Le lehet nevelni a kiskutyát a papírevésről?
Az én kutyám megijed például az ördögpatrontól, amit gyerekek szoktak dobálni és pattog, vagy ha rugdossák a PET palackot a földön csak úgy heccből, vagy ha csak felborul a seprű otthon. Így semmi erre emlékeztető eszközt, módszert nem akartam alkalmazni a nevelésénél, így a csörgő üveg a legenyhébb formájában is kiesett, úgy megpattant volna a suliból, még akkor is, ha én nem használom, de a suliban más a foglalkozáson igen, hogy bottal üthettem volna a nyomát. Nyilván a kutyasuli már akkor tervben volt, mikor örökbe fogadtam, de nem volt mindegy, hova viszem. Néztem többet is, mielőtt megtaláltam azt, ahova végül jártunk. Több esetben is pont a csörgő üveg volt, ami miatt lemondtam az adott helyekről, érdeklődtem, olvastam. Aztán ahova jártunk, oda meg nagyon gyorsan betelnek mindig a csoportok, többször is lecsúsztam, most tavasszal sikerült eljutni, és nagyon jó oktatót kaptunk, megérte kivárni, kár, hogy nem ismertem előbb ezt a csapatot, tervezem visszamenni további foglalkozásokra, csak ebben az időben a kutyám nem szívesen van kint, gyorsan elintézi a sétát is. Volt a csoportunkban olyan, akinek a kutyáját másik kutyaiskolában rontották el, szóval már nem az elsőt fizette.
Ezeket ajánlom:
Csak a papírt eszi, vagy mást is?
Ha mást is, állatorvos, dietetikus.
"Egyébként itt hagyok egy videót, a kereskedelemben kapható rágókák egy bizonyos típusának a készítéséről"
Aki kicsit is komolyabban kutyázik, úgy kerüli az ilyen préselt marhabőr szarokat, mint ördög a tömjénfüstöt. Nem véletlenül ajánlott a kolléga marhapatát meg hasonlókat.
" mert nálunk momentán nevelési eszköz (nem, nem a kutyát ütöm vele, mielőtt valaki rosszra gondol, akit bővebben érdekel, annak javaslom kutyasuliban utánakérdezni, ott tanultuk) "
Ne aggódj, unásig ismerjük. Csörgős flakonnal riogatjuk a kutyát "kizökkentés" címszóval.
"ennél a kiskutyánál muszáj valami olyan módszert alkalmazni, amivel távolabbról is hatni tudok rá"
Tanításnak és a környezet irányításának hívják.
Tanítás = ebben az esetben egy ragyaverte tiltószó, amit folyamatosan bővítünk, általánosítunk és távolodunk vele a kutyától.
Környezet irányítása = addig, amíg a kutya nem távmunkázik megbízatóan, nem hagyom, hogy olyan szituációkba belemenjen, ahol hibázhat. (De említhetném pl. hogy külön zárom a kutyákat, amíg széttépnek egy-egy szőrös nyúlfület - azzal megvan a tépkedős élmény, marhapatával nincs. De ha ragaszkodsz a gyárihoz: Nohide és Chewlagen)
"egy módszer vagy eszköz nem feltétlenül rossz önmagában, csak ha rosszul használják"
"Egy kutyasuli sem lesz rossz attól, ha használják ezt a módszert is"
Ó dehogynem.
Ennek (és egy csomó más) módszernek a használata azt jelenti, hogy az oktatók nem naprakészek a legújabb tanulmányokkal, kutatásokkal... akkor meg mégis mi alapján tanítanak? Jelzem, a kutya módszeres 'aszogatása "kizökkentés" címen nem legújabb kutatás, évtizedek óta nem oké.
" amikor a pozitív módszer nem működik, mert a kutya éppen magasról tesz rá"
Akkor SEM szadizzuk a kutyát, hanem kitaláljuk, hogy mi nem optimális a szituációban a kutya számára. A lehetőségek tárháza végtelen: túl sok az inger, túlpörgött, nem elég erős a juti, elfáradt (kölyök még!) stb. És über gáz, hogy ezt nem a suliban magyarazzák neked, hanem gyakorin.
"a kicsinél most kell"
Figyelj, ha többen, egymástól függetlenül azt mondják, hogy hosszú távon ártasz a kutyádnak, akkor az a minimum, hogy elgondolkodol rajta. Pláne, ha mindezt egy ANONIM fórumon teszik, ahol többet a büdös életben nem kell hozzád szólniuk, ahol semmi anyagi vagy egyéb hasznuk sincs abból, hogy Kiss Piroskához vagy Nagy Jóskához hordod a kutyád, tehát csakis és kizárólag a kutyád mentális egészsége számít.
Tehát nem "kell".
Hogy Neked miért van rá szükséged más kérdés.
Mivel forrásokat szeretnél, hagyok itt neked egy blogot, mert ez legalább magyar és nagyon korrektül hivatkozik a forrásaira, azokon már el tudsz indulni. Azért ezt a bejegyzést, mert ez egy másik "elfogadott" kizökkentési módszert veséz ki.
De ha akarsz még egy nevet meg egy címet:
The Do No Harm Dog Training and Behavior Handbook
22# Köszönöm a valóban hasznos hozzászólást. Csak a papírt eszi.
"Figyelj, ha többen, egymástól függetlenül azt mondják, hogy hosszú távon ártasz a kutyádnak, akkor az a minimum, hogy elgondolkodol rajta. " Így teszek. Bár igazából a csörgős flakonos hozzászólások vagy nem voltak konkrétak, vagy adott (saját) kutyájuk esetére vonatkoztak, ami számomra nem általánosítható. Ahogy te leírtad a dolgokat, az sokkal inkább elgondolkoztató volt a számomra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!