Elaltathatják a pitbullomat, ha valaki rám hívja a rendőrséget, ha póráz nélkül viszem emberek közé?
A jogszabályok alapján Magyarország területén /elkerített magánterületeket leszámítva/, akár tetszik akár nem nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve kötelező bármilyen(!) kutyán a póráz. És lehet lepontozni, de tessék el ballagni és jogszabály módosítást kérni. Pénzbírsággal sújthatő nem is kevéssel. Ha mindez erdőben történik és a vadászban megfordul az a gondolat, hogy "úgy láttam, hogy vadat űz" akkor azonnal minden előzetes értesítés nélkül ki is lőheti a kutyát. Nem egy ilyen eset volt már, és általában a vadász megúszta. Egy kis média hiszti volt, de a végén a gazdát hozták ki hibásnak.
És aki lepontoz annak javaslom, hogy njt.hu és nézegesse a jogszabályokat. Nem a válasz "tetszik/nem tetszik" a "válasz hasznos/nem hasznos gomb". Nekem sem tetszik, hogy ilyen a jogszabályi környezet, de ezen nehéz változtatni.
"Harapás esetén sem altatnak, max ha a gazda kéri."
Nem egészen, ha egy kutyát harapás miatt megfigyelés alá vonnak, akkor van olyan helyzet, hogy altatásra ítélik, függetlenül attól, hogy a gazdája mit akar. Ez is rögzítve van jogszabályban.
Sok minden van rögzítve jogszabályokban meg törvényekben, a gyakorlat mégis eltérő...
Én az általános gyakorlatot írtam le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!