Többé képtelen vagyok szeretni a kutyám, mit tegyek?
A kutyám 9 hónapos. Nagyon okos, nagyon könnyen tanul. 2 hónapos kora óta van nálunk. Igyekeztünk minden igényét kielégíteni: hetente kutyaovi, kutyasuli, hogy szocializálódjon, sok emberrel ismertettük meg stb. Naponta séta, sétába labdázást iktattunk és szabad rohangálást egy hatalmas zöld területen. Itthon is edzettem, mindenfélét megtanultunk, összetettebb feladatokat is. Engedelmes munkáztunk is vele. Emellett soksok játék: laszti, kötélhúzás, jutifalatkeresés stb.
De mindennek ellenére a kutyával nem lehet bírni. Nem tisztel senkit és semmit. Gond nélkül megharap poénból/dominanciából akármelyikünket. 3 réteg ruhán át is vérző nyomot hagyva. A kutyasulis oktatókat se tisztelte, ők se tudtak vele mit kezdeni, olyan csökönyös, pedig akkor volt 3 hónapos összvissz. Más állatokat se tisztel, vadássza a többi kutyát és egyéb más élőlényeket is. Ha nem az van, amit ő akar, akkor hiszti. Pedig soha nem engedtünk neki, fiatalkorában sem volt elkapatva ilyen szempontból. Sétáltatni már esélytelen, kapkod a póráz végéért és húz mint a fene. Oktatók se tudták megtanítani a pórázfegyelmet neki. Mindent tud, de akkor hajtja végre ha olyan kedve van. Nagyon szar, mert mi tényleg mindent megtettünk és mondták is hogy iszonyú ritka az ennyire problémás kutya. Nem tudom mit csináljak. Azon gondolkodunk, hogy beadjuk munkakutyának, mivel annak nagyon jó lenne, ha valaki ki tudná képezni és elnyerné a tiszteletét.
Megszakad a szívem mikor látom, hogy ül az ajtóban és néz rám, vár, hogy kimenjek hozzá. De ha kimegyek, kis simi után rámugrik, megharap, ha ellököm magamtól, ugrik vissza és mégerősebben harap. A kiabálás sose hatott rá, hatalmas erőt kell kifejteni ahhoz rá, hogy meghúzza magát, de az szinte esélytelen és nincs is ahhoz lelkivilágom, hogy bántsam. Mielőtt valaki írná, a földre se lehet lenyomni, 10percig kell birkózni vele, hogy lent maradjon a földön, aztán még 20percig hogy ráhagyja az erőlködést, de ha elengedem, megrázza magát és jön vissza megint harapdálni és bunyózni. Nem tudok vele mit kezdeni, ahogy a szakemberek se tudtak. Hozzám nőtt a kis mocsok, de egyszerűen nem bírunk vele. És tapasztalt kutyások se. Valakinek van bármi mentő ötlete? A menhely kizárva, az hogy random embereknek meghirdetem és valaki a szépsége miatt elviszi, az is kizárva. Mert vannak olyan emberek akik a helyünkben már biztos ki rakták volna a szűrét. Nem akarom, hogy ez legyen a sorsa. Valamit meg lehetne még próbálni? Vagy bármi ötlet, ami még megmentheti a helyzetet? Bármit szívesen veszek már, köszönöm, hogy elolvastad…
Ha tényleg nagyon nem bírtok vele, keresd meg az Élj Már Dogrehab csapatát. Ők foglalkoznak ilyen kutyákkal. Ez kvázi egy menhej. Át is veszik és ha sikerül átnevelniük, akkor örökbeadják.
Egyébként idővel szelidülni fog. Még bőven egy év alatt van. Ez a fajta viselkedés egy-másfél éves kora körül kezd majd enyhülni. Viszont nagyon fontos a következetesség. Amúgy több minden is okozhatja. Az első, hogy jóval több energiája van, mint más kutyáknak. Muszáj lefoglalnia magát valamivel és ilyenkor csak így tudja. A másik, hogy túl korán lett elválasztva az anyjától, nem volt még kész erre, rosszul szocializálódott. És ritkább esetben lehet a túltenyésztés is az oka. Pl. a szellemi képességei nem olyanok. Bár írtad, hogy gyorsan tanul, szóval elvileg ez nem lehet.
Szóval: Türelem, minden kutya aktvívabb, vadabb fiatalabb korában. Némelyik jobban, némelyik kevésbé. Legyetek következetesek, ezeknek a kutyáknak a legjobb ha rendszer kerül az életükbe. Mindig minden ugyan úgy és ugyan akkor történjen, ugyan az legyen a jutalom vagy szidás. És ha így sem sikerül, van olyan menhej, ahol talán befogadnák.
Amit te agressziokent elsz meg, az neki csupan jatek, nem tudja hogy neked faj. Amikor igy harap, vagy csak probal kialts fel, mint amikor faj, es rögtön hagyd ott a kutyat. Vagy szinplan pofan is vaghatod, de akkor tenyleg ugy, hogy ne jateknak fogja fel, hanem szidd is le melle, es aztan hagyd ott. Nem vagyok az eroszak hive, de van amikor tenyleg nem hasznal a szep szo, es a humanus modszerek.
Masik az elektromos kikepzo nyakorv, aminek nalad van a taviranyitoja. Ha ugrik, harap, menyomod, ha rangat setanal, megnyomod. Felo hogy ez a modszer csak addig mukodik, amig rajta van a nyakorv, ezt meg nem viselheti 0-24-ben.
Kelloen le van mozgatva minden nap? Ha tudod, futtathatod földúton pl. biciklivel kiserve, ha amugy behivhato es nem megy el melloled.
Van olyan dolog, amitol tart, pl. vizes palack? Azt is vihetsz setahoz, nekem is egy felnott masok altal elba*tt kutya jutott, ha elem ment es huzott mint az ökör, kapott egy spricceles vizet, igy gyorsan megtanulta hogy nem szabad rohanni.
Ivartalanitas is segithet lenyugodni kicsit, de nem garancia az sem.
Első kutyad, azt szabad kerdezni?
Szentendrei kutyasuli - Rózsa Róbert
Harom kutyaiskolat fogyasztottunk el mire negyedszerre eljutottunk Robihoz. En mar majdnem eret vagtam magamon annyira kivoltam a kutya miatt. Es vegre elkezdett a kutya is es en is jol mukodni egyutt - csak ajanlani tudom oket.
#12 Első kutya igen..
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
A leírtak alapján szerintem nem feltétlenül viselkedés prolémára kell gondolni (arra már úgyis kitértek a többiek), megeshet hogy kifogtál egy normális, ösztönerős németjuhászt (ami, valljuk be, egyre ritkább).
Nem mondom tutira, hisz nem látom a kutyát. Én megpróbálnék egy munkakutyás oktatót találni, nézze meg a kutyát, ő nem feltétlen a problémákat fogja látni hanem a lehetőségeket.
Az a helyzet, ha mondjuk tényleg csak egy ösztönerős, magas energiaszintű kutyáról van szó, az tényleg nem jó családi kutyának. És ez nem a te hibád.
Németjuhász munkakutya. Ördögi körben vagytok, mert minél inkább nem foglalkozol vele és nem viszed sétálni, annál hülyébb lesz. Ennek a kutyának kb az kell, hogy lógjon a bele.
Én a helyedben keresnék egy másik kiképzőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!