Baj, ha a német juhász kan kutya fél éves koráig szinte csak játszunk és csak utána kezdem képezni komolyabban?
Mert én szeretném, hogy kiélhesse a kölyökkorát, fél éves koráig csak játék, kutyás bandázás lenne és csak alap dolgokra tanítanám meg: szobatisztaság, név, nem szabad, helyedre, pórázos és anélküli séta, hozzám, ül, fekszik, megáll, marad, hozd ide, kérem, tedd le, tied.
Csak ezután vinném kutyasuliba engedelmességi tanfolyamra, nyomkövető-kereső képzésre, és persze, a továbbiakban is lenne mindig kutyás bandázás, játék, apport, trükktanulás és séta.
Nem értem miért lett az egyetlen saját tapasztalatra épülő, egyébként teljesen hasznos válasz lepontozva, csak azért mert a válaszolók többsége egész életében nem tanít többet a kutyának, mint az itt felsoroltak.
Kérdező! Nem az a probléma, ha féléves koráig nem képzed "komolyabban," az a baj, ha addig egyáltalán nem képzed arra, amit felnőtt korában el akarsz várni tőle.
Ha már valaki említette a nyelvtanulást példának: ez olyan, mintha azt mondanám, hogy nem baj ha csak 20 évesen kezdesz el vállalati angolt tanulni, de ha előtte egy jelenidejű kijelentő mondatot se tudsz összerakni angolul, akkor sokkal nehezebb lesz.
Azokat a készségeket, képességeket el kell kezdeni megalapozni már szinte az első pillanattól kezdve, hogy legyen miből építkezni később. Egy kutyát is meg kell tanítani tanulni, motiválni, hogy a közös munka természetes legyen neki, hogy a mozdulatok ösztönösek legyenek és ezt játékból, együttműködésből lehet a legjobban megalapozni.
Egy kölyökkutya szinte egy tiszta lap, az első pár hónapban lényegében azt tanítod neki, hogy azok közül a viselkedések közül, amit ő ösztönösen szívesen csinál mik a jók, mit tartson meg és mit hagyjon el. Ha hónapokig nem volt megerősítve, hogy ráfogjon valamire utána már sokkal nehezebb eladni neki, hogy ez jó buli, ha nem volt megerősítve, hogy az orrával keresés jó, egy idő után kikophat. Nyilván nem az első percben fogatod csibész karra és nem egy 2 km-es nyomon indítod el, de azt, hogy ezt később lelkesen csinálja azt igenis kölyökkorban kell megalapozni.
Az meg, hogy azt feltételezed, hogy egy jó képzéssel agressziót építenek a kutyában teljes félreértés, szóval már csak emiatt is javaslom, hogy már a legelejétől kérd hozzáértő kiképző segítségét, különben teljesen rosszul fogod nevelni/tanítani a kutyát.
ÖV-ben annyira nem vagyok otthon, inkább az engedelmesben, több kölyköt neveltem már fel, ezért azt gondolom, hogy a saját tapasztalataim talán kellően szemléletesek lesznek:
Az egyik kutyámnál nem tudtam pontosan, hogy mire is akarom képezni, így rengeteg dolgot tanítottam neki szabad formálással, hogy lekössem az energiáit. Ő azóta is baromi jól oldja meg azokat a feladatokat, ahol gondolkoznia kell, sokkal gyorsabban jön rá egy új feladatra, viszont a statikus vagy monoton gyakorlatokban ehhez képest elég rosszul teljesít, pedig évek óta gyúrjuk azokat is, persze fejlődik, de nem ugyanazzal a lelkesedéssel csinálja, mint a formálással épített feladatokat.
Aztán ott van, hogy engedelmesben a pozíciókat lábfixálással várjuk el. Az első kutyámnál még azt se tudtam mi az a lábfixálás, persze az ül-feksziket már réges-rég ismerte, de mire sikerült megértetnem vele, hogy stabilan maradjon közben túlzás nélkül kb. 1,5 év volt. Azóta minden kutyámnak 2 hónapos korától így tanítom a pozíciókat, persze nem várom el az első pillanattól, hogy fix ponton maradjon a lába, de mivel már ismeri magát a mozdulatot sokkal könnyebb teljesen fixálni.
Ezek szerintem teljesen jól mutatják, hogy miért fontos már kölyökként tudatosan alapozni a kutyát, hiszen őt is segíted abban, hogy ezek az alapok teljesen természetesek legyenek a számára.
De igen, agresszióra van nevelve a korai csibészeltetéssel, ugyanis az a kutya másfél évesen nekiugrott(volna) egy gyereknek, ha az idióta gazdája vissza nem tartja, mert a gyerek még csak nem is a kutya felé, de olyan mozdulatot tett, amit az őrzővédőn tanult már gyerekként, hogy az támadás mozdulat. De nem csak egy gyereknek, hanem bárkinek, aki "túl" közel megy hozzájuk, ismeretlen emberek által alkotott tömegben egyáltalán nem lehet vele közlekedni, a gazdája meg azzal "védekezik", hogy a sok hülye nem fogja fel, hogy az ő kutyája munkakutya, az a dolga, hogy megvédje, nem kéne közel menni hozzá, az emberek hibája ...
Szerintem ez nem normális, egy átlag városban, átlag hétköznapokban, átlag emberek közt, hogy ilyenre neveli a kutyáját.
Az őrzővédő kiképzést egyáltalán nem lenne szabad átlag kutyásoknak, átlag kutyasuliban tanítani, meg kéne hagyni a rendvédelmi szervezeteknek, ahogy a fegyverhasználatot is.
(Még jó, hogy csak egy 30 kilós németjuhász és nem egy 50 kilós rotti az a kutya, meg se bírná fogni a hülye gazdája....)
Akármilyen munkavonalas is egy kutya, nem lenne szabad ilyenre képezni, ha nem biztonsági őr, rendőr, katona az illető, van ezer más féle sport az aktív, tanulni vágyó kutyáknak, amivel le lehet őket kötni.
Az orrát meg egy kutya sem felejti el használni, az előző, menhelyről örökbefogadott 6 éves kutyámat is vittem nyomozókutya képzésre, imádta, bármilyen kutyának a legjobb elfoglaltság a szimatmunka.
Nem tudom milyen helyre jár az illető, de egy normális őv-n a kutya megtanulja, hogy csak a segédet és csak abban a szituációban foghatja meg. Se nőt, se gyereket, se civil ruhában lévő férfit nem.
Ahogy azt is megtanulja a kutya, hogy mindig maradjon a gazda kontrollja alatt. Az őv-re (normális őv-re, de mondhatnánk helyette a termelést is pl.) járó kutyák milliószor jobban kontroll alatt vannak, minden helyzetben, mint az átlag hobbi kutyák. Mert megtanulnak hatalmas ösztonszinten is a gazdával együtt működni, a gazdára figyelni.
"őrzővédőn tanult már gyerekként, hogy az támadás mozdulat." Kölyökként ilyet egy kutya sem tanul. Soha életedben nem voltál még őv-n, ugye? Sosem csináltad, igaz? Tipikusan az a fajta buta vagy, aki olyan dologról állít véleményt és harcol ellene, amiről semmit sem tud. Az ilyen emberek a legveszélyesebbek.
Te vagy buta, meg értetlen, ha nem tudsz olvasni, nem kitaláltam a sztorit, nyilván láttam, olvastam mi hogy történt.
Egyedül azt nem tudom, hogy minden ŐV oktatás ilyen-e vagy ő kivel képeztette azt a szerencsétlen kutyát, csak azt tudom, hogy ez történt.
Megint csak, ha sosem voltál őv-n, sosem képezték kutyát öv-re, a legnagyobb ostobaság róla ilyen kijelentéseket tenni és keresztes háborút indítani ellene. Tipikusan az intelligencia hiánya az ilyen hozzáállás.
Inkább engedd el a kutyázást és a kutyás témát, drága. Nem kell neked kutya. Pláne nem őv fajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!