Némelyik wmber miért ekkora kretén?Kutyák fagynak meg éjjelente.
6-os:
1. Ezeken a helyeken fogyóeszköz (volt) a kutya (Sajnos most is van ilyen.)
2. Régen is tartottak bent kutyákat. A terelőkutyák, pásztorkutyák együtt aludtak a nyájjal, a vadászkutyák az ágy mellett, a nemesek kutyái a kandallónál... stb.
Nem csak ezzel van problémám. Azt sem értem, hogy oda minek kutya, ahol nincs kerítés vagy nincs normális kerítés?! Ha egy kutya rátámad akár emberre, akár bármilyen járműre, akkor a kutyát hibáztatjuk, pedig a gazdája a hibás! Egy kutyát kerítésen belül tartunk és nem megkötve! Nem tudom, hogy országos rendelet-e, de nálunk pl. nem is lehet megkötni kutyát és büntetnek is érte, volt rá precedens, szóval a polgárőrség ellenőrzi! Azt is ellenőrizhetné, hogy be van-e kerítve az a hely, ahol a kutya van tartva, az a kerítés megfelelő-e, és ezt is, hogy van-e a kint tartott kutyának megfelelő fekhely kialakítva. Nem gondolnám, hogy akkora túlzásokba kell esni, lényeg, hogy legyen egy ól, az legyen rendben, ne ázzon be, abban legyen leterítve valamilyen takaró/rongy, legalább ennyi, vagy ha az nincs, akkor legyen szabad bejárása kutyabejárón pajtába, kazánházba, garázsba!!!
Nem tudom mi a "régen". Én 34 éves vagyok, gyerekkoromban is volt kutyaháza mindegyik kutyánknak, apám mindig leterített egy már nem használt takarót a kutyának, sőt télire az ajtajára is felszögelt egy rongyot. Mindezt "vidéken"...
Szomszédunk is ilyen. Egy németjuhászféle kutyája van. Alapvetően látszik rajta hogy elvan hidegben is, de amikor már éjszaka lemegy -10, -15 körülre akkor végig keservesen vonyít, és fázik, és nem engedik be még az előszobába sem melegedni. Kutyaház sincs neki kint. Megszakad érte olyankor a szívem. Hiába szóltunk neki már többször is, annyi rá mindig a válasz, hogy kutya, bírnia kell. Az már egy másik kérdés hogy nagytestű, mozgásigényes, és sétálni sem nagyon szokták elvinni. Nem tudom az ilyen embereknek minek a kutya.
Szomorú.
Bírom, amikor valaki azt írja, hogy "bezzeg régen a falun". Nem, régen a falvakban is bent aludtak a kutyák/macskák a kandalló előtt, nem ki voltak cseszve az udvarra. Nyilván akkor is éltek primitívebb létformák, akik így gondolták és most is vannak ilyenek.
Nekem a dédszüleim falun éltek, ugyanúgy bent aludtak a kutyák a hidegben.
De most is van néhány olyan ismerősöm, akinek tanyája van és a kutya nemcsak társ, hanem munkaeszkö is. A pumi, mudi, puli, border bent alszik este. Mert hiába munkára van, emellett családtag is és értékes minden szempontból. Hülyék lennének megfagyasztani kint. Nyilván a kau nem alszik bent, de annak nincs is rá igénye. De a macskák is bent vannak éjszakára, pedig van, ahol bio egérfogók, mégsem tárgyként tekintenek rájuk, mert ők is részei a családnak és fontos szerepük van.
Nekem is nagytestűm van. Van szigetelt kutyaháza és akár be is jöhetne, de neki erre nincs igénye. Ő maximum -10 foknál megy be a kutyaházba, egyébként a teraszon alszik vagy napközben a hóban is képes feküdni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!