Mi a baj a mai kutyákkal?
Gyerekkoromban mindig volt kutyánk, kicsi koruktól halálukig. Mindig szót fogadtak, nem ugráltak, nem tettek tönkre semmit. Pedig nem vittük őket iskolába, nem sétáltattuk őket, nem jöttek be a házba.
Szomszédom kutyája egy átok. Mindent tönkretesz, ugrál rájuk, a gyerekeket fellöki, nem fogad szót, szinte retteg tőle a család. Voltak iskolában, sétáltatták (már nem, mert túl erős és kitépi magát a kezükből), millió játéka van.
Tesóm kutyája kistestű. Mindent megrág, válogatós, ugrál, ha valaki papucs nélkül van, elkapja a lábujját és megharapja.
És egyre több ilyet látok. Eleve iskolába kell hordani őket, hogy valamit kezdeni lehessen velük, míg régen vidéken minden kutya tudta hogy hol a helye.
5
Érdekes amúgy, ha elmész bármelyik kutyaiskolába, szinte az összes tréner nő. Leszámítva az iskola tulajdonosát, az gyakran férfi....
A kérdésre válaszolva: ennek több oka van. Egyrészt a sok agyonszaporított, gyenge idegrendszerű kutya. Másrészt meg amit előttem is írtak. Manapság már nem elfogadott a kutyanevelés szigorúbb formája. Azzal egyet értek, hogy bántani/verni nem szabad a kutyát, ő családtag, ne kelljen már félelemben élnie... Viszont nagyon félresiklott ez a téma, mára már az sem elfogadott, hogy mondjuk keményebben rákiabálj a kutyára. Nyomják sokan ezt a csak pozitív dolgot, amiben a legdurvább megnyilvánulásod egy közepesen határozott 'nem' lehet a kutya felé, vagy még annyi sem. Így pedig nem érti meg a kutya, hogy mit nem szabad.
Nem nevelünk, ahogy a gyerekeknél is elvétve. Nem kutyák lettek rosszabbak, illetve csak részben, mert tény, hogy több a túlszaporított, életképtelen, ideggyenge állat. De ugyanaz a jelenség, mint a gyereknevelésnél: vagyis hagyjuk, hogy az állat a fejünkre nőljön. Babusgatjuk, de igazán minőségi időt nem szánunk rá. Nem szólnak rá a cuki kiskutyára, így elkezd a cuki kiskutya irányítani. Nincs lefárasztva, nincs feladata. Régen volt a kutyának feladata, most ez kimerül a Tv-bámulással és a kanapén dögléssel.
És ahogy egyes családoknál a gyerek a főnök, ő dirigál a szülőknek, ugyanúgy a kutya lesz a "főnök". Azaz kezelhetetlen lesz.
Mert sokan azért vesznek kutyát, hogy legyen.
Mikor nekem volt kutyám napi szinten foglalkoztam a tanításával 2-3 órákat. Napi szinten! Nem csak az volt a napi foglalkozás, hogy kaja reggel, délután/este kakiltatás majd kaja. Ezek mellett foglalkoztam vele órákat. De annak a kutyának ha azt mondtam, hogy "Beszél!" az addig ugatott amíg azt nem mondtam, hogy "Elég!". Másnak meg még a nevére sem hallgat vagy vissza hívni sem tudják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!