Mit csinál egy tenyésztő, ha a beleegyezése nélkül szaporít valaki a tőle vásárolt kutyával?
A legtöbb tenyésztő csak azután adja ki a törzskönyvet, ha megvolt az ivartalanítás.
Amúgy a tenyésztő nem csinál semmit, mert nem az ő dolga. Ha pl. veszel egy autót, és elgázolsz vele valakit, akkor nem az autógyár jön ugrálni, hanem a rendőrség.
"Mit csinál egy tenyésztő, ha a beleegyezése nélkül szaporít valaki a tőle vásárolt kutyával?"
Szerződésszegésnek minősül, nyilván. Jogilag megtámadhatja, feljelentheti, a kutyát/macskát pedig visszakapja.
"Nem egyszer látom, hogy kiskutyákat hirdetnek úgy, hogy a szülők törzskönyvesek, a kölykök nem"
Ez úgy történik, hogy SAJNOS sok magát tenyésztőnek valló ember igazából csak szaporító, és egyáltalán nem érdekli a kölykök utóélete. Kb dobálja őket oda mindenkinek, mindenféle nyomonkövetés nélkül, a pénzért.
Én ugyan nem értek a témához, viszont egyszer beszéltem egy tenyésztővel és Ő azt mondta nekem, hogy sajnos az ivartalanítási kötelezettség az nem sokat ér... Ugyan van szerződés, de ha valaki mégsem ivartalaníttatja a kutyáját, akkor nem igazán tudnak mit csinálni.
Sajnos vannak ilyen dolgok.
A macskákat sem legális kiengedni az utcára, mégsem büntetik sorra az embereket...
Amúgy maga a szaporítás pedig nem illegális (sajnos?), amíg nem valósul meg állatkínzás a körülmények miatt.
Tehát ha esetleg nem volt ilyen ivartalanítási szerződés, vagy találtak rá kiskaput, -vagy csak simán nem érdekli Őket- akkor ellethetik azt a kutyát, ami az Ő tulajdonukban áll...
Ahogy a tenyésztőnek sem kell indokolni, hogy miért nem ad el esetleg valakinek kutyát, mert az az Ő tulajdona, onnantól kezdve hogy XY személy tulajdonába kerül az állat elég sokmindent megtehet és amíg nincs állatkínzás, gyakorlatban a tenyésztő sem tehet nagyon semmit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!