Tenyésztő vagy szaporító?
Hát igen...
A második kutya tenyésztője inkább törzskönyves szaporítónak tűnik, de az első se különb, nem azért, mert besikerült egy rejtett heréjű kölyök, hanem, mert erről nem tájékoztatott.
Amúgy vannak már erre kezdeményezések, a border collieknak pl van lista a megbízható tenyésztőkről.
Ezért lenne fontos, hogy vásárlás előtt látogassuk meg a tenyészetet, mutatassuk meg a törzskönyveket és a szűrési papírokat(előtte pedig tájékozódjunk a fajta betegségeiről, hogy tudjuk, hogy mit nézünk, keresünk egyáltalán).
Nehezen hihető a sztori eleje, a fajtagondozó egyesület és a MEOE is ad információt a tenyésztőkről, többek között ezért vannak. Az nem megvédendő személyes információ hogy valaki bejegyzett kennelként kutyákat tenyészt. A legtöbb fajtagondozó egyesület honlapjáról letölthető a kennelek listája (aki nem hiszi, járjon utána), a többi a te dolgod.
A tacskósoké pl itt van, tudod, ez az a fajtagondozó egyesület ami állítólag nem akart neked információt adni: [link]
Ez az egyik.
A másik, hogy az interneten mindenféle bizonyíték nélkül hitelrontó információkat akárki írhat kennelekről, én is ideírhatnám, hogy az XY tenyésztőtől ilyen és ilyen kutyát vettem, és a fentiek miatt neked konkrétan nehezen is hiszem el. Szívesen meg is kérdezném ezt a két állítólagos kennelt, bár nem lennék meglepve ha nem is azok lennének.
Az egész sztori inkább a tenyésztőszidó kamufolyam tagjának tűnik.
Nyugodtan lehet lepontozni.
"törzskönyvezni sem lehet"
A tenyésztő eleve törzskönnyvel ad kutyát. Ha neked ilyet nem adtak, akkor az nem tenyésztő, hanem szaporító.
"8 hetes korban hoztam el a kiskutyákat"
Tenyésztő nem ad 8 hetesen kiskutyát.
"később kiderült, hogy rejtett heréjű"
És? Ez előfordulhat, ráadásul néhány hónapos korig még leszállhat, nem a tenyésztő hibája, hogy ott is előfordulhat néha egy hiba.
Ezek alapján, vagy rossz "tenyésztőt" választottál mindkét esetben, és most jó megmondtad a magadét, vagy pedig csak ide böfögtél valamit, hogy neked legyen igazad a tenyésztőkről. :)
"Tenyésztő nem ad 8 hetesen kiskutyát."
Ha hiszed, ha nem, 8 hetesen szokták a kiskutyákat odaadni.
Az ÁVT-ben is ez a kor szerepel.
Szaporítótól nem szabad kutyát venni. Nekünk is volt évekkel ezelőtt egy onnan. Munkatárs révén szervezték ide a kutyát, de nem volt hosszú életű.
Azóta meggondolom kétszer honnan szerzek be kutyát.
Nem tudom... Az idesüss kennel tökéletes kutyákat ad például, törzskönyvvel.
Igaz, azok standard tacskók, nem törpék.
Viszont van egy olyan érzésem, hogy a tenyésztő neked nem adott volna kutyát, főleg ha előálltál volna ezzel a történettel, meg a halott kutyáiddal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!