Le lehet nevelni a kiskutyát a papírevésről?
Mi úgy szoktuk a mudival,hogy megkapja a háztartási papírtörlő gurigáját. Vagy letaposott 1.5 literes palackot. De csak felügyelettel.
Szétkapja apró darabokra, utána dobom is ki azonnal. Nem hagyom előtte.
Figyelmetlen voltam a 10-es valaszomban, latom, hogy te adod neki direkt jatekra.
De miert? Nekem ez olyan fura.
Ezerszer jobban elvan mondjuk egy marhapata ragcsalasaval, mint ezzel. Raadasul nagyon veszelyes is papirt adni a kutyanak jatekra, ezeket mindenfelevel kezelik, meg ha esetleg nem is direkt nyeli le, csak veletlenul, nem tul egeszseges...:/
Muanyagflakon ugyanez. Tok veszelyes, ha nyel belole basszus.
Tok szuper kis ragokak, logikai jatekok vannak, hazilag is lehet sok kreativ, logikai jatekot kesziteni, ami nem veszelyes. Youtube-on csomo video van a temaban.
Ne adj neki ruhat lukas zoknit,mert a meglevo normalis zoknidat ruhsdat is szetragja.
Egyszeruen vedd el tole a pspirt es szolj ra hatarozott emelt hangon,h nem! Le fog szokni rola. 2-3 eves korara.
…
Mi emiatt mindent felpakoltunk ,ami szamit. Mert nalunk mindent megragott. 😂😂
"Ne adj neki ruhat lukas zoknit,mert a meglevo normalis zoknidat ruhsdat is szetragja."
Nem feltétlenül, nálunk pont azért hagyja békén a nem sérült ruhákat, mert kap olyat, amit én már nem hordok. A labda is érdekesebb az én már hordhatatlanná nyúlt zoknimban. Nevelés kérdése. Ha a te kutyádból indulsz ki, talán több energiát kellene fektetni a nevelésbe. 😉
12# Már harminc+ éve az első kiskutyám is imádott papírt tépkedni, ha véletlenül lenyel egy darabkát, az sem károsabb, mint amit egy ilyen kiskutya amúgy is összeeszik, de direkt nyilván ne egye. Eddig egyébként ezt egyik sem tette, csak a mostani kölyök. De ő egy raptor.
Műanyagflakont nem adok neki, de csak azért nem, mert nálunk momentán nevelési eszköz (nem, nem a kutyát ütöm vele, mielőtt valaki rosszra gondol, akit bővebben érdekel, annak javaslom kutyasuliban utánakérdezni, ott tanultuk) - a korábbi kutyáim játszottak vele, soha nem rágták szét, és soha nem játszottak vele felügyelet nélkül.
Hogy miért adtam neki ilyeneket eddig: azért, amiért a rossz zoknit stb-t is ajánlják - egyébként az is van neki játékként -, hogy ezeken élje ki az ösztöneit, ne a bútoron, lakástextilen, ruháinkon. Abszolút nem igaz, hogy ha ilyeneket kap, akkor majd a rendes ruhánkat is széttépi, pont ellenkezőleg - ahogyan a 15-ös is írja. Egyébként rosszabb cipők is azért vannak elöl hagyva, hogy ezeken tanulja meg, a cipőkhöz nem szabad nyúlnia. (Ezt egyébként Kríz Orsolya DD tréner egyik videójában kifejezetten hallottam ajánlani, szóval nem csak az én agyszüleményem.)
Marhapata és rágókák: az ehető rágókákkal az a gond, hogy van mellette egy felnőtt kutya, és az olyanból, ami neki is kellene, mindig konfliktus van. Néha olyanból is, ami neki nem kellene, de a kicsitől elirigyli. Szóval csak olyan rágókát hagyhatok a kicsinek elöl szórakozni, ami miatt a nagy nincs odáig. A nem ehető rágójátékok a kicsit sajnos rövid idő után már egyáltalán nem érdeklik, illetve vannak olyanok, amik nem jutottak el idáig, mert annak ellenére, hogy elvileg rágcsálásra vannak kifejlesztve, 10 perc után már amortizálódni kezdtek a tűhegyes kölyökfogak alatt, tehát nem hagyhatom nála. Szóval ne higgyük azt, hogy a kereskedelemben kapható kutyajátékok olyan szuper biztonságosak, mert nem feltétlenül azok. Egy boltban vett plüssel nem lehet felügyelet nélkül hagyni, mert műanyag szálakból áll a töltete, a zsinóros játékoknál a zsinór lerágásával, lenyelésével akadhatnak gondok. A papír ezeknél kis mennyiségben sokkal veszélytelenebb. Fentebb írják, hogy eltömheti a beleket: igen, a nagy mennyiségben lenyelt papír, és nyilván amióta rájöttem, hogy nem csak véletlenül kevés csúszik le, nem hagyom, hogy egye - ezért is tettem fel a kérdést, hogy ez a szokása most már valószínűleg így marad-e. A válaszok alapján úgy tűnik, igen.
Kreatív, logikai játékok: igen, igen, de ezek megint nem az a kategória feltétlenül, aminek a társaságában két kutyát magára lehet hagyni. Márpedig nem felügyelhetem őket 24/7, ugye.
Egyébként itt hagyok egy videót, a kereskedelemben kapható rágókák egy bizonyos típusának a készítéséről: https://www.youtube.com/watch?v=Oc265q0ZRss Tanulságos biztonságosság szempontjából.
Köszönöm mindenkinek, aki a kérdésemre válaszolt illetve leírta a saját esetüket. Fentebb már levontam a konklúziót, és nyilván nem fogom hagyni neki a papírevést.
"Műanyagflakont nem adok neki, de csak azért nem, mert nálunk momentán nevelési eszköz (nem, nem a kutyát ütöm vele, mielőtt valaki rosszra gondol, akit bővebben érdekel, annak javaslom kutyasuliban utánakérdezni, ott tanultuk) - a korábbi kutyáim játszottak vele, soha nem rágták szét, és soha nem játszottak vele felügyelet nélkül."
Csörgő üveg, ugye? Direkt nem olyan suliba vittem a mentett kutyámat, ahol ezt alkalmazzák. Olvass utána etológia témában, miért rossz a módszer.
En is ilyen suliba vittem a kutyamat sajnos, nem neztem elegge utana, a nevelesi eszkoz a kavicsos, csorgo flakon es a veres volt.
Az elso ora utan termeszetesen nem mentunk vissza, hagytam a francba az egeszet, pedig elore kifizettem, de a kutya annyira halalra remult utana, hogy 1 hetig nem engedte, hogy en hozzaerjek, morgott ram es a legkisebb zajra is osszerezzent, fulet-farkat behuzva bujt el. Nyilvan nem minden kutya ennyire erzekeny, mint az enyem, valamelyiket ez meg se hatja, de borzasztoan megbantam, hogy nem 3 perc utan alltunk fel es jottunk el onnan.
De elhitettek velem, hogy az en kutyam maga a satan es csak es kizarolag ebbol ert...:(
Nehez eset volt tenyleg, nem veletlenul kinoztak annyit az uveggel meg kapott egy csomo pofont, mert tenyleg volt vele mar akkor is gond, hiszen orokbefogadott volt, volt eloelete...de erdekes modon utana trenerrel, pozitiv megerositessel annyi mindent elertunk nala, hogy az hihetetlen!
Es en soha egy ujjal nem ertem hozza meg nem baszogattam a hulye a kavicsos uveggel, nem kellett. Pedig reaktiv volt, mas kutyakra tamadott, rettenetesen makacs volt, nem igazan hallgatott ram es stb stb.
De nem volt eroszakra szukseg egyaltalan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!