Mi a baj a mai kutyákkal?
Gyerekkoromban mindig volt kutyánk, kicsi koruktól halálukig. Mindig szót fogadtak, nem ugráltak, nem tettek tönkre semmit. Pedig nem vittük őket iskolába, nem sétáltattuk őket, nem jöttek be a házba.
Szomszédom kutyája egy átok. Mindent tönkretesz, ugrál rájuk, a gyerekeket fellöki, nem fogad szót, szinte retteg tőle a család. Voltak iskolában, sétáltatták (már nem, mert túl erős és kitépi magát a kezükből), millió játéka van.
Tesóm kutyája kistestű. Mindent megrág, válogatós, ugrál, ha valaki papucs nélkül van, elkapja a lábujját és megharapja.
És egyre több ilyet látok. Eleve iskolába kell hordani őket, hogy valamit kezdeni lehessen velük, míg régen vidéken minden kutya tudta hogy hol a helye.
Régen a kutya nem mehetett be a házba, és nem volt külön idő rászánva, amit csak a vele töltöttek az emberek. Nem vitték sétálni, és igazán szerencsés volt az az állat, aminek volt munkája, a kerítés mellett való üvöltésen kívül.
Ha a kutya kárt okozott megverték, szélnek eresztették, vagy rosszabb esetben elintézte a gazda vagy a szomszéd. A kutyának egy célja volt, hogy jelezzen.
Szerencsére ma már a felfogás sokkal humánusabb, és jobb esetben nem verünk agyon egy kutyát azért, mert kinyírt egy tyúkot. Sokkal inkább családtagok, és nem, nem a kutyák a hibásak, hanem az emberek.
Egy jó kutya, akit nem testi fenyítéssel nevelsz időigényes. Sokan ezt az időt nem rakják bele. A kutyaiskola nem egy alkalom, a sétálás megtanítása sem 20 perc alatt megy. Ennyi a titok.
23as vagyok, persze, nincs koze hozza de az en kutyam nem rovidszoru, de szerintem el tudom donteni hogy szeretnék e ra adni, mikor eleve kinti kutya:)
Én pl nőként megszenvedtem a domináns mudi kanommal. Nehéz volt az első 2 év,voltak meccseink..Pl azért,hogy kisvárosi környezetben a kerítés mögött acsarkodó kutyák előtt is némán sétáljon el.
Jópárszor kellett lenyomnom az aszfaltra,hogy tudja,ki a főnök.
De én nyertem. Ma már egy álom a viselkedése. Pici yorkie-kal játszik, hagyja,hogy simogassák a csigás szőrét a gyerekek. Bár nem nagyon hagyom,mert nem szereti a kutya. Miattam tűri el,ha én kérem tőle.
Ül,fekszik, helyben marad,zebra előtt leül,stb stb.
Mindent én tanítottam neki.
De ha ott van a férjem,akkor is ő az Isten számára. Csak azért,mert férfi.
Ezt nem kell tiltani,megsértődni rajta meg főleg nem.
A kutya mindig is a férfihez csatlakozott ( a vadászaton pl), nem a nőhöz.
A kutya hamarabb volt meg,mint a férjem, ha nem volna érthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!