék menhelyeit. Olyan kutyát kerestünk, ahol megvan a "kölcsönös szimpátia". Végül Csibész betévedt az udvarra és "közölte": "Ti vagytok a gazdáim"
Sok szempontot figyelembe kell venned. Suliba jársz ami természetesen nem akadály, ha van a tanulás mellett időd hogy, megfelelően foglalkozz vele.(1 órát minimum aktívan foglalkoznod kell vele hétköznap is, lemozgatás stb...)
Lakásban laksz, amikor nem vagy otthon? Kölyökként szeretnéd(?) mert akkor azt is szempont. Családbarát, mind az tud lenni. Az szuper ha a hétvégéd szabad. Nehéz így egy kimondott faját javasolni. De én is a labradora voksolnák . Bármilyet választasz, arra készülj, hogy meló lesz vele anélkül bele se vágj.
*Lakásban laksz. Amikor nem vagy otthon? Így gondoltam.:) Ha jól le van mozgatva, napi minimum három séta reggel, dél este, amihez valszeg nem lesz időd akár husky is tartható bent.
Huskyt azért ne, a szépségük az átkuk is egyben, erről a szánhúzó fajtamentés könyveket tudna már írni szerintem. :-(
Kérdező, hányan éltek a háztartásban? A többiek beleegyeznek? Milyen sulit végzel, középiskola még vagy már felsőoktatás? Mi a terved, ha végzel a sulival? Mennyit és mit foglalkoznál a kutyával? Mennyire vagy aktív szabadidődben? Milyen jellemet vársz el a kutyától?
Tök jó, hogy egyből jönnek az ajánlások, mint a yorki, ami amúgy terrier, és a jellemében azért ez mai napig benne van, még ha nem is rágcsálóirtásra használják már, amire eredetileg kitenyésztették, vagy a labrador, ami pedig imád nagyokat futni, a goldi hasonló, persze, jönnek a "tipikus kezdő kutyák", de úgy el lehet őket is rontani, mint a sicc, sajnos belefutottam már ilyenekbe nem egyszer.
Nagyon fontos kutyaválasztásnál, hogy magunkhoz, a saját jellemünkhöz, életmódunkhoz válasszunk kutyát, fajtán belül is vannak eltérések, és akkor még a mentett keverékekről nem is beszéltünk. És ennél egy kicsit több infó kell, mint amit a kérdező leírt. Nyilván a bankszámlakivonata nem kell. :-D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!