Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tacskóbénulás az mitől van?...

Tacskóbénulás az mitől van? Genetikai betegség? Lehet rá szűrni? Tenyésztőtől tuti nem lesz ilyen baja?

Figyelt kérdés

Vagy a tartási körülményektől(is) függ?

Ha igen, akkor meg lehet előzni pl azzal, hogy soványan tartom a súlyát (nem kórosan, csak ne legyen rajta fölös zsír, enyhén látszódjon a bordája), illetve nem lépcsőzik és nem ugrál (kanapéra, rám, sehova), illetve mozgásnak inkább sok séta (3*40perc/nap).

Egyáltalán kivitelezhető az, hogy ne ugrándozzon egy fiatal kiskutya?

2023. febr. 17. 11:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Azért tegyük hozzá, hogy minél rövidebb a lába, annál nagyobb az esélye a bénulásra, mert jobban megterheli a gerincét a mozgás. Tenyésztőknek is a hosszabb lábú kutyákat kéne preferálni, nem azt, amelyiknek a mellkasa a földet súrolja...

Nekem tacskó keverékem van, de hosszabb lába van jóval mint egy fajtatisztának és még ígyis megőrizte a tacskós formát, csak a mikro méretű lábak nélkül.

Abban igaza van az állatorvosnak, hogy az egyik legegészségesebb, leghosszabb várható élettartamnal rendelkező fajta. Ha nem bénul le, valóban az is. Minden fajtának meg van a maga betegsége.

Nekem csivavám van a tacskó keverék mellett. 16-18 évig simán élnek, de fajtabetegség náluk a patella ficam és a légcsőszűkület. Fog problémákra is rendkívül hajlamosak. Enyém patella ficamos, a fogai viszont nagyon szépek. Éppen ki mit fog ki. A patella ficam az összes kistestű fajtára jellemző, a tacskóra is.

Egyébként a tacskó keverékem orvosi dolgaira többet költöttem, mint a csivavámra. Az összes hasmenéses vírust begyűjti, egy ilyen kezelés 15 ezer/alkalom. Nem ehet akármilyen tápot, nem bírja a csirkés kajákat a gyomra, hipoallergén tápot és konzervet eszik emiatt. Ellenben a szapis csivavámnak sosem volt hasmenése és semmire nem allergiás :D menhelyi kutyánál is szépen ki lehet fogni egy érzékeny gyomrú, allergiás, vagy éppen epilepsziás kutyát

2023. febr. 17. 19:49
 12/15 A kérdező kommentje:

#5 #9 Ez szörnyű.

#11 Keverék és ennyi baja van, nem is tudom.

Nagyon elbizonytalanodtam.

2023. febr. 17. 20:28
 13/15 anonim ***** válasza:
74%
Lehet te kifogsz egy full egészséges kutyát, előző keverék kutyám az volt, csak idős korában lett szívbeteg. De lehet kifogsz egy betegeset. Nem lehet tudni keverék kutyáknál sem. 50%-50%
2023. febr. 17. 21:10
 14/15 A kérdező kommentje:

Azért van különbség:

[link]

[link]

2023. febr. 17. 21:14
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
A teste arányai miatt van ez:kicsi lábak,hosszú gerinc.Még a tenyésztő se garantálhatja 100%ig azt,hogy nem bénul le a kutya hiszen ezt egyed választja.Megelőzés tényleg annyi lehet,hogy nem ugrál,lépcsőzik, kímélve van a gerince,az ágyról/kanapéról nem ugrik le hanem rápmán jön le.Nagyon kell ezekre figyelni.
2023. febr. 17. 21:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!