Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Most akkor a kettő közül...

Most akkor a kettő közül melyiket válasszam?? Kétségbe vagyok egy kicsit esve

Figyelt kérdés

Éppen kutya választás/vásárlás előtt állok, kinéztem kettőt két nagyon eltérő és nagyon ,különböző kutyát.

Az egyik az a BERNÁTHEGYI amit világ életemben akartam de mivel a szüleimnek sosem telt rá ezért csak álmodoztam egy olyan kutyáról ,de most hogy dolgozok meg tudom venni,meg spóroltam egy kis pénzt

(236 000 Ft ) mindig is szerettem volna egy olyan kutyát, mert gyönyörű nagy és...😅😅nem tudom álmulatba ejt,mint mikor néztek egy kabátot,vagy nyakláncot és elálmultok na én pont így nézek a bernáthegyi-re...

De jobban utána olvastam ennek a kutyának és azt írták több helyen ,hogy egy nagy plus maci a gyereket imádja persze ezzel nincsen gond ,ezt csak úgy meg jegyeztem ,és hogy nagy részt lusta,én pedig elég mozgékony ember vagyok ,néha már már hiperaktív,😅😅😅😅😅 és hát a bernáthegyi nem épp mozgó típus , és nem túl házőrző kutya sem ,ez pedig elég letörte a lelkesedésem sajnos .

A másik az a NÉMET JUHÁSZ azt első pillantásra beleszeretem legfőképpen az fogott meg ebben a kutyában,hogy hűséges és nagyon okos ,és ha kell akkor akcióba lép,a házban nézelődőknek (betörö,tolvaj stb) és ahogy olvastam nem egy lusta típus

Vagy nektek más a véleményetek valamelyik ről,esetleg tévedek a segítséget nagyon megköszönném,vagy ha nektek volt /van,már ilyen fajta kutyatok mik a tapasztalatok esetleg a bernáthegyi is egy jó házőrző lenne vagy energikus???

A válaszokat kösz

2023. jan. 9. 02:06
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
82%

1. Döntsd el, hogy mit szeretnél a kutyától, mit vársz el?

2. Gondold végig, hogy te mit tudsz nyújtani neki.

3. Ezek után kérdezősködj, hogy a fentiek alapján milyen fajtájú kutya lehetne neked megfelelő. Az sem mindegy, hogy volt-e már kutyád (a leírásodból az jön le, hogy nem volt).

Az ajánlott fajtáknak nézz utána, NE csak küllem alapján dönts. Egy kutyát nem azért vesz meg a normális ember, "álmulatba ejt,mint mikor néztek egy kabátot,vagy nyakláncot és elálmultok", mert ÉLŐLÉNY, nem pedig egy tárgy, nem nézegetni kell, hanem gondozni, ellátni az igényeit, nevelni, különben nem sok örömötök lesz egymásban.

4. Ha a fenti mind megvan, akkor kezdj el gondolkodni azon, hogy tenyésztő vagy fajtamentés, menhely. A szaporítót nagyon nem ajánlom megfontolni sem. 236 ezerből nem feltétlenül fogsz tudni egy tenyésztőtől kutyát venni, szóval érdemes még gyűjteni hozzá - és feltételezem, hogy ezen felül tisztában vagy azzal, hogy az etetés és az orvosi költségek a legjobb esetben is számottevő összegek, főleg egy nagyobb testűnél (a tescós meg Morzsi meg hasonló kutyatápok NEM jók). A tenyésztőtől vett kutya előnye, hogy ismert a származása, a vérvonal betegségei, ismert az, hogy milyen neveltetést kap (jó esetben szépen szocializálják), és a tenyésztő vállal bizonyos garanciát, plusz segítséget is nyújt, ha kérdésed van. (Másfajta tenyésztőtől nem érdemes kutyát venni, akárhány champion címet is birtokolnak a kutyái.) A fajtamentéstől, menhelytől elhozott kutyák viszont egy ismeretlen csomaggal jönnek, és sokszor egészségileg és mentálisan is nagy ráfordítást igényelnek (ki lehet fogni mást is, de előre nem tudni, és nem lesz segítség, garancia).

A két fentebb kérdezett fajta: a bernáthegyi nem energikus, házőrzés szempotnjából egyrészt a megjelenése elriasztó lehet, másrészt ugatni tud (de nem biztos, hogy akar is). Környékünkön lakott két bernáthegyi, azok ugattak, amikor én a sajátomat sétáltattam, de nem ebből indulnék ki, mert lehet, hogy az embert farkcsóválva beengedik: nem őrzőkutyának lettek kitenyésztve eredetileg.

A német juhász energikus, viszont foglalkozásigényes, mert ha te nem vezeted le az energiáit - értve itt a mentális energiákat is -, akkor rombolni, rendetlenkedni fog. Nem feltétlenül kezdőnek való kutya (a fentebb ajánlgatott komondor meg pláne nem az, bár más okokból).

2023. jan. 9. 12:22
 22/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi gyors és részletes válaszokat.

Hát egy kicsit megijedtem az orvossal kapcsolatban mert ,hogy sokan azt írtatok,hogy drága és ha úgy adódna,hogy megbedegedne és a kezelés meg több százezer Ft kerül és nem tudnám kifizetni akkor csak szenvedne és azt nem bírnám nézni.

Az eledel miatt nem aggódom mert meg tudok majd neki venni egy jó minőségű eledel én minden , hónapban olyan 30 000ft szeretnék költeni,hogy ne legyen szar..

És nem,nem csak házőrző kutyára kell.. ezt csak írtam, hogy jól lenne-e

Hogy hol tartanám kint is és bent is télen főleg bent de ,a bernáthegyi kint is lehet.

Reggel hattól-fél 13:00 dolgozom.es azután szabad vagyok szóval bőven lenne vele foglakozva energia levezetése,testi és szellemi

De szerintem nagy részt a Német juhászra eset a választás,a faluban van egy ember és neki van egy Német juhásza a szülei rendőr kutyák voltak szóval szerintem tőle fogom venni

Köszönöm a segítséget 😊😊😊

2023. jan. 9. 15:14
 23/39 anonim ***** válasza:
35%

Én is a német juhászt pártolom. A negatív válaszolók meg menjenek a sz**ba.

Jó kutyázást. Amúgy ha bármi van írj privit

2023. jan. 9. 15:23
 24/39 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem bőven megfelelő időt és körülményeket tudsz majd neki biztosítani, szuper. :)

De ha kezdő gazdi vagy, azért gondold át mégegyszer, nem viccből mondjuk, hogy nem kezdőknek való fajta... Nagyon megszívhatod és persze ő is. De ha teljesen hajthatatlan vagy, akkor legalább oviba/suliba járjatok kis korától kezdve.

2023. jan. 9. 15:29
 25/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm 23-mas hogy felajánlottad a segítségetedet mindenképp rád írok ha esetleg úgy adódna.

Utolsó válaszoló kösz,hogy felhoztad a kutya silit

2023. jan. 9. 15:35
 26/39 A kérdező kommentje:
Tőlünk 26-28 km van egy kutya suli elég jó 4 csillagos és nem is olyan drága mint hittem,szóval fogok hordani ezt elfelejtettem leírni apródonkent jönek eszembe ,hogy mit akartam még írni
2023. jan. 9. 15:37
 27/39 anonim ***** válasza:
100%
De jo lenne ha tenyesztotol vasarolnal kutyat kerdezo, legalabb ennyi legyen meg.
2023. jan. 9. 15:37
 28/39 anonim ***** válasza:
71%

27

Erre már úgysem dumálod rá, ez jól látható. :(

De legalább lesz a kutyára sok ideje, suliba fogja hordani és rendes tápot fog kapni. Ez sokkal több mint amit a legtöbb ember nyújt a kutyájának, főleg vidéken.

2023. jan. 9. 15:42
 29/39 anonim ***** válasza:
76%

Pff videken elek, ez nem kifogas, hogy videk. Nem minden falusi ember paraszt meg tudatlan.

Vesz majd egy szapis kutyat, aztan be fogja szopni a diszplaziaval es ott rohad meg a kutya, ahol van, merthat allatorvosra mar penze nem lesz ugye.

2023. jan. 9. 15:47
 30/39 A kérdező kommentje:

27-es igen jó lenne de sajnos nem nagyon találni a környéken, és még jóval távolabb kutya tenyésztőt,de ne aggódj ez a kutya is nagyon jó törzs könyves chippel orvoshoz viszi , szóval van róla törődve a férfi sem tapasztalatlan 41 éves és volt már sok kutyája

Ez a Német juhász talán 5 éves van meg neki ,szóval nagyon egészséges kutyáról van szó és az ősei is jó kutyák

Nem muszáj aggódni 😊😊

2023. jan. 9. 15:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!