Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kisgyerek és kiskutya tippek?

Kisgyerek és kiskutya tippek?

Figyelt kérdés

Pár hónapon belül érkezik hozzánk az új kiskutyám. A családban van egy 8 éves és egy 15 hónapos gyerek. A nagy ismeri és érti a kutyákat (ősszel halt meg az öreg kutyánk, aki mellett felnőtt), de a kicsi, mióta járni kezdett, csak a nagyszülőknél kutyázott.

Tudom, hogy merészség ilyen kicsi gyerek mellé kölyök kutyát venni, épp ezért igyekszem tudatosan készülni rá. Vannak terveim, hogy hogyan fogom megoldani a mindennapokat (gyeden vagyok, 24/7 itthon), de több szem többet lát alapon kérlek benneteket, írjatok bevált trükköket, tippeket, lifehack-eket embergyerek+kutyagyerek témában!

(A kérdéseket megelőzendő: tenyésztőtől vásárolom, kistestű, de pörgős a fajta, benti kutya lesz udvari kijárással, igény szerint sétával, talán agilityvel. A kisgyerek aránylag egyszerű eset, nem tűzvihar típus, viszonylag sok szabadidőt hagy nekem.)

febr. 2. 11:21
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Igazából csak annyi a titka hogy nem szabad egyedül hagyni a picit a kutyával, egy percre sem. Aztán szép fokozatosan tanítgatni a gyereket is meg a kutyát is. Nem merészség szerintem ha jól csináljátok és türelmesek vagytok a gyerekkel meg a kutyussal is:)
febr. 2. 11:29
 2/5 A kérdező kommentje:
A lakásunk bababiztonsági okokból rácsokkal tagolt, tehát szükség esetén nem okoz gondot a fizikai szeparáció. De amúgy is tervezem a kutya boxba szoktatását. Vagy ezentúl már ketten kísérnek el pisilni 😅😅
febr. 2. 11:57
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Az egyes válaszadó nagyon jól megfogalmazta azt ami fontos. Csak ismételni tudnám.

Sok örömöt az új kutyushoz!

febr. 2. 11:59
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Mivel már volt kutyátok az alapokkal tisztában lesztek. A box vagy valami elkerített, védett hely a kutyának szerintem több szempontból is nagyon jó ötlet. Nálunk is van a kutyának ilyen helye, ide le tudom tenni, ha van valami, amikor 100%-ban a gyerekre kell figyelni, vagy épp nem tudok rájuk figyelni, hogy hogyan játsszanak közösen, illetve az az a hely, ahol pihenhet anélkül, hogy a gyerek sündörögne körülötte.
febr. 2. 14:01
 5/5 anonim ***** válasza:

Én csak annyit mondanék, kutyapelenkát ne használjatok és ne mehessen fel az ágyba. Első perctől kezdve szokja meg, hogy csak kint lehet pisilni, kakilni. Ismerősöm kiskutyáját teljesen megzavarta a kutyapelenka, rendszeresen bent végzi a dolgát, de pisilt már ágyra is.

Ha mindketten kicsik, szerintem könnyű lesz az összeszoktatás. Én babám idős kutyusok közé született és alapszabály volt, hogy az első hónapokban 1-1,5 éven át csak a karomból ismerkedtek, de ilyen módon non-stop együtt voltunk szinte. Nagyobb kutyában a vadászösztön is felébredhet újszülött kortól akár 1,5 éves korig is, de akár tovább is. Egy kutyámon láttam, hogy nem embernek nézi a babát, szeparáltam őket, de karomból és etetőszékből simán ismerkedtek. Az a kutya akkor fogadta el a gyereket, amikor két lábra állt és járni kezdett. Akkor már embert látott benne. Amúgy a többiben nem ébredt vadászösztön, sőt, volt juhászkutya típusú kutyám is, aki első perctől úgy vélte, hogy a baba közös gyerekünk és szerintem saját kölykének tekintette. Minden kutyámra igaz volt, hogy sokkal türelmesebbek voltak a gyerekkel, mint egy felnőttel lettek volna. De se a gyerek nem nyújtotta a kutyát, se a kutya nem moroghatott a gyerekre. Morgás egyszer volt, mert a baba mereven nézett. Mivel a babák mereven néznek, azt a kutyát 1,5 évig csak úgy engedtem a baba közelébe, ha a kezemben volt. Később a fülénél fogva sétáltatta a gyerek, mindent eltűrt neki. Másik kutya meg akkor morgott, amikor elindult a baba járva. 2 hét kellett, hogy megszokja azt, ahogy imbolyogva jár a pici. 2 hétig elcsuktam a kertben, de folyamatosan látta a kicsit, hogy szokja, hogy már jár. Ott játszott mellette a kerítés túloldalán.

De 3 kutyám soha semmilyen módon nem morgott a kicsire és első perctől elfogadták. Idegrendszer kérdése volt főleg. A nyugodt, kiegyensúlyozott kutyáim nem féltek és elfogadták könnyen az új családtagot. Pedig nem volt könnyű nekik, mert 10 évig ők voltak a mindeneim és utána soha többé nem jutott annyi időm rájuk. Kölyök kutyával, ha együtt nőnek fel, ilyen trauma nem lesz.

febr. 4. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!