Egyes kutyások miért gondolják úgy, hogy a többi kutya az ő kutyájuk szórakoztatására sétál?
Odaengedik mindenkihez, megzavarják a tanuló kutyákat, nem hívják vissza akkor sem, ha a másik kutya morog, nem szólnak rá a sajátjukra, ha az megugat egy másik kutyát, nincsenek tekintettel a végtagsérült kutyákra... stb.
Ha szólunk nekik, akkor meg ők vannak megsértődve és mi vagyunk a bunkók.
Átérzem kérdező. 3 kutyával sétálok.
Az egyik egy 14 éves keverék, aki süket és egyre inkább vakul szürkehályog miatt, a másik egy amúgy normális, de mentett és elég gyenge idegrendszerű, ex-félelemagresszív kutya, a harmadik meg egy domináns kan, aki nem fog jópofizni mindenkivel, főleg, ha hasonló habitusú kutyával találkozunk. Mondjuk mióta a kan megvan (ő kicsit ijesztőbb kinézetű lehet laikusoknak) azóta egy fokkal jobb a helyzet, de így is vannak necces szituációk.
Az én kutyámnál 2 opció van: vagy közömbös a másik kutya iránt vagy nagyon szeretne játszani. (Egy kutya van csak, akivel kölcsönösen utálják egymást, a gazdija szimpatikus lenne, de így persze messziről kerüljük egymást.) Azt persze, megértem, ha a másik kutyának eü problémái vannak vagy idős, vagy félénk vagy egyszerűen nem akar játszani.
De egy csomó olyan gazdi is van, aki egyszerűen nem hajlandó megállni 5-10 percre, hogy a 2 kutya bandázhasson egy kicsit, pedig nálunk nincs futtató a városban, szóval a kutyáknak kb. ennyi "jut". Azért persze van pár jófej gazdi, akikre lehet számítani, a többivel meg csak elmegyünk egymás mellett, csak a kutyákat sajnálom:(
Ez is egy embertípus. Ugyanolyan, mint aki az utcán kihangosítva beszél telefonon, aki kis hangfallal bömbölteti a zenét séta közben stb.
Azt hiszi övé a világ és magasról szarik mindenkire.
"De egy csomó olyan gazdi is van, aki egyszerűen nem hajlandó megállni 5-10 percre, hogy a 2 kutya bandázhasson egy kicsit"
Ennek nyilván oka van. Én például tanítom a kutyámat közömbösíteni, hogy el tudjon sétálni más kutyák mellett nyugodtan minden szituációban. Ez például arra jó, hogy ha éppen futok vele, akkor tudjunk folyamatosan menni, és ne essek hasra kétpercenként a kutyában, mert pont jön szembe egy másik, akivel összeszaglászhatnak. Illetve szerintem azért illik előbb kérdezni, hogy oda lehet-e menni éppen a másik kutyához.
De én például már jártam úgy, hogy mindkét kutya részéről ment a nagy farokcsóválás, köszöntünk egymásnak a másik gazdival, nem kérdés nélkül közelítettünk egymáshoz, barátságosnak tűnő szaglászás megvolt, aztán a másik egyszer csak beleharapott az enyém fülébe.
Én használok sárga szalagot szükség esetén, sokan nem ismerik. Az elmúlt fél évben két csúnya karomsérülése is volt a kutyámnak pár hónappal egymás után. A másodiknál akkora kötés volt a lábán emiatt, hogy lehetetlen volt nem észrevenni, de volt, aki még ezt sem figyelte, és csak engedte a flexin a kutyáját.
Volt olyan is, hogy húzott felénk egy másik kutya flexin, morogva, én hátat fordítottam, a kutyámat rövid pórázra vettem, elkezdtünk távolodni, a másik gazdi meg ennek ellenére még közelebb jött, csak akkor kezdtek távolodni, amikor a kutyája elkezdett hangosan acsarogni, amire persze az enyém is reagált, de nem voltunk olyan közel, hogy összeverekedjenek.
A goldis nénit csak azért emeltem ki az elején, mert vele viszonylag gyakran összefutunk, és nála ez rendszeres probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!