Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szabad-e megrántani a kutyát?

Szabad-e megrántani a kutyát?

Figyelt kérdés
Apám szerint ne merészeljem egyszer sem, mert mi van akkor, ha egyszer rosszul rántom meg és lebénul a kutya. Szerintem pedig igenis lehet megrántani kicsit erősebben, ha a helyzet úgy kívánja (értelemszerűen nem akkor rántok, hogy leguruljon a feje). De szerinte annyit sem. Szerinte, ha nagyon muszáj, a nyakörvénél fogjam és húzzam odébb, de rántani SOHA és SEMMIKOR.
2022. aug. 2. 22:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
72%
Én sem úgy értettem, hogy szegény kutya elszégyelli magát attól, hogy őt rángatják, hanem pár nem normális tud rajta akkorát rántani, hogy szegény eb majd megfullad. Vt erre példa már. Egyik paraszt akkorát rántott rajta, hogy alig kapott levegőt..
2022. aug. 2. 23:27
 12/18 A kérdező kommentje:
A feszultsegpont az, amikor meglatja azt a kutyat. Altalaban idom sincs, hogy elobb eszrevegyem oket (vagy egy jatszoter, vagy egy tarsashaz takar legtobbszor, kello tavolsagra egymastol, hogy baj ne legyen). Lenyomtam a fenekenel, felallt. Megtettem meg sokszor, ismet felallt es morgott, ugatott. A legrovidebben fogtam, amennyire lehet, igy is alig birtam megtartani, mig odabb alltak. Ha meg ellenkezo iranyba akarom vinni, elkerulhetetlen, hogy rancigalas lesz, mert ot az sem erdekli, ha megfulladna, akkor is csakazertis neki akar menni, en meg ertelemszeruen nem akarom kiszedni a kutyabol a lelket. Beszelni is beszeltem hozza, elterelni a figyelmet, de a kemeny szo, se a szep, se semmi nem zokkenti ki, amig latja.
2022. aug. 2. 23:30
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Megránthatod, de ne rángasd. A a füléhez közel az álla alatt legyen a nyakörv, így nem kell erősen, csak határozottan. Azt hogy elhúzod valahonna sose csináld, ne feszüljön a póráz sokáig, ez nem kisvonat amit vontatsz. Nyugodtan szólj rá csúnyábban is, és rántsd meg a pórázt, az a lényeg hogy kizökkentsd. Ma pont láttam egy jó példát, kiskutya enni akart valamit a földről, a gazdi rövdre vette a flexit, és felfelé rántotta, csak picit, de hirtelen, ezután a kutya rögtön hagyta és tovább ment. A kiskutya összekötötte, miszerint megenni azt az ételt, kellemetlen. Amit ilyenkor a legtöbb gazdi csinál ugye, hogy fúj nee Fifike, és feszülő pórázzal lassan elkezdi elhúzni a másik irányba, közben a kutya körömmel húz vissza és fel akarja enni a kaját továbbra is. Ezért máskor ugyanígy meg akarja majd szerezni, és próbálkozni fog, hiszen semmi számára rossz nem történik, a semmitmondó szavak meg elmennek a füle mellett.

Legyél magabiztos, tudom hogy mondani könnyű, de tényleg. Csak olyat csinálj amit úgy is gondolsz, és ne hagyj rá semmit, lássa hogy az van amit mondasz. Apukád gondolom tapasztaltabb, figyeld őt is hogyan kommunikál a kutyával, testbeszéd, hangsúly stb.

2022. aug. 3. 01:07
 14/18 NTBS ***** válasza:
Nehéz kérdés. Inkább a pórázt.
2022. aug. 3. 08:29
 15/18 anonim ***** válasza:
63%

Az valahogy mindenkinek elkerülte a figyelmét, hogy a kérdező apja, aki nem rángat tök jól tudja kontrollálni a kutyát, a kérdező meg hiába rángat, a kutya csak egyre jobban befeszül a leírt szituációban. Ebben az esetben szerintem egyértelmű, hogy a kérdezőnek sem kéne rángatnia a kutyát, inkább ellesnie azokat a módszereket, amivel az apja fegyelmezi a kutyát, mert az, hogy valaki "alapból domináns" nettó hülyeség, egyszerűen valószínűleg csak arról van szó, hogy az apja ért a kutyához, tudja nevelni, a kérdező meg erőszakkal/ "csak azért is én vagyok a főnök" hozzáállással akarja megoldani, amire sok kutya egyáltalán nem vevő.

Azért sem értem a válaszok többségét, mert általánosságban itt ezen a fórumon is mindig hangsúlyozzuk a családos kutyásoknak, hogy mindig a szülő feladata a kutyát nevelni és a gyereket megtanítani arra, hogy hogyan kell bánni a kutyával. Az itt leírt szituációban pontosan ez történik, mégis azt javasoljátok, hogy a kérdező bírálja felül az apját, akinek az esetében nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ő az, aki tudja irányítani a kutyát, akire hallgat és próbálja nevelni a gyereket is, hogy hogyan kell bánni a kutyával.

Harmadrészt pedig, igen, a kérdező már nem kisgyerek, hiszen egyedül sétáltatja a kutyát, de ez még nem jelenti azt, hogy fel tudja mérni, hogy egészen biztosan nem árt a kutyának, nem ránt akkorát, hogy "leguruljon a kutya feje." Egy érzékenyebb kutyát nagyon könnyen reaktívvá lehet tenni ilyen pórázrángatásokkal, ahogyan itt ez meg is történt.

Kérdező!

A leírásod alapján van benned egy nagyon erős frusztráció, ha a kutyáddal vagy. Ezt a ki a főnök, ki a falkavezér dolgot el kell engedni, nem azért nem hallgat rád a kutyád, mert téged nem tisztel, hanem mert nem jól neveled. A kisebbségi komplexusodat ne a kutyán vezesd le. Valószínűleg az is probléma, hogy te már előre befeszülsz, amikor meglátjátok azt a kutyát, amelyikre ilyen hevesen reagál a te kutyád.

Kérd apukád tanácsát, kérdezd meg, hogy ő hogyan oldaná meg ezt a helyzetet és más nevelési tanácsokban is nyugodtan hallgass rá, mert láthatóan ő jobban tudja kezelni a kutyát. Emiatt ne apukádra haragudj, ne rendezd le annyival, hogy ő alapból domináns, hanem inkább próbáld meg ellesni az ő módszereit, hidd el, az sokkal hatékonyabb lesz. Már csak azért is, mert szemmel láthatóan a pórázrángatással nem éred el a kívánt célt, ilyenkor szülői tanácstól függetlenül is más módszerekkel próbálkozunk, ez a kutyanevelés alapja egyébként. Soha nem a kutyát igazítom, töröm be a módszerhez, hanem a módszereket alakítom a kutyához.

Rengeteg különböző habitusú kutya van, nincs olyan univerzális módszer, amelyik mindegyiknél működik. Neked szerencséd is van, mert nem kell kikísérletezned, hogy mi passzol a kutyádnak, elég ellesned ezt apukádtól, és ebben nincs semmi szégyen, ezt ne kudarcként fogd fel, hanem egy jó tanulási lehetőségnek, hidd el, hogy ha a bevált módszereket alkalmazod te is, neked is sokkal jobb kapcsolatod lesz a kutyáddal.

2022. aug. 3. 08:43
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

15-ös teljesen igazad van, nevelni fejben kell a kutyát, a helyes kommunikáció a kulcs, az, hogy meg tudod vele értetni mit vársz el, és mi az amit nem engedsz.

Viszont a póráz egy kommunikációs eszköz, egy kapocs a gazda és a kutya között, ami segíti hogy akár tapasztalatlanabb gazdi is sétáltathasson. A póráz azt jelenti, mennyire távolodhat el a kutya. A póráz rántás azt jelenti, ezt a viselkedést nem szeretném. A laza póráz és önmagában a póráz, egy szuperjó sétát jelent, ezért is örül ha előveszed.

De vegyük pl a retriever pórázt, amikor korrekciót adsz, kötsz hozzá egy nem! vezényszót mondjuk. Nem kell egész életedben használnod a pórázt, egy idő után elég lesz ha azt mondod nem, mert megtanulta, ennek a jelentését.

Apukád tapasztaltabb gazdi, egyértelműen lekommunikálja a kutya felé szóban is, hogy mi okés és mi nem, nincs szüksége eszközökre. De neked meg kell tanulnod hogyan közeledj, hogyan hass a kutyára. Első lépés a póráz használatának elsajátítása, véletlenül se próbáld meg, hogy kiviszed póráz nélkül, és próbálod utánozni apudat. Hogyha pórázon tökéletesen együttműködtök (ami most nincs meg, hiszen befeszül, morog, húz), akkor engedheted el pórázról.

Backman's dog training videóira keress rá ha tudsz angolul valamennyire, de nem használ nagyon elvont kifejezéseket. Rengeteg videója van a pórázhasználatról, és arról is ha rekatív, és neki akar menni más kutyának.

2022. aug. 3. 09:19
 17/18 anonim válasza:
Nem.
2022. aug. 3. 10:40
 18/18 A kérdező kommentje:

Mellesleg vagy nem mellesleg, apámnak sosem volt kutyája, csak macskái. Ugyanannyira első kutyás, mint én.

Kérdeztem én apámat, néztem is őt. A válasza annyi volt: rászóltam. És tényleg, ennyit csinált. Rászólt. Szóltam én a kutyára szépen, nyugodtan csúnyán, erélyesen, ordibáltam is egyszer, amikor nagyon elegem lett, hogy semmi nem válik be. Nem érdekli. Mindegy, hogyan, milyen lelki állapotban szóltam/szólok hozzá, nem érdekli. Apám úgy csinálta, hogy amikor az elején napi 4. sétára levitte egy ideig, amíg meg nem tanulta, hogy nem pisilünk a lakásban, rövidesen póráz nélkül vitte. Ha harmadik rászólásra ugyanazt csinálta, pórázra tette büntiképpen. Következő alkalommal már elég volt 5 percre pórázra tennie, hogy utána ne csinálja és hallgasson rá.

Megcsináltam ugyanezt én is késő este. Következő alkalommal sem hallgatott rám. Utána sem. Utána sem... Sőt kergetnem kellett, hogy megfogjam, mert ő nem akarta, hogy pórázra rakjam. Egyébként szinte egyből tudta, hogyan juthat haza, szóval amikor egyszer apámnál a kutya eltűnt, akkor úgy döntött, hogy haza megy, és a ház előtt leült. Mi pedig a ház mögötti parkban voltunk, szóval nem messze. Ráadásul, van az egyik pajti kutyának a gazdája, jó ismerőssé lett, középkorú nő, és a kutyám rá is sokkal inkább hallgat.

Mivel láthatóan nem használt, ami apámnál, maradok a póráznál, kivételt képez ez alól, ha nincs a közelben az a bizonyos kutya és összegyűlt a parkban sok kisebb és annál valamivel nagyobb kutyák társasága, akikkel futkoshat kicsit (mert ő mindig megy a kutyákhoz, és ha nincs lemozgatva, amihez olyankor el kell engednem, akkor rosszabbat csinálok a kutyának és magamnak is, mert megjegyzi, ha sosem engedem a velem való sétán szabadon játszani). És ezekkel a kutyákkal való játék során rászólni sem kell soha, mert sosincs olyan felmerülő gond. Ha meg jön nagyobb kutya, azt előre kiszúrom és azelőtt pórázra rakom, hogy ő a játékra figyelve észrevenné.

2022. aug. 3. 15:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!