Most akkor a kettő közül melyiket válasszam?? Kétségbe vagyok egy kicsit esve
Éppen kutya választás/vásárlás előtt állok, kinéztem kettőt két nagyon eltérő és nagyon ,különböző kutyát.
Az egyik az a BERNÁTHEGYI amit világ életemben akartam de mivel a szüleimnek sosem telt rá ezért csak álmodoztam egy olyan kutyáról ,de most hogy dolgozok meg tudom venni,meg spóroltam egy kis pénzt
(236 000 Ft ) mindig is szerettem volna egy olyan kutyát, mert gyönyörű nagy és...😅😅nem tudom álmulatba ejt,mint mikor néztek egy kabátot,vagy nyakláncot és elálmultok na én pont így nézek a bernáthegyi-re...
De jobban utána olvastam ennek a kutyának és azt írták több helyen ,hogy egy nagy plus maci a gyereket imádja persze ezzel nincsen gond ,ezt csak úgy meg jegyeztem ,és hogy nagy részt lusta,én pedig elég mozgékony ember vagyok ,néha már már hiperaktív,😅😅😅😅😅 és hát a bernáthegyi nem épp mozgó típus , és nem túl házőrző kutya sem ,ez pedig elég letörte a lelkesedésem sajnos .
A másik az a NÉMET JUHÁSZ azt első pillantásra beleszeretem legfőképpen az fogott meg ebben a kutyában,hogy hűséges és nagyon okos ,és ha kell akkor akcióba lép,a házban nézelődőknek (betörö,tolvaj stb) és ahogy olvastam nem egy lusta típus
Vagy nektek más a véleményetek valamelyik ről,esetleg tévedek a segítséget nagyon megköszönném,vagy ha nektek volt /van,már ilyen fajta kutyatok mik a tapasztalatok esetleg a bernáthegyi is egy jó házőrző lenne vagy energikus???
A válaszokat kösz
Fajtamentésnél csak szapis kutyák vannak, igazi, törzskönyvezett, fajtára jellemző külsővel és tulajdonságokkal rendelkezők nincsenek. (Ha véletlenül felbukkan egy, az gazdis lesz házon belül).
Nekünk törzskönyves kutyánk van (pont ma 6 éves) tenyésztőtől vettük (a fajta most lényegtelen) és ideális a számunkra. Igen, fizettünk érte, de a vételárát már rég megspóroltuk a nem létező orvosi költségeken (szinte csak oltásokért megyünk dokihoz).
Tahát akkor menhelyrõl cool szapis kutyát elhozni, fajtamentéstõl meg nem?
Egyébként a szüleimnek csak leverék kutyájuk volt eddig. Sosem voltak orvosi költségeik aznoltáson meg a chipen kívül, kivéve, amikor a 13 éves kutya már az öregségébõl adódóan betegeskedett.
Azert esszel ajanlgassatok mar a fajtamentest, mert anyagilag lehet;hogy sokkal megterhelobb lesz, mint a fajtatiszta, tenyesztotol (nem szapitol, ne keverjetek mar ezt is ossze!) vasarolt kutya.
Szep dolog a mentes, de sokszor igencsak koltseges,pont emiatt, mert ugye fajtamentesnel szapis kutyak vannak. Nekem is van egy mentett vizslam, nagyon cuki, de eleg beteges, zsebbenyulos sztori, mar ketszer annyit legalabb rakoltottem 2 eves korara, mintha tenyesztotol vettem volna. Szoval ezzel szamolni kell!
Amugy meg persze, menjen menhelyre, fogadjon orokbe tobbgeneracios kevereket, de a kerdes nem ez volt. Miert kell akkor itt is nyomni az orokbefogadast?
Nekem fajtamentéstől van minden bizonnyal szapis kutyám, de egyáltalán nem beteges, szóval azért ez nem törvényszerű. Szaporítótól persze sosem vennék kutyát (és 236e-ből csak tőle kapsz), mert nem áll szándékomban állatkínzókat támogatni.
És nézz több fajtát, nem biztos hogy ők neked valóak. Pl a németjuhász kezdőknek nem való, nem tudom mennyire vagy tapasztalt kutyás.
Ez a házőrzés funkció meg nem tudom mennyire fontos. Egy kamerát/riasztórendszert venni és üzemeltetni sokkal olcsóbb mint egy nagytestű kutyát fenntartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!