Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tacskóbénulás az mitől van?...

Tacskóbénulás az mitől van? Genetikai betegség? Lehet rá szűrni? Tenyésztőtől tuti nem lesz ilyen baja?

Figyelt kérdés

Vagy a tartási körülményektől(is) függ?

Ha igen, akkor meg lehet előzni pl azzal, hogy soványan tartom a súlyát (nem kórosan, csak ne legyen rajta fölös zsír, enyhén látszódjon a bordája), illetve nem lépcsőzik és nem ugrál (kanapéra, rám, sehova), illetve mozgásnak inkább sok séta (3*40perc/nap).

Egyáltalán kivitelezhető az, hogy ne ugrándozzon egy fiatal kiskutya?

2023. febr. 17. 11:55
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
94%
Az alkatukból adódik a betegség: hosszú test, rövid láb: és amit telhetsz: ha minimálisan is sántítást látsz, nem húzod az időt, irány a doki, hogy megelőzd a bénulást. És igen, a tartási körülményektől si függ.
2023. febr. 17. 11:58
 2/15 anonim ***** válasza:
95%
Tenyésztőtől van a kutyám, még is 7 évesen lebénult. Sajnos ez bárhogy előfordulhat, ha törzskönyves, ha nem. Amúgy meg szerintem az mindenképp jó, ha kerülitek a lépcsőket és az ugrálást. Ha 100%-osan nem is lehet elkerülni, hogy a kutya ugráljon, ahol lehet, ott meg kell akadályozni.
2023. febr. 17. 12:05
 3/15 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem genetika vagy vakszerencse kérdése. A tk-s tacsink sokat lépcsőzött, akkoriban nem tudtuk, hogy nem szabad, mégis leélt vidáman 14 évet. Nem lehet előre tudni, de én pl. pont emiatt sem tartok már tacskót vagy olyan fajtát, amelyiknél adott betegség gyakran előfordulhat.
2023. febr. 17. 12:17
 4/15 anonim ***** válasza:
75%

Sok fugg a tartastol, persze. Viszont az a baj, hogy nem tudsz minden kis ugrast kivedeni, hat megiscsak egy kutyarol van szo.

Tacskom van, termeszetesen nem engedem ugralni kanaperol, van rampaja, lepcsonk nincs sehol szerencsere, ha meg olyan helyen jarunk, kezben viszem, de ha pl izgatott es kint vagyunk a kertben, a szomszed kutyaval jatszik, akkor azert felugral a keritesre. Nem tudod egyszeruen burokban tartani sajnos, most le lehet engem pontozni, de ez az igazsag. Ha izgatott, lehet fog ugralni. Nem rad, azt megtanitod neki, hanem csak ugy...:D

Azt mondjak, hogy azon is sok mulik, hogy mennyire izmos a kutya. En pl most fogom majd kezdeni vele a fizioterapiat, megelozes celjabol. Nem tudtam, hogy ilyet lehet, csak most hallottam rola eloszor (3 eves a kutya), de megtanulunk par gyakorlatot, aztan otthon is lehet csinalni.

Remelem ez is segit majd.

Es persze nyilvan fontos a sok seta is, mi is megyunk naponta 1,5 orat es turazni is jarunk hetvegente, ha jo az ido. Meg ugye nekunk van kert, oda is kijar, jatszani is szoktunk kint.

Bar ha az en kutyamon mulna, meg nem mozdulna, olyan lusta...:D

De eroltetem. Ja igen, a tulsulyban is igazad van, nem szabad hagyni, hogy elhizzanak. Annyira szomoru vagyok, amikor kover tacskokat latok, es ez tok gyakori...En nem tudom mi van az emberekkel, miert hagyjak, hogy a kutya halalra zabalja magat szo szerint, de szornyu.

Az enyem is addig enne, ameddig lehetne, de termeszetesen kontrollalom az etkezeseit, igy nem is kover egy cseppet se, pedig ivartalanitott, szoktak mondani, hogy azert hiznak el.

De nyilvan ha mozog es nem zabal allandoan, nem fog elhizni.

2023. febr. 17. 12:23
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
3 évesen lebénult törzskönyves rövidszőrű tacskót ismertem... társa meg élt 13 évig
2023. febr. 17. 12:54
 6/15 A kérdező kommentje:
Hát szerintem akkor nem lesz tacsim, ez nagyon lutri, vakszerencse kérdése.
2023. febr. 17. 14:59
 7/15 anonim ***** válasza:
81%
Igen, az. Válassz valami egészségesebb fajtát.
2023. febr. 17. 15:12
 8/15 A kérdező kommentje:

Az a vicces, hogy nekem állatorvos mondta, hogy a tacskó a legegészségesebb kistestű fajta, csak a tacskóbénulás, ami jellemző náluk, más nem igazán.

Mert pl nyomott orrúaknál mindenféle légzési problémák, yorki, csivava idegrendszeri problémák, bichonok emésztési problémák, uszkár, spániel fülproblémák és szinte az összes kistestűnél jelen van a szívproblémák hajlama.

Próbálok valami keveréket keresni, tacskó meg valami.

2023. febr. 17. 15:38
 9/15 anonim ***** válasza:
80%
Az èn tacskóm is tőrzskönyvezett , az egyik legeredmènyesebb tenyészetből van , mégis 4 èvesen porckorongsèrve lett , múlt èv nyaràn operálták valamenyire már megy.
2023. febr. 17. 16:31
 10/15 anonim ***** válasza:
80%
Ha a tacsko kevereknek hosszu gerince van, ugyanugy lebenulhat.
2023. febr. 17. 16:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!